TBMM'de görüşülen torba yasaya eklenen yeni maddeye göre, engelliler de hakim ve savcı olabilecek. Engellilere yönelik ayrımcı uygulama daha önce de meclis gündemine gelmişti.
Hakimler ve Savcılar Kanunu'nda bir madde nedeniyle engellilerin hakim ve savcı olması bugüne kadar mümkün değildi.
Çünkü söz konusu 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 8. maddesinin g bendinde şöyle deniyor:
"Hakimlik ve savcılık görevlerini sürekli olarak yurdun her yerinde yapmasına engel olabilecek vücut ve akıl hastalığı veya sakatlığı, alışılmışın dışında çevrenin yadırgayacağı şekilde konuşma ve organlarının hareketini kontrol zorluğu çekmek gibi özürlü durumları bulunmamak."
Bu bir ayrımcılıktır
AKP Milletvekili ve Engelliler Koordinasyon Merkezi Başkanı Murtaza Yetiş, konuyla ilgili kanun teklifi hazırladı. Söz konusu teklif torba yasaya giriyor.
Buna göre, söz konusu madde değiştirilerek engellilerin hakim ve savcı olması önündeki engeller kaldırılacak.
Yetiş, kanun teklifiyle ilgili şöyle demişti:
"Akli melekeleri yerinde olma şartıyla bir görme engellinin, bir ortopedik engellinin hakim ve savcı olamaması bir ayrımcılıktır. Bu nedenle hakim ve savcı olabilmek için gereken eğitim ve sınavda başarılı olma şartlarını yerine getirmiş bir engelli bireyin de bu mesleklerde çalışabilmesini temel bir hak olarak görüyoruz."
Herkes istediği mesleği yapabilmeli
bianet'e konuşan Görme Özürlü Evrensel Hukukçular Derneği'nden avukat Güven Kışlalı, Türkiye'nin imzaladığı uluslararası sözleşmelere dikkat çekerek kararı yerinde ve sevindirici bulduklarını söyledi.
"Herkes her mesleği yapma hakkına sahiptir. Bir mesleği icra edip edemeyeceğine kişi kendi karar vermelidir. Bu başka bir grubun kararıyla engellenemez."
Sınavda 2. olmuştu ama...
Konuyla ilgili mağduriyet yaşayan E.E. isimli bir engelliyi CHP milletvekili Özgür Özel Haziran 2012'de mecliste gündeme getirmişti.
Bir kolu olmayan E.E. hukuk fakültesini birincilikle bitirmiş, hakimlik sınavında Türkiye 2. olmuştu. Ancak söz konusu madde nedeniyle ataması yapılmamıştı.
AB raportörü değiştirin demişti
Şubat 2013 yılında da HSYK hakkında rapor hazırlayan Avrupa Birliği Özel Raportörü Prof. Dr. Thomas Giegerich, hakim ve savcı adaylarından istenen sağlık raporu ve engellilerin hakim savcı olamamasını "dışlanma" olarak nitelendirmişti.
Giegerich, Türkiye'nin 28 Eylül 2009'de onayladığı Engellilerin Haklarına İlişkin Birleşmiş Milletler Sözleşmesi gereğince Türkiye‘nin yükümlülükleriyle uyuşmadığını belirtmişti.
Ayrıca Avrupa Birliği'nin (AB), engelli insanların mesleki bütünleşmesi için öngörülen önlemlerden yararlanma hakkını tanıdığına dikkat çekerek Türkiye'deki mevzuatın değiştirilmesini istemişti. (NV)