İstanbul 6. İdare Mahkemesi, Taksim'de Gezi Parkı'na yapılması planlanan Topçu Kışlası Projesi hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Taksim Gezi Parkı Koruma ve Güzelleştirme Derneği başvurusunda Taksim Gezi Parkı üzerine Topçu Kışlası süsü verilen alışveriş merkezi yapılmasına olanak tandığı ileri sürülen 27 Şubat 2012 tarihli 139 sayılı Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu kararının iptali ve yürütmenin durdurulmasını istedi
Mahkeme bugün yürütmeyi durdurma kararı vererek şöyle dedi:
"Davanın durumu ve uyuşmazlığın niteliği gözetilmek suretiyle davalı, idarenin 1. savunması alınıncaya veya bilgi ve belgeler gösterilip, yürütmenin durdurulması hakkında yeni bir karar alınıncaya kadar yürütmenin durdurulması isteminin KABULÜNE, 31/05/2013 tarihinde oyçokluğuyla karar verilmiştir."
bianet'e konuşan Mimarlar Odası'ndan Mücella Yapıcı, odanın da aynı gerekçelerle daha önce başvuru yaptığını ancak 4. İdare Mahkemesi'nin reddettiğini belirtti.
"İki mahkemenin farklı kararlar vermesi hukukun durumunu ortaya koyuyor. Ancak bu karar çok sevindirici."
Hatırlanacağı gibi 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Topçu Kışlası'nın yeninden inşasını "kamu yararına uygun" bulmadığı için reddetmiş; ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "reddi reddederiz" demesinin ardından yüksek kurul bu kararı iptal etmişti.
Ne olmuştu?
27 Nisan gecesi saat 23:00'te iş makineleri Gezi Parkı'nın Elmadağ tarafındaki duvarını yıkarak ağaçlarını sökmeye başladı. Olayı duyanlar parka giderek yıkımı durdurdu. Grup alana çadır kurdu. Ertesi gün polis gruba müdahale ederek yıkıma devam etmeye başladı. Polis alandaki çadırları sökmeye başlayınca polis gruptakilere yoğun bir şekilde gaz sıktı.
Bu sefer BDP İstanbul milletvekili Sırrı Süreyya Önder, iş makinelerinin önüne geçerek yıkımı durdurdu.İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), yıkımın ve ağların sökülmesinin yol çalışması nedeni ile ilgili olduğunu açıkladı.
"Divan Oteli önünde tünel çalışması nedeniyle yol genişletme çalışması yapılıyor. Gezi Parkı'nın Divan Oteli tarafına bakan kısmında yaya geçişini engelleyen duvar yıkılıyor. Çalışma sırasında ağaç kesimi yapılmıyor. Duvar yıkımı ve yol genişletme çalışması nedeniyle 5 adet ağaç sökülerek farklı bir yere taşınıyor. Çalışma kapsamında daha önce yıkılan yaya köprüsü de yeniden inşa ediliyor."
Çalışmayı Taksim altgeçit projesinin ihalesini alan Kalyon İnşaat'ın taşeronu tarafından yürütüldüğünü belirten bir yetkili, 24 saat çalışma izinleri olduğunu ve parkın yol çalışması kapsamında kazıldığını iddia etti.
Taksim Gezi Parkı Koruma ve Güzelleştirme Derneği ve Ayaspaşa Derneği, İstanbul 2 numaralı Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’na dilekçe vererek gece yapılan yıkımın hukuksuz olduğunu söyledi.
Kurul, yıkımın projeye aykırı olup olmadığına ilişkin tespit yapması ile ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beyoğlu Belediyesi’ne talimat verdi.
28 ve 29 Nisan'da nöbet devam etti; parka fideler ekildi. 30 Mayıs'ta sabah karşı polis gaz bombalarıyla parka müdahale etti; çadırları yaktı. Bir kişi gözaltına alınıp akşamına serbest bırakıldı; bir kişi yaralanıp ameliyat edildi. Müdahalenin ardından çadırlar tekrar kuruldu; gece büyük bir kalabalıkla parkta konserler verildi. 31 Mayıs'ta sabaha karşı polis gazla yeniden müdahale etti; çadırlar toplandı. Parka girişe izin verilmiyor. Yüzlerce yaralı var. (NV)