TMMOB'a bağlı Maden Mühendisleri Odası'ndan bir heyet Şırnak'ta bir haftada dört işçinin öldüğü kaçak maden ocaklarını inceledi.
Heyet adına açıklama yapan Mehmet Torun, söz konusu sahadaki ocakların, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin yetersizliği nedeniyle altı ay önce ilgili Bakanlıklar tarafından kapatıldığını hatırlattı.
"Ancak köylerin boşaltılması ve insansızlaştırılmasıyla birlikte bölgede yaşanan yoğun işsizlik ve yoksulluk nedeniyle, yöredeki gençler çok düşük ücretler karşılığında ilkel koşullarda yerin metrelerce altında çalışmak zorunda bırakılıyor.
"Kaçak olarak adlandırılan fakat herkesin bilgisi dahilinde olan ölüm kuyularında hiçbir sosyal güvencesi olmayan gençlerimiz bile bile ölüme gönderiliyor."
Torun, bölge insanlarını "açlıktan veya madende ölüm" ikileminden kurtaracak yapısal düzenlemeler yapılması, Şırnak asfaltitlerinin, madencilik bilim ve tekniğine uygun, havza planlaması yapılarak kamu yararı doğrultusunda işletilmesi, ucuz iş gücü kullanarak rant sağlayan feodal yapıların engellenmesi, bu yapıdan beslenen siyasi anlayışların terk edilmesi gerektiğini belirtti.
Rödavans ve taşeron sistemi
Şırnak'ta kömür ocaklarında 04 Haziran'daki göçükte bir işçi hayatını kaybetti.11 Haziran'da ise aynı ruhsat sahasında ''kaçak'' olarak damar içerisinde sürülen yaklaşık 2 metrekare kesiti olan, 130 metre derinlikte ve başka bir çıkışı olmayan kör kuyuda üç işçi gazdan boğulma sonucunda yaşamlarını yitirdi.
Torun'un verdiği bilgiye göre, Şırnak ilinde Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumuna (TKİ) ait olan asfaltit madenleri rodövans (kiralama) karşılığı Şırnak Valiliğine devredildi.
Valilik, yine rodövans karşılığı özel bir firmaya, firmada alt taşeronlara vererek üretim yaptırıyor. Burada üretilen asfaltitler, sanayide ve ısınma amaçlı sosyal yardımlaşma vakfı tarafından dağıtılarak yakıt olarak kullanılıyor. (NV)
* Fotoğraf: AA/Şaban Yılmaz