Marmaris'te bir kişinin girişi ücretli bir sahilden kovulması halk plajlarının azalmasını gündeme getirdi.
Darp edilen Necmi Buğdaycı, halk plajlarının çoğaltılarak bakımının yapılmasını talep etti. Avukat Arif Ali Cangı da anayasayı hatırlatarak kıyıların halka ait olduğunu ancak AKP hükümetinin tüm kamu hizmetlerini ücretlendirdiği gibi kıyıları da halka kapattığını belirtti.
İçmeler Mahallesi'nde Nirvana plajında ücretsiz güneşlenmek isteyen Necmi Buğdaycı, işletmenin görevlisi tarafından darp edildiğini iddia ederek, davacı oldu.
Ardından bir grup, işletmelerin plajlar için ücret almasını protesto amacıyla aynı yerde "Şezlongunu çek, havlumu sereceğim" eylemi yaptı.
Ya şezlonga, ya cafeye para vermek zorundasın
Buğdaycı, sadece kendisinin değil, tüm Marmaris'in halk plajlarının azalmasından şikayetçi olduğunu belirtterek yaşadıklarını şöyle anlattı:
"Söz konusu işletmenin cafesinde bir şeyler yiyip içtikten sonra plaja girmek istediğimi söyleyince 20 lira ücret talep ettiler. Şezlong ve şemsiyeyi kullanmayacağım, yalnızca denize gireceğim dedim. Önce işletmecisi peki dedi. Ancak sonra görevliler havluyu serdiğimi görünce yeniden sorun çıkardı. Yeniden işletmecisi geldi, 'bırakın girsin' dedi. Ben de sadece tartıştığım için değil, bu plajda yüzmenin herkesin hakkı olduğunu, şezlongların insanların yürüyüşünü engelleyecek boyutta olduğunu söyledim. Bunun üzerine bana hakaret etmeye başlayarak plajdan kollarımdan tutup attılar, sıyrıklar oluştu. İşletmeden davacı oldum.
"İçmeler ve tüm Marmaris'te herkes bu sorundan şikayetçi. Halk plajı olmayan yerler şezlonglarla kaplı. Ya işletmenin cafesinden bir şeyler yiyip içmek zorundasınız, ya da şemsiye ve şezlonga para vermek zorundasınız. Bazılarında da giriş ücretli. Hatta Marmaris'te merkezde olmayan bazı plajların önündeki araziler alınıp tel örgülerle kapatılıp o plaja girmek için insanlardan para alınmaya başladı.
Halk plajları çok az
"İçmeceler'de halk plajı tüm sahillerin yüzde 10'u kadar. Marmaris genelinde de bu yüzde 20'ye çıkmaz. Halk plajlarında temizlik ve bakım sorunu var. Duş, tuvalet ve kabinler pis olunca biraz parası olanlar işletmeleri tercih etmek zorunda kalıyor. Plajlar halkın kullanımına açılmalı. Farklı çözümler bulunabilir. Mesela şezlong ve şemsiye isteyenlere kişiye özel olarak kiralanabilir. Ancak tüm sahiller şezlonglarla kaplanmamalı."
Cangı: Sahillerin kapatılması Anayasa'ya aykırı
Ekoloji avukatlarından Arif Ali Cangı, Anayasanın "kıyı ve sahil şeritlerinden yaralanmada öncelikle kamu yararı gözetilir" yazan 43. maddesi ve ilgili mevzuatlara rağmen plajların halka kar amacıyla kapatıldığını belirtti.
"Her yerde halk plajları gün geçtikçe daralıyor. Bu Türkiye'nin ekonomik politikaları ile doğrudan ilgili. Yani kamu hizmetlerinin paralı hale getirilmesi, ticari işletme zihniyeti ile yönetilmesiyle paralel giden bir yaklaşım. Anayasa'ya göre kıyıdan herkes 'eşit yaralanma hakkına sahip'. Ancak kıyılar ticari işletmelere tahsis ediliyor.
"Mesela biz Çeşme'de kıyıyı işgal eden turizm tesislerine dair çok sayıda dava açtık, iptal ettirdik. Ama plan değişiklikleriyle yargının arkasından dolanıyorlar. Ve bu davalar çok masraflı. O yüzden bu iş sürekli dava ile yürümez. Bir politikasının olması lazım. Hükümet koruma değil, işletmeye açmaya yönelik tavrını değiştirmeli.
Belediye: 38 bin metrekareyi halka ayırdık
Marmaris Belediyesi adına yapılan açıklamada da yaşanan olay "çok üzücü" olarak nitelendirildi.
Açıklamada, 2014 yılında belediyenin 10 yıllığına Milli Emlak'tan 56 bin metrekare plajı 270 bin liraya kiraladığını bunun 38 bininin ücretsiz halk plajı olarak ayrıldığını, geri kalan sahillerin de Milli Emlak'ın inisiyatifinde olduğu belirtildi. (NV)