*Fotoğraf galerisi için tıklayın.
Bu sabah erken saatlerde, İnci Pastanesi'nin de aralarında bulunduğu beş dükkanda esnafa tahliyeyle ilgili herhangi bir bilgi verilmeden, "Yargıtay'dan tahliye kararı çıktı" gerekçesiyle tahliye işlemi başlatıldı.
Luka Zigori tarafından 1944 yılında kurulan İnci Pastanesi'nde sabah saatlerinden itibaren devam eden tahliye işlemine tepki gösterildi. 78 yıldır faaliyette olan İnci Pastanesi boşaltılırken, tahliye kararına 30 günlük itiraz hakkı olduğu ve bu süre dikkate alınmadan tahliyenin başlatılmasının hukuksuz olduğunu belirten bir kişi gözaltına alındı, Çevik Kuvvet ekipleri kapıda bekledi.
İnci Pastanesi sahibi Musa Ateş, boşaltılan eşyaların dikkatsizce kamyonlara doldurulmasına tepki gösterirken Ateş'in arkadaşı Yavuz Atasavun, binanın tarihi eser olduğunu ve kendilerinin de bir çivi dahi çakmadıklarını belirterek tahliye için kapının sökülmesini engelledi.
Tahliyeyle ilgili bilgi verilmedi
Ateş, Emekli Sandığı'na ait binanın 49 yıllığına Kamer İnşaat'a devredildiğini, tahliye kararıyla ilgili kendilerine tebligat gelmediğini ve tahliye günü ile ilgili bilgi verilmediğini söyledi:
"Sabah araçları getirmişler, icraya götürüyoruz dediler. Ne icrası onu da bilmiyorum. Bu ayın kirasıyla birlikte 30 bin dolar benim alacağım var."
"Bizim amacımız bu tarihi bina içindeki mekanların aslına uygun yapılmasıydı. Onlardan bir şey istemedik. Ne yazık ki sağır sultan duydu, yönetenler bizi duymadı. İnci Pastanesi'ni yapan halktır. Halkı hiçe saydılar."
İnci Pastanesi'nin eşyaları bir depoya konulacak. Ateş, Pastane'nin tekrar açılmasının henüz söz konusu olmadığını söyledi.
"Bir tarihin yok oluşunu kutluyoruz"
Tahliyenin ilk saatlerinde sivil polisler pastaneye girişi engellerken, tahliye işleminin duyulmasıyla insanlar, pastanenin önünde toplanmaya başladı. Pastane kapısı önünde durarak tahliyenin durdurulmaya çalışılması üzerine, polisler pastane girişini kapatırken, eşyaların taşındığı kamyon Pastane kapısına yanaştırıldı. Tahliye işlemini yapan işçilerin sigortasız ve kayıtsız olduğu iddia edildi, işçiler bu konuda konuşmadı.
İnci Pastanesi çalışanları, bundan sonra ne olacağını bilmediklerini ve üzgün olduklarını belirterek bu sabah hazırlanan ürünleri "Bir tarihin yok oluşunu kutluyoruz" denilerek kapıda bekleyenlere dağıttı.
Kültürel Değerler Yokedilmek İsteniyor
Pastane önünde yapılan basın açıklamalarında İnci Pastanesi'nin çok önemli bir kültürel değer olduğu ve tahliye işleminde hukuk ilkelerine uyulmadığı vurgulandı. Emek Sineması'nın kapatılması, Tarlabaşı'ndaki kentsel dönüşüm ve Cumhuriyet Caddesi'ndeki ağaçların kesilmesi örnekleriyle, kenti kent yapan, insanların kendilerini kente ait hissetmesini sağlayan değerlerin yok edildiği belirtilerek bu değerlere sahip çıkılması gerektiği vurgulandı.
Mimarlar Odası adına yapılan açıklamada "Bu değerler dünyada korunurken bizde bir takım rant mekanizmalarına alet olmak üzere yok edilmek isteniyor" denildi. Mimarlar Odası'nın Emek Sineması'yla ilgili açtığı davada proje aleyhindeki üç bilirkişi raporuna rağmen proje lehine olan tek raporun dikkate alındığı belirtildi:
"Dava yüksek yargıda devam ediyor. Dava sürerken, hiçbir uyarı yapılmadan, yangından mal kaçırır gibi, İnci Pastanesi yağmalanırcasına taşındı."
CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu, "Kentsel dönüşüm yasasının meclisten geçmesi sırasında buna karşı çıktıklarını, bunun bir rant yasası olduğunu belirttik ve bu yasaya karşı çıktık. Burada yapılan işlem hukuksal olabilir ama ahlaksal değildir. Biz bu kentsel dönüşüm rantının karşısında yer almaya devam edeceğiz. Taksimi onlara teslim etmeyeceğiz" dedi. (BK/HK)