Boğaziçi Üniversitesi (BOUN) öğrenci, akademisyen ve çalışanları Soma madeninde iş cinayeti ardından gerçekleştirdiğimiz taziye ve gözlem ziyaretlerine ilişkin bir rapor yayınladı.
“Bilgi Yokluğu/Kirliliği”, “İş/İşçi Güvenliği-İstihdam Politikaları”, “Kadınlar, çocuklar ve yaşlılar” ile “Hukuki Boyut” olmak üzere dört ana başlıklı raporda gözlemlere ve tavsiyelere yer veriliyor.
Engellemeler
Yaklaşık 140 kişilik grup 17 Mayıs 2014’te Manisa Soma, Balıkesir Savaştepe, İzmir Kınık ilçelerine ziyarette bulundu.
Grup Soma Merkez’e girişlerine izin verilmediği için Soma’nın Avdan Beldesi, İzmir Kınık Merkez ile Elmadağ, Büyükoba, Poyracık, Örtülü ve Köseler köylerinde, Balıkesir Savaştepe Merkez ile Sarıbeyler köylerinde gözlem yapabildi.
Rapordan satır başları:
Bilgi Yokluğu/Kirliliği
* Başta ölü sayısı olmak üzere madende yaşananlara ve sonrasında yaşanabilecek olanlara dair başta işçi aileleri gelmek üzere tüm kamuoyunun güvenilir ve açık bilgilere ihtiyacı var.
* Tüm bölgede yardımlar da dahil olmak üzere işçilerin ve ailelerin ‘haklarının’ ne olduğuna dair bilgi kirliliğinin önüne geçilmesi büyük önem taşımaktadır.
İş/İşçi Güvenliği-İstihdam Politikaları
* Denetimlerin hukuksuzluğu tüm ziyaret ve gözlemlerimizde ortaya çıkmıştır. Gerek sendika(lar)ın gerekse de devletin denetimlerinin tamamen bağımsız kurullar üzerinden, şeffaf ve habersiz gerçekleştirilmesi gerekiyor.
* İşçiler ve aileler çalışma koşullarının, çalışma saatlerinin kölece olduğunu, madene mahkum bırakıldıklarını her fırsatta dile getirmektedirler. Bölgede yürütülecek iş ve işçi örgütlenmesi çalışmaları gündelik hayata müdahil olabilen ve somut karşılıklar üretebilen örgütlülükler olmalı.
* Rödovans sisteminin ortadan kaldırılması için yürütülecek her türden çalışma gerek bölge için gerekse de diğer maden bölgeleri için birincil önemde.
* Bölgede tarımın yeniden güçlendirilmesi, başkaca istihdam olanaklarının yaratılması, kredi/borçlandırma politikalarının araştırılması üzerinden çalışmalar yürütülmelidir. Üniversitelerin İktisat/Ekonomi, ÇEKO bölümlerinde bu konuda özel görev düşüyor.
Kadınlar, çocuklar ve yaşlılar
* Başta yas üzerinden yürütülecek çalışmalar olmak üzere ekonomik ve psikolojik güçlendirme çalışmalarının bu grupları temel alacak biçimde yürütülmesi önemli.
* Madenci çocuklarına vaat edilen bursların yasal güvenceye alınması başta gelmek üzere, iyileştirici ve güçlendirici eğitim çalışmalarının yürütülmesi bakımından eğitimcilerden oluşan bağımsız bir kurulun acilen oluşturulması ve çalışmalara başlaması gerekiyor.
* Bölgede alanında uzmanlaşmış psikolog, psikiyatrist ve sosyologlardan oluşan Psikolojik Rehabilitasyon Merkezi kurulmasının gerekli.
Hukuki Boyut
* Açılması gereken ve açılan davaların takipçiliği yalnızca hukukçuların sorumluluğunda değildir. Bağımsız kuruluşların davalara müşteki olarak katılımı, gerekli duyarlılığın oluşturulması için çalışmaların yürütülmesi önemli.
* Tüm dava süreçlerinin kamuoyuna açık ve şeffaf yürütülmesi birincil taleplerden olmalı. (BK)
* Raporun tamamına http://bogazicisomaya.blogspot.com.tr/ adresinden ulaşabilirsiniz.
* Fotoğraf: AA