Soma madenindeki iş cinayeti ile ilgili ilk rapor çıktı.
Milliyet'ten Arif Balkan'ın haberine göre, madende inceleme yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan üç müfettişten birinin talebiyle bir A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı ve maden mühendisi işçilerin öldüğü galerilere girdi.
Hazırlanan ilk rapora göre, madendeki tavan güçlendirme malzemesi metal yerine ahşaptan yapılmış, karbonmonoksit gazı ölçen cihazlar da yeterli sıklıkta yerleştirilmemiş.
İçten içe kömür yanması
Raporda şu ifadelere yer verildi:
“Ana nakliyat galerisinde 1400 metrede bağlar arası tahkimatın (sağlamlaştırma) uygun olmadığı, bağlar arası tahkimat için gerekli hasır tel ve ankraj (göçüğe karşı kaya saplaması) çubuğu kullanılmadığı, tavanda bolca ağaç malzeme kullanıldığı, sıkılama malzemelerinin bolca ağaçtan olduğu, galeri içerisindeki tavan taşının (kömür) içten içe yanmasından dolayı yanma tavandan bir iki metre yukarı ulaşmıştır. Komple galeri boyunda meydana gelen bu olay sonucunda tavan, aniden boşalarak galeriyi doldurmuştur (çökme). Yanma devam ettiği için galerinin hava yolu kapanmış, çıkan karbonmonoksit gazı ve Dumandan maden işçileri zehirlenmiştir.”
"Trafo patlaması değil"
Bu tespiti bakanlığa teslim eden iş güvenliği uzmanı, incelemelerine ilişkin şunları söyledi:
“Yaptığım incelemeler sonucunda edindiğim neticeye göre maden felaketi trafo patlaması sonucu meydana gelmiş gibi görünmüyor. Madendeki trafolar beton ceplerde bulunuyor. Dolayısıyla böyle bir ihtimali bu maden için söz konusu bulmadım.
"Madenlerde tavan çok önemsenen bir unsur değildir. Ancak gerekli uygulamalar yapılmadığı takdirde bu tarz felaketlere sebep olabilir. Benim tespitlerime göre bu madende tavan bölümünün hava ile teması malum sonuçları doğurmuştur. Çünkü maden ocağı içerisinde dolaşan oksijen ocak içerisinde oksidasyona uğrar ve içten içe yanarak çökmelere neden olur. Maden şirketinin tavanlarda daha sık gaz ölçüm sensörü kullanması gerekirdi.”
Bakan Çelik: Henüz rapor yok
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik saat 12:30'da yaptığı açıklamada, Soma'daki maden ocağında müfettişlerin çalışmalara başladığını ancak, incelemelerle ilgili ortaya çıkmış bir rapor olmadığını belirtti.
28 savcı görevlendirildi
ntvmsnbc'nin haberine göre ise iş cinayetitle ilgili için Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu da 13 ve 14 Mayıs'taki toplantılarda konuyu değerlendirildi. Soruşturmanın sağlıklı yürütülmesi için 28 savcı, Kırkağaç Cumhuriyet Savcılığı'nda geçici olarak görevlendirildi.
Soruşturma kapsamında 25 adli tıp uzmanıyla iş müfettişleri de faciada sorumluların bir ihmali olup olmadığını araştıracak.
Üniversitelerin de desteğiyle bir rapor hazırlanacak. İşçilerin ölüm nedenleri de tespit edilmeye çalışılacak. (NV)