İstanbul Mecidiyeköy'de Torun Center'da asansörde 10 işçinin yaşamını yitirmesinin ardından inşaatta çalışan işçiler çalışma koşullarını protesto etti.
Torun Center'de inşaatın durdurulmasının ardından işçilerin büyük bir bölümü eşyalarını toplayıp gitti. Bir kısmı temelli gitti, bir kısmı geri dönmek niyetinde. Kalanlar da alacaklarını almadan gitmeyeceklerini söyledi.
"Köle değiliz"
Kalan işçiler İnşaat İşçileri Sendikası ile birlikte açıklama yaparak Türkçe ve Kürtçe olarak "Katil sermaye hesap verecek, iş kazası değil, cinayet" sloganları attı.
İşçilerden Maruf Eren, taşeron sistemin kaldırılması gerektiğini belirterek "inşaat işçisi köle değildir" dedi.
"Satılan rezidans dairelerinden birinin parasını işçilerin güvenliği için harcasalardı, şu anda 10 arkadaşımız yanımızda olurdu. Ölenlerden biri Aziz Torun'un oğlu olsaydı dün yaptığı gibi bir açıklama yapabilir miydi acaba? Bu bir iş kazası değil, cinayet."
"Yalandan kontroller"
Ömer Öztekin ise şunları söyledi:
"10 ailenin ocağı söndü. Bir aydır sorun olduğunu söylüyoruz. Asansörcü geliyor, yalandan bir saat bakıp gidiyor. Fasa, fiso. Bizim burada canımızla oynuyorlar. İşimizden de olsak hiçbir şey fark etmez. Kimseden korkumuz yok artık."
"Sular yemeklerimizin üstüne akıyor"
İşçiler, bianet'in çalışma koşullarıyla ilgili sorularını yanıtladı:
Çalışma saatleriniz nasıl?
Sabah sekiz akşam beş çalışıyoruz.
Yemek saatleri ve molalarınız nasıl?
Yemekhane kapesitesinin çok üstünde çalışıyor. Yemek yiyebilmek için dakikalarca ayakta birilerinin kalkmasını bekliyoruz. Oturmaya sandalye yok. Çoğu zaman ayakta yiyoruz. Yemekhanenin üzerinde delikler var. Yağmur yağdığı zaman sular yemeklerimizin üzerine yağıyor.
"Mesaiye zorlanıyoruz"
Yatakhaneleriniz durumu nasıl?
Ahırlar bizim yattığımız yerden daha iyidir. Tozun toprağın içinde yaşıyoruz.
Kazandığınız günlük para ne kadar?
Yaptığımız işe göre değişiyor ama ortalama 60-80 lira arasında. Aldığımız maaşlar asgari ücretin üzerinde olmasına rağmen sigortamız asgari ücret üzerinden yatırılıyor. Bir de mesai var. Çoğu zaman mesaiye kalmak istemesek bile buna zorlanıyoruz.
"Yıllık izin istenmez bile"
Haftalık ve yıllık izinleriniz ne şekilde?
Haftada bir gün izin yapıyoruz. Yıllık iznimiz yok. Böyle bir şey istersek zaten işten atılırız.
İşe başlamadan önce inşaat eğitimi aldınız mı?
Hayır. Birileri geliyor, ayak üstü birkaç açıklama yapıp gidiyor. Eğitim falan yok. (AÖ/NV)
Fotoğraf: Bülent Doruk