Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 40 bin öğretmen kadrosu içinde iki yıldır atama bekleyen ve 18 gündür açlık grevi yapan Kürtçe öğretmenliği için Yaşayan Diller ve Lehçeler bölümünde 18 kadro açıklaması tepki yarattı.
Grevdeki Kürtçe öğretmen adayı Yunus Aslan "Hükümet samimiyet testinden geçemedi" dedi.
Eylül 2012’de Kürtçe’nin seçmeli ders olarak 5,6,7,8. sınıflarda okutulmaya başlamasının ardından çeşitli üniversitelerde öğretmen ihtiyacını karşılamak için Kürt Dili ve Kültürü tezsiz yüksek lisans bölümleri açıldı.
Birçok kişi işini bıraktı
Türkiye’nin ilk Kürtçe öğretmenleri olmak için birçok kişi düzenini bozarak işini, yaşadığı kenti terk etti ve farklı illerdeki bölümlere yazıldı. Çünkü Başbakan dahil birçok ağızdan Kürtçe öğretmenlerinin kadrolu olarak atanacağı sözü verilmişti.
Yaklaşık 1500 kişi, 2013 ve 2014 yıllarında Mardin Artuklu Üniversitesi, Diyarbakır Dicle Üniversitesi, Bingöl Üniversitesi, Muş Alpaslan Üniversitesi’nden mezun oldu.
Öğretmen adayları geçen seneki 2013-2014 öğretim yılında tüm mücadelelerine rağmen atanamadılar.
Bu sene atanmak için Mardin Karayolları parkında 18 gün önce dönüşümlü açlık grevine başladılar.
Ancak, MEB'in Yaşayan diller ve lehçeler bölümde ilk atamada 17, toplamda 18 kişiyi atayacağını açıklaması tepki çekti.
"Hükümet samimiyet testinden geçemedi"
Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Kürdoloji Bölümü tezsiz yüksek lisans bölümünden mezun Yusuf Aslan, "Bu saatten sonra ne iş yaparım bilmiyorum" diyor.
Başbakanın verdiği atama sözünün ardından ilk Kürtçe öğretmen olabilmek için bu bölümü okuyan, aslında Türkçe öğretmenliği mezunu Yusuf Aslan, hükümete tepkili.
"Talebimiz, insan hakları çerçevesinde ele alınabilecek basit bir haktı. Hükümet bu hakkı 18 kişi gibi komik bir rakamda bıraktıysa, kesinlikle samimiyet testinden geçemedi.
"Bu 18 kontenjanın içinde Adıgece, Zazaca gibi başka dil ve lehçeler de var. Ki zaten 18 kişi sadece Kürtçe olsa bile ne fark eder. İnsanların 18 gündür bedenini ölüme yatırdığı bir yerde bu rakam çözüm sürecine dair olan tüm umudumuzu kaybettirdi. İki yıldır yaşadığımız bu dolambaçlı süreçte bundan sonra ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bize seçenek bırakmadılar."
İngilizce ilk sırada
40 bin kişilik kontenjanda, ilk sırada 6152 kişiyle sınıf öğretmenliği, ikincisi sırada 3930 ingilizce öğretmenliği, üçüncü sırada din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği yer alıyor. Ayrıntılı listeye buradan ulaşabilirsiniz. (NV)