Türkiye'de son 12 ay içinde bir işte çalışmış olanların yüzde 2,3'ü iş kazası geçirdi. Bu kişilerin yüzde 63,7’si geçirmiş olduğu kaza yüzünden sı belirli süre işinden uzak kaldı.
TÜİK’in Nisan-Haziran 2013’te gerçekleştirdiği “İş Kazaları ve İşe Bağlı Sağlık Problemleri” konulu araştırmaya göre, bu oran erkeklerde yüzde 2,8; kadınlarda yüzde 1,3 olarak gerçekleşti.
Toplam iş kazası geçirenlerin ise yüzde 81,6’sını erkekler oluşturdu.
Sektörler
Sektörel bazdaki verilere göre, madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe iş kazası geçirenlerin oranı yüzde 10,4; elektrik, gaz, buhar, su ve kanalizasyon sektöründe iş kazası geçirenlerin oranı yüzde 5,2; inşaat sektöründe iş kazası geçirenlerin oranı ise yüzde 4,3.
Bu veriler TÜİK’in bu konuda yaptığı ikinci araştırmaya ait.
İlki 2007’de yapılan araştırmanın sonuçlarıyla karşılaştırıldığında iş kazası geçirenlerin payı madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe 0,1 puan artarken inşaat sektöründe 0,2 puan azaldı. Elektrik, gaz, buhar, su ve kanalizasyon sektöründe iş kazası geçirenlerin oranında ise bir değişim yok.
Eğitim düzeyi
Araştırmanın verileri son 12 ay içinde istihdam edilen lise altı eğitimlilerin yüzde 2,8’inin, genel lise mezunlarının yüzde 1,7’sinin, lise dengi meslek okul mezunlarının yüzde 2,4’ünün ve yüksek öğretim mezunlarının yüzde 1’inin bir iş kazası geçirdiğini gösteriyor.
İşteki konum
İşteki duruma göre iş kazası geçirenlerde en yüksek oran yüzde 2,6 ile kendi hesabına çalışanlarda gerçekleşti. Bu oran ücretli veya yevmiyeli çalışanlarda yüzde 2,5; işveren olarak çalışanlarda yüzde 1,6; ücretsiz aile işçisi olarak çalışanlarda yüzde 1,4 çıktı.
Mesleklere göre
Araştırma meslek grupları itibarıyla da belli sonuçları gösterdi.
Buna göre sanatkarlar ve ilgili işlerde çalışanlarda iş kazası geçirenlerin oranı yüzde 2,3’lük ortalamanın üzerinde çıktı: yüzde 4,8.
İş kazalarının en düşük gözlendiği meslek grubu yüzde 0,8 ile büro ve müşteri hizmetleri oldu.
İşyeri büyüklüğü
İşyeri büyüklüğüne göre bakıldığında ise son 12 ayda iş kazası geçirenlerin yüzde 3,4’ü 250-499 çalışanı olan işyerlerinde çalışıyor.
1-9 kişinin çalıştığı işyerlerinde ise bu oran yüzde 2,2.
Yaş grupları
Son 12 ay içinde istihdam edilen ve iş kazası geçirenlerin yaş gruplarına göre oranı şöyle:
* 15-24 yaş grubunda iş kazası geçirenlerin oranı yüzde 1,9
* 25-34 yaş grubunda bu oran yüzde 2,3
* 35-54 yaş grubunda yüzde 2,6
* 55 ve daha yukarı yaştakilerde ise yüzde 2. (YY)
Araştırmanın detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.