Türk Tabipleri Birliği (TTB) Bilimsel Araştırma Kurulu Raporu, Metin Lokumcu'nun ölümü ile kimyasal gaza maruz kalma arasında nedensellik ilişkisi olduğunu açıkladı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 31 Mayıs 2011'de Hopa'daki seçim mitingi sırasında çıkan olaylarda hayatını kaybeden emekli öğretmen Metin Lokumcu'yla ilgili olarak da ölümün polisin kullandığı biber gazına bağlı olduğu iddia edilmişti.
Trabzon Adli Tıp Kurumu ise raporunda"kişinin ölümünün kendisinde mevcut kalpte enfarktüs ve intraalveoler taze kanamaya bağlı kalp ve akciğer hastalığı ile meydana gelmiş olduğu" sonucuna varmıştı.
Bu rapor sonrasında aile adına 342 avukat TTB'ye başvurarak Lokumcu'nun kalp krizi geçirmesinin nedeninin kimyasal gazla bir alakası olup olmadığının araştırılamasını istedi.
TTB Merkez Konseyi tarafından Prof. Dr. Özdemir Aktan (Genel Cerrahi uzmanı, Marmara ÜTF, Genel Cerrahi AD), Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı (Adli Tıp uzmanı, İstanbul Ün. İstanbul TF Adli Tıp AD), Prof. Dr. Tunçalp Demir (Göğüs Hastalıkları uzmanı, İstanbul Ü Cerrahpaşa TF, Göğüs Hastalıkları AD), Doç. Dr. Murat Sezer (Kardiyoloji uzmanı, İstanbul Ü İstanbul TF Kardiyoloji AD), Uz. Dr. Ümit Ünüvar'dan (Patoloji ve Adli Tıp uzmanı, TTB) oluşan bir Bilimsel Araştırma Kurulu dosyayı inceledi.
"Hiçbir durumda gaz bombası kullanılmamalı"
Şu sonuçlara varıldı:
* Kişinin ölümüne neden olacak düzeyde bir kalp hastalığı ya da KOAH düzeyinde bir akciğer hastalığı olmadığı, otopsi raporu sonucunda bildirildiği gibi kendisinde mevcut bir hastalık sonucu ölmediği,
* Emosyonel olarak stresli bir ortamda kimyasal gaza (OC ve CS) maruz kaldığı,
* Bilimsel olarak en muhtemel ölüm mekanizmasının; kimyasalın ön planda solunum sistemi üzerindeki etkisi ile oluşturduğu akciğer hasarı, asfiksi, solunum yetersizliği, asidoz ve daha küçük bir olasılıkla sebep olabileceği ani hipertansif krizle birlikte gelişen akciğer ödemi ve tüm bu sayılan mekanizmaların tetikleyebileceği ventriküler fibrilasyon olduğu,
* Ölüm ile kimyasal gaza maruz kalma arasında nedensellik ilişkisi olduğu belirlendi.
TTB raporun, toplumsal olaylarda kullanılan gaz bombası ile ölüm arasındaki nedensellik bağını ortaya koymasıyla bir ilk olduğunu belirterek, kimyasal silah olan göz yaşartıcı gazların yasaklanması, "hiçbir durumda" kullanımına izin verilmemesini talep etti. (NV)