Türk Hava Yolları (THY), hava iş kolunda grev getiren yasaya karşı yapılan eyleme katılan 300'den fazla çalışanını işten çıkardı.
Çalışanların bağlı olduğu Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İş) Genel Sekreteri Mustafa Yağcı, şu ana kadar çalışanlara işten çıkarıldıklarına dair resmi bir tebligat gelmediğini sms ve e-posta yoluyla işten çıkarmanın yasal olmadığını söylüyor.
Yağcı, yeni personel alımı yapılıp yapılmadığı sorusuna şöyle yanıt verdi: "Dönemsel olarak THY yeni alımlar yapıyor ama alınan personelin eğitimlerini tamamlayıp tamamlamadıklarını bilemiyoruz. Ancak eylem yapıldığı zaman çalışanların alması zorunlu olan tazeleme eğitimini tamamlamayanların uçuşa gönderildiklerini biliyoruz."
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) milletvekillerinin sunduğu hava iş kolunda grev ve lokavtı yasaklayan madde dün Meclis'te kabul edildi.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, çalışanların eyleme başlamasından sonra "Yolcular perişan olursa, gerekli önlem alınacaktır" açıklaması yapmıştı.
THY çalışanları dünden beri işten çıkarılanların geri alınması için Dış Hatlar girişinde tekrardan sabah 5'ten gece 12'ye süresiz eylem başlattı.
THY çalışanlarının eylemine Hava İş'in bağlı olduğu Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) henüz destek vermedi.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) eyleme başından beri destek veriyor.
Ne olmuştu?
THY'de 14 bin kişi çalışıyor. 18 aydır sendika ve şirket arasında devam eden toplu sözleşmelerde anlaşmaya varılamadı. Şubat ayında toplu sözleşmede anlaşma sağlanamayınca Bakanlar Kurulu bir aracı heyet atadı ancak şirket yönetimi bu hakeme karşı dava açtı.
Sendika, şirketin sözleşme sürecini bilerek uzatarak grev yasağını kaldıran yasayı beklediğini söyledi. Sözleşme görüşmelerinde, sosyal haklar ve ücret konusunda kazanılmış haklarda gerilemeler var.
Grev yasağının önceki gün Meclis'te görüşüleceğini haber alan THY çalışanları hasta olduklarını söyleyip uçuş güvenliğini bozmamak adına gece 3'ten 24'e kadar çalışmama hakkını kullandı. Birçok sefer iptal edildi.
Kanuna göre, sözleşme görüşmeleri sürerken grev yapmak yasak. Yeni yasayla sözleşme sonrasındaki grev hakkı da kaldırıldı.
Meclis'te vekiller ne dedi?
Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu'nun 29. maddesinin birinci fıkrası, "Banka ve noterlik hizmetleri ile havacılık hizmetlerinde grev yapılamaz" olarak değiştirildi.
Kanunun gerekçesinde, "Havacılık sektöründe yer alan faaliyetlerin grev ve lokavt yapılamayacak işler kapsamına alınması önem arz etmektedir" ifadesi yer aldı.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) milletvekili Mehmet Erdoğan, düzenlemenin birçok uluslararası sözleşmeye aykırı olduğunu, bu nedenle geri çekilmesi gerektiğini söyledi.
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) milletvekili Ertuğrul Kürkçü, THY'nin zarar ettiğini ve bunu işçilerle kapatmak istediğini söyledi.
"Her kapitalistin ilk aklına gelen şey: İşçinin ücretini kısmaktır. İşçinin ekmeğini elinden almaktır, işçiye yaşam hakkı tanımamaktır. Ama zarar böylece önlenmez, çünkü işçi olmadan hiçbir alet çalışmaz."
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) belirtti, "12 Eylül referandumunda çalışanların önündeki engelleri kaldırılacağınızı söylediniz. Grev yasağı getireceğinizi söyleseydiniz vatandaşlar ona göre oy kullanırdı" dedi.
CHP milletvekilleri Süleyman Çelebi ve Musa Çam, THY çalışanlarına destek olmak için "THY'de grev yasağına hayır" tişörtleri giydi. (NV)