Bursa'da Romanlara karşı linç girişiminin ardından evlerinin yıkılmasıyla devam eden gerginlik, mahallelinin kendi arasındaki toplantıyla şimdilik duruldu.
Osmangazi ilçesine bağlı Güneştepe ve Yunuseli mahallelerinde bir hafta önce at pisliği yüzünden başlayan tartışma Romanlara karşı linç girişimine dönmüş, ardından belediye beş Roman'ın evini yıkmıştı.
Mahallede dün bir haftadır süren gerginliğin azalması ve Romanların sorunlarının tartışılması için bir toplantı yapıldı.
Toplantıya, Roman dernekleri, Giresun, Samsun, Ağrı hemşeri dernekleri, muhtarlar ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa milletvekili Sena Kaleli katıldı.
"Şikayeti çekeceğiz, onlar da bize destek olacak"
Bursa Romanlar Derneği Başkanı Efkan Özçimen, olumlu geçen toplantıda bir anlamda "barış anlaşması" imzalanarak birlikte yaşama iradesini ortaya koyduklarını söyledi.
"Mahallenin önde gelenleri, o akşam bir anda galeyana gelindiğini, Romanlara yapılanları doğru bulmadıklarını ve bundan herkesi pişman olduğunu ve üzüldüğünü söyledi. Evlerin yıkılması için belediyeye baskı yapmadıklarını bunun tamamen belediyenin işi olduğunu belirttiler.
"Romanların mahalleden sürgün edilmesinin onları marjinalleştirip, gettolaştıracağını, yapılması gerekenin yerinde iyileştirme olduğunu anlattık. İş döndü dolaştı, Roman açılımına geldi. İki taraf da hükümetin Romanların durumunu iyileştirmek için çalışma yapmadığından bahsetti."
Karşılıklı görüşmeler sonucunda Romanlar tutukluların serbest kalması için şikayetlerini çekecekler; diğerleri de Romanların mağduriyetlerinin giderilmesi için destek verecek.
Belediyeden yıkılan Roman evlerinin tazminatının ödenmesi, atların iade edilmesi talep edilecek, kabul edilmediği taktirde yasal yollara başvurulacak.
"Meclis Araştırma komisyonu kurulmalı"
CHP vekili Sena Kaleli de, iki tarafında da birbirlerinin yaşam biçimine karışmadan ve yaşam biçimlerini de bozmadan yaşama konusunda hemfikir olduğunu söyledi.
Kaleli, Romanların Türkiye çapındaki durumlarının araştırılması için meclise araştırma komisyonu kurulması adına araştırma önergesi verecek.
"Romanların en yoğun yaşadığı illerden biri Bursa. Birçok mahallesinde bu sebeple sorunlar yaşanıyor. Üstelik dışarıdan göçle gelen Romanlar, ya da kentsel dönüşümle Roman Kamber mahallesinin yıkılması nedeniyle çadırlarda yaşayanlar var. Sürekli bir yerlerde sürgün ediliyorlar ve bundan çok rahatsızlar."
Ne olmuştu?
Osmangazi ilçesine bağlı Güneştepe ve Yunuseli mahallelerinde Romanlara yönelik linç girişimi dört gün önce basit bir at pisliği kavgası ile başladı. Bir Roman’ın tartışma esnasında havaya ateş etmesi ve balkonda olduğu söylenen genç bir kadının saçma nedeniyle hafifçe yaralanmasıyla olaylar büyüdü.
Akşam saatlerinde toplanan yüzlerce kişi Romanlara ait evleri taşlamaya başladı. “Sizi burada istemiyoruz” diyen kalabalık Romanların at arabalarını toplayarak meydanda yaktı. Bu esnada meydandaki çayırlık alanda olan Romanların yaşadığı iki baraka, bir taksi de yakıldı.
Çevik kuvvetin müdahale etmesiyle 20 kişi gözaltına alındı; içlerinden yaralanan genç kadının babası dahil dört kişi, ardından üç kişi daha "mala zarar vermekten" tutuklandı. Havaya ateş açan kişi ise denetimli serbestlik yasasıyla tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Daha sonra başka suçları nedeniyle tutuklandı. Atlara da belediye el koydu.
Olayın ertesi günü ise serbest kalan bir Romanınki dahil beş Romanın evi, belediye ekiplerince kaçak ve gerilim hattı üzerinde bulunduğu gerekçesiyle yıkıldı. (NV)
* bianet'in konuyla ilgili "Romanlar Sürgünden Korkuyor" haberi için tıklayınız.
* Roman derneklerinin konuyla ilgili basın açıklaması için tıklayınız.