Bayrampaşa'da bulunan Akçay Tekstil firmasının patronu ortadan kayboldu; işçiler fabrikayı işgal etti.
Geçen cuma günü fabrikada çalışanlar patronları Adil Uzun'un iflas ederek ortadan kaybolduğunu anlayınca fabrikada kalmaya karar verdiler.
İşçiler, üç aylık maaşlarını, kıdem tazminatlarını almak için mücadele ediyor.
1980'lerde açılan firma isim değiştirerek Akçay adını almış. İşsiz kalan 120 işçiden, 30 yıldır orada çalışanlar da var.
Yarısını kadınların oluşturduğu işçilerden 10 yıldır fabrikada çalışan Fadime Şeker, üç aydır, işverenin kendilerine ödeme yapacağına dair söz verdiğini ancak bir anda ortadan kaybolduğunu söyledi.
Bomboş fabrikanın yemekhanesinde bekleyen işçiler, hala olayın şokunu üstünden atamamış.
Üç aydır maaşları ödenmemesine rağmen "Her şey aklımıza gelirdi ama patronun kaçıp gideceğini düşünmezdik" diyorlar.
İşçiler, bugüne kadar maaşlarının düzenli yatırıldığını ve patronlarından da memnun olduğunu bu yüzden de kendisine bu kadar çok güvendiklerini ve üç ay maaşsız çalıştıklarını söylüyor.
Fabrika kapandıktan sonra alacaklılara karşı da mücadele eden işçilerin ne kadar daha fabrikada kalacakları belli değil.
Alacakları için hukuki süreci de başlattılar.
"AB'deki daralma firmaları etkiledi"
* Boşalan Akçay fabrikası
DİSK'e bağlı Tekstil Sendikası Genel Başkan Danışmanı Ergün İşeri, tekstil firmalarının Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD'deki daralmaya bağlı olarak kapandığını söyledi.
"Tekstil, çok hareketli bir piyasa, ana pazarı AB ve ABD olduğu için oradaki daralma buradaki firmaları da etkiliyor.
"Sektör büyümeye başlayınca firmalar üretime yetişemiyor ve işlerini küçük kapasiteli taşeron firmalara veriyor. En ufak bir krizde de bu firmalar kapanıyor. Bir de Türkiye'de sermaye eksikliği nedeniyle firmalar büyük borçlarla açılıyor sonra da iflas edince bu borçları hiç ödeyemiyor. İşçiler de alacaklarını alamıyor. "
İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İTKİP) 2012 ilk altı ay raporuna göre, tekstil ihracatında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 4,1 azalma var.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın 2012 Tekstil Sektörü raporuna göre, Türkiye'nin tekstil ve hazır giyim sektörü oluşturduğu istihdamla işsizliğin azalmasına ve toplumun refahına çok ciddi düzeyde katkı sağlıyor.
Rapora göre, Türkiye tekstilde dünya sekizincisi, kayıtlı kayıtsız 450 bin kişi tekstil sektöründe çalışıyor.
Kimler direniyor, direndi?
Çoğunluğu kadın 420 HEY Tekstil İşçisi işverenleri Aynur Bektaş ve Süreyya Bektaş tarafından işten çıkarıldı. Aynur Bektaş'a istihdam yarattığı için 2010 Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Üstün Hizmet Ödülü verilmişti.
İşçiler, o günden beri yani tam dokuz aydır gerek fabrika önünde gerekse sokaklarda hatta mecliste seslerini duyurmaya çalışıyor. İşçiler birçok kez polis saldırısına uğradı.
Roseteks firmasında çalışan 381 işçi, iki aylık maaşlarını, ihbar ve kıdem tazminatlarını alamadan işten çıkarıldı. Karşılarında muhatap bulamayan işçiler, sürdürdükleri mücadele sonucunda alacaklarını geri aldı.
Roseteks Giyim A.Ş.'nin sahibi Nedim Aşkın ve Bülent Temuroğlu'nun işlettiği Köşebaşı restoranın önünde ilk eylemlerini 22 Temmuz'da yapmıştı.
Güngören'de bulunan Darkmen Tekstil'de dokuz işçi üç ay önce 30 Ağustos Zafer Bayramı'nda işe gitmedikleri için işten atılmıştı. İşçiler resmi bayramın tatil olması gerektiğini belirterek o günden beri sokakta direniyor. (NV)