Ombudsmanlık olarak da bilinen Kamu Denetçiliği Kurumu'na yarın başvurular başlıyor.
12 Eylül 2010'da yapılan referandumda onaylanan kurumda, kamu denetçileri devlet ile birey arasındaki sorunları mahkemeye gitmeden çözmeyi amaçlıyor.
Kurum, kamu hizmetlerinin işleyişinde bağımsız ve etkin bir şikâyet mekanizması oluşturmak, idarenin her türlü eylem ve işlemlerini insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek ve önerilerde bulunmak ile görevli.
Cumhurbaşkanlığı'na bağlı görev yapan Devlet Denetleme Kurulu'ndan farklı olarak, meclise bağlı görev yapacak.
Vatandaşlar şikayetlerini, kurumun internet adresinden ya da valilik ve kaymakamlıklardaki başvuru formlarını doldurarak yapabilecek.Ücretsiz şikayet hakkı tanıyan kurum, şikayetlerle ilgili 6 ay içinde karar verecek.
Kamu denetçileri kimlerden oluşuyor?
Kamuoyunun eleştirilene neden olan Mehmet Nihat Ömeroğlu'nun başkanlığını yaptığı kamu denetçilerin ikisi eski Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) milletvekili, biri kurucu üyesi, biri tüzüğünü yazanlardan, bir diğeri ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cezasına karşı çıkan tek muhalif.
Ömeroğlu: Dink'in cezasını onadı
Mehmet Nihat Ömeroğlu, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Antakya, Lice, Azdavay, Ulukışla, Enez, Pınarhisar, Gaziantep, Bursa hakimliği ile Adalet Bakanlığı Hukuk ve Ceza İşleri Genel Müdürlüğü görevlerinde bulundu. 2005'te Yargıtay üyeliğine seçildi. Hrant Dink'in 301. madde dolayısıyla aldığı cezayı onaylayan 18 Yargıtay hakiminden biri
Mıçak: Erdoğan'ın cezasına karşı çıkan tek kişi
Muhittin Mıhçak,Recep Tayyip Erdoğan'ın temyiz başvurusunda mahkûmiyet kararının bozulmasını isteyen tek muhalif üyeydi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Kozan Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı, Adalet Bakanlığı Müfettişliği, Kayseri ve Ankara DGM üyeliği ve Yargıtay tetkik hakimliği görevlerinde bulundu. 1991'de Yargıtay üyeliğine seçildi.
Makas: AKP parti tüzüğünü hazırladı
Abdullah Cengiz Makas, AKP parti tüzük ve programının hazırlanmasında ve Meclis Grubunun kurulmasında aktif görev alarak TBMM Grup Müdürlüğü görevini yürüttü.
ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'ni bitirdi. TBMM'de müşavirlik Maliye Bakanlığı'nda Bakan müşavirliği, TBMM'de siyasi müşavirlik yaptı. İMKB Takasbank A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanvekilliği görevinde bulundu.
Aslan: AKP Afyonkarahisar milletvekiliydi
Zekeriya Aslan, avukat; Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Serbest avukat olarak çalıştı. 23. dönem AKP'den Afyonkarahisar 23. dönem milletvekiliydi.
Çakın: AKP kadın kollarındaydı
Serpil Çakın, AKP Kadın Kolları Teşkilatı'nda ve merkez yönetim kurulunda görev yaptı. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Serbest avukatlık yaptı. Aynı yıllarda Altındağ İlçesi Tüketici Hakem Heyeti üyeliği görevinde bulundu.
Elkatmış: AKP kurucu üyesi
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Serbest Avukatlık, Adalet ve Kalkınma Partisi Kurucu Üyeliği, AKP'den 19, 20, 21, 22, Dönem Nevşehir Milletvekilliği, TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyeliği ve İdare Amirliği, TBMM Susurluk Komisyonu Başkanlığı ile TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığı yaptı. (NV)