Hükümetin toplu sözleşme görüşmelerinde memurlara yüzde 3 zam önermesi üzerine anlaşma sağlanamayınca son kararı verecek Kamu Hakem Kurulu bugün toplantılara başladı.
Kamu Hakem Kurulu'nun görüşmelere başlamasından önce hükümetin farklı temsilcilerinden konuyla ilgili açıklamalar geliyor.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, zammın vergi arttırımına gidilmesine neden olacağını söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bakıyorsunuz 7,5+7,5, 10+10 istiyorlar. Nereye gidiyorsun kardeşim? Bizi siz Yunanistan mı yapmak istiyorsunuz? İspanya'nın durumuna mı düşürmek istiyorsunuz?" dedi.
Erdoğan'ın açıklamalarında ilgi çeken bir başka nokta ise öğretmenlerin haftada 15 saat çalıştığı, iki ay tatil yaptığı bunun da diğer memurlara "haksızlık" olduğu yönündeki yorumuydu.
Başbakan sözlerini, "Bundan sonraki süreç hakem heyetine gidiyor. Nihai kararı verecek" diye bitirdi.
"Hakem Kurulu görüşmeleri göstermelik"
Pekiyi, nihai kararı gerçekten Başkanlığını Sayıştay Başkanı Recai Akyel'in yaptığı Kamu Hakem Kurulu mu verecek?
Kocaeli Üniversitesi Çalışma Ekonomisi Bölümü'nden Yard. Doç. Aziz Çelik, yedi üyesinin doğrudan ya da dolaylı olarak hükümetin belirlediği bir Kurul'un zaten tarafsız olamayacakken bir de hükümetten gelen açıklamaların Kurul'a "müdahale" anlamına geldiğini söyledi.
"Bürokratlardan oluşan bu kurul zaten hükümetin vesayeti altında ve özerk değil. Masadaki görüşmelerde Kurul'un bir iki puan yükseltebilmesi için marj bırakılmıştır. Kurul da bunu uygulayacak yani görüşmeler göstermelik."
"Sermayeye teşvik paketi var, memura kaynak yok"
Çelik, yüzde sekiz büyümesi olan enflasyonun yüzde 11 olduğu Türkiye'de memurlara yüzde 3 zammın yoksullaşmayı getireceğini söyleyerek bunun kaynak değil tercih sorunu olduğunu belirtti.
"Hükümetten yapılan 'zam yaparsak vergiler artmalı' açıklaması tamamen memurlarla halkı karşı karşıya getirmek için yapılıyor.
"Hükümet kamu çalışanına kaynak yaratmak zorundadır. Daha yeni sermayeye teşvik paketi çıkarıldı. 'Buna kaynak var ama memura yok' demek; meselenin kaynak sorunu değil tercih sorunu olduğunu gösteriyor. "
Hakem Kurulu, beş gün boyunca görüşmeler yapacak ve son kararını 29 Mayıs'ta açıklayacak. Bu güne kadar hiçbir açıklama yapmayacak.
Memurlar grevdeydi
Eylül 2011 referandumunda değişen memur yasası ile ilk kez "toplu görüşme" yerine "toplu sözleşme" geldi. Ancak KESK'in uzun süre "grevsiz toplu sözleşme olmaz" demesine rağmen "grev hakkı" konmadı.
Hükümet ve memur konfederasyonları arasında yürütülen toplu sözleşme görüşmelerinde, hükümet önce yüzde 3+3 ve yüzde 2+3 zam teklif etmişti. Süren görüşmelerde tepkiler üzerine hükümet bu zammı 3,5+4'e çıkardı.
En başta, yüzde 16 zam talep eden yetkili konfederasyon Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur Sen), teklifinin yüzde 13'e indirmesine rağmen uzlaşma sağlanamayınca masayı terk etti.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Türkiye Kamu Sen ve Memur Sen'e bağlı Eğitim İŞ Bir sendikası 23 Mayıs'ta Çalışma Bakanı Faruk Çelik'in "hukuk dışı" diye yorumladığı ülke çapında bir günlük grev yaptı. (NV)