Birçok görme engelli, okuyucu verilmediği için 27 Nisan'daki Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (EKSPP) giremedi.
Balkar Sümer Cantürk'ün okuyucu ve işaretleyicisi başka okuldaydı, Fatma Tural'ın işaretleyicisi vardı ancak okuyucusu yoktu, Bayram Şahin Aydın ise kabartma daktilosuyla sınava girmek için üç kişiyi ikna etmek zorunda kaldı.
Üstelik sınavda mağduriyet yaşayanlar bu üç kişi ile sınırlı değil. Görme Engelliler Derneği'nden Nazan Cantürk, ÖSYM'yi defalarca uyarmalarına rağmen farklı illerde aynı sebeple birçok kişinin sınava giremediğini söyleyerek hukuki yollara başvuracaklarını belirtti.
Görme engelliler, sınavlarda soruları okuması için okuyucu ve işaretlemesi için işaretleyici ile sınava girebiliyor. Tamamen görme engelli değilse de sınav sorularını büyük puntolarla talep edebiliyor. Görme engellilere sayısal sorular için sadece abaküs veriliyor.
Okuyucusu başka okuldaydı
Balkar Sümer Cantürk, İstanbul'da sınav için gittiği okulda okuyucu ve işaretleyicisinin olmadığını sınavının başka okula alındığını öğreniyor ve sınava giremiyor.
"Okuyucu ve işaretleyici istedim. ÖSYM'den geri dönüş yapılarak yerine getirildi, öğrenci sisteminden bakabilirsiniz dendi. Ancak sistemde istediğim talepler gözükmüyordu. İki gün önce ÖSYM'den tekrar arandım ve sorunu çözdük dendi. Ancak sistemde hala gözükmüyordu. Mecburen sınav günü sistemde belirtilen okula gittim. Orada ÖSYM arandı sistem arızası var vb. bahanelerle sınava alınmadım. Aslında okuyucu ve işaretleyicim başka okuldaymış ancak bu bana iletilmedi. Sonuçta 40 dakikada sorun çözülemedi ve sınava giremedim. Pozitif ayrımcılık politikası ile engellileri istihdam ediyoruz, sınav yapıyoruz deniyor. Ancak engelliler sınava alınmıyor."
Sadece işaretleyicisi vardı
Düzce'de yaşayan Fatma Tural ise memur "işaretleyici verilince okuyucu da verirler" dediği için sınava giremedi.
"İlk kez meur sınavına girdim ve okuyucu talep ettim. Bize kaç punto yazayım diye sordu, biz de bu soruya gerek olmadığını çünkü zaten hiç göremediğim için okuyucunun okuyacağını söyledim. Memur 'okuyucu seçeneği yok, işaretleyici verince okuyucu da verirler' dedi. Uyarmamıza rağmen, memura güvenmek zorunda kaldık. Sonra anladık ki okuyucu vermemişler. BİMER'e şikayet ettik. İl Milli Eğitim gereken yapılacak diye aradı. Bekliyoruz."
Üç sınavdır daktilo mücadelesi
Bayram Şahin Aydın, matematik sorularında işlemleri çözmek için kullandığı kabartma daktilosunu ÖMSS sınavında kullanabildi, ALES sınavında kullanamadı, EKSPP sınavında ise daktiloyu kullanabilmek için üç kişiyi ikna etmek zorunda kaldı.
"Bu sene de aynı gerginlikle gittim sınava. Girişte bir görevli tereddütle 'alıyoruz tabii', dedi ve sınav salonuna çıktım. Birkaç dakika sonra başka bir görevli herhangi bir klavyenin bu sınavda kullanımı yasakmış, yukarıdan öyle söylediler dedi. ÖMSS'de bunu kullandığımı daktilonun elektronik bir cihaz olmadığını anlatmaya çalıştım.
"Sonra salon başkanı 'bu ne şimdi" gibi sorular sorduğu için kendisine kısa bir kabartma yazı daktilosu sunumu yaptım. Biraz yazı yazdım, bakın matematiksel ifadeleri bu şekilde not alıp çözüyorum dedim. Sonunda ikna oldu ve daktiloyu kullanabildim. Ben her sınavda sınav stresinin yanına daktilo stresi de yaşamak zorunda mıyım? Daktilo kullanabilmem ÖSYM yönetmeliğinde yer almalı".
"Sorumlu ÖSYM'dir"
Görme Engelliler Derneği'nden Nazan Cantürk, görme engellilerin yıllardır sınavlarda aynı sorunları yaşadığını, defalarca ÖSYM'yi uyarmalarına rağmen buna bir çözüm bulunamadığını söyledi.
"ÖSYM'yi defalarca uyardık okuyucu ve işaretleyici talebi sistemde gözükmüyor diye, hallettik dediler ancak halledemediler. Sınav sonrasında da ÖSYM ile görüştük, mağduriyetleri ilettik. Tatmin edici bir cevap vermemediler. Mağduriyetleri ispatlayın dediler. Biz de belegeleri topluyoruz, hukuki yollara başvuracağız. ÖSYM bundan sorumludur. (NV)