* Fotoğraf galerisi için tıklayınız
Yıllar önce farklı ilçelerden Sarıgöl mahallesine göç ettirilen muhacir Romanlar bu sefer kentsel dönüşümle üçüncü kez göçe zorlanıyor.
Üçte biri riskli alan ilan edilerek kentsel dönüşüme başlanan Gaziosmanpaşa'da, Romanların yoğun olarak yaşadığı Sarıgöl mahallesindeki dönüşümde satışlar başladı bile.
Belediye Başkanı Erhan Erol mahalleyi şöyle tanımlamş: "Sarıgöl Mahallemiz, Sulukule’nin başka bir versiyonu. Bu bölgeye polis bile zor girebilirdi."
Altmış yıldır Sarıgöl'de yaşayan binin üzerinde Roman yurttaşın dedeleri Selanik'ten mübadele zamanında Türkiye göç etmiş. Şehrin merkezindeki Eminönü, Fatih gibi ilçelerde yaşayan bu halk, Adnan Menderes zamanında Sarıgöl'e göç ettirilmiş.
Olimpik havuzlu yeni proje
Söylenene göre, kendilerine çadır verilen Romanlar zamanla derme çatma evlerini yapmışlar. Kimisinin tapu tahsis belgesi, kimisinin bu belgeyi alacağına dair çap belgeleri var.
Mahallede erkekler seyyar satıcılık, ayakkabı boyacılığı gibi geçici işlerde çalışıyor; kadınlar da merdiven siliyor. Çeşitli derneklerden yemek yardımı alıyorlar.
Acar İnşaat'ın yaptığı "Sarıgöl Kent Konutları" projesi kapsamında 775 konut yapılacak; iki yarı olimpik havuz olacak, altı tamamen otopark; fiyatlar 180 bin ile 220 bin arası.
Sulukule'den kaçıp geldiler
Peki bu yeni projede Romanlar da oturabilecek mi?
Sulukule’de evleri yıkıldığı için ailesiyle Sarıgöl’e gelen 16 yaşındaki Serhat Bülbül, “Yağmurdan kaçarken doluya tutulduk” diyor. Onun gibi 4-5 aile daha var Sulukule’den gelen.
“Roman milletini hiç düşünmüyorlar. Amaçları para kazanmak. Kendi mahallelerini yıksalar ya?”
Elif Demircan, “İnşaattaki buldozeri göstererek kepçe alır götürür dediler, korkudan sattım” diyor.
Evine biçilen fiyat 20 bin lira, şimdi bir üst mahallede 600 lira kira veriyor.
“Yeni projede 1+1 verin dedim. 500 lira taksitle öderim. Yok ayda bin lira öde dediler. Nasıl öderim ki? ‘Zaten yıllardır devletin arsasında oturmuşsunuz, işgalcisiniz’ dediler.”
“Biz gökten zembille immedik” diyor H.P, “Menderes ailelerimizi buraya getirdi” diye ekliyor.
“En başta kira bedeline yeni projede sizlere ev vereceğiz dediler. Dirsek çevirdiler, şimdi 100 bin liran var mı diyorlar."
Mahalleli, “Nerede Roman açılımı?” diye soruyor. Bazı evlerin önünde "Hırsız Akp", "Fakir halkı ezen AKP", "Zengin dostu AKP" yazıları dikkat çekiyor.
Yolda yürürken gelen müziğe dikkat çeken biri, "Bize bu müziği dinletirler mi apatmanda" diyor. Ötekisi ise "Kiralık ev bakmaya gittim, siz Romansınız akşam def çalarsınız diyip ev vermedi" diye ekliyor.
Belediye Başkanı Erhan Erol, tapusu olanların evinin zorla yıkılmayacağını ancak tapu tahsis belgesi olanlar için aynı şeyin geçerli olmadığını söyledi.
"Yeni projede ev almak üzere anlaşanlar ve parasını alıp çıkanların oranını yarı yarıya.Vatandaşların yarısından fazlasının tapusu çok mülkiyetli. Babanın eviymiş, dört kardeşe kalmış. Dört kardeş bir daire almak istemiyor, paramızı verin paylaşalım diyor.
"Yer tapulu malınızsa, yıktırmak istemiyorsanız yıkılmayacak. Mal sahibi kendisi ileride belki yıkıp yapabilir. Kamulaştırma yoluna gitmiyoruz. Tapu tahsis belgesi olanların böyle bir hakkı yok. "