Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Maltepe Belediyesi'ne bağlı taşeron şirkette çalışan ve örgütlendikleri için işten çıkarılan işçiler, "işe alınacaksınız" denip işe alınmayınca yeniden direnişe başladı.
Dokuz işçi, Maltepe Belediyesi binası önünde 28 gün boyunca işe geri alınmak ve taşeron sisteminin getirdiği çalışma koşullarına karşı taleplerini kazanmak için direndi.
Maltepe Belediye Başkanı Mustafa Zengin'in siyasi danışmanı Yüksel Çiftçi ile geçen hafta yaptıkları görüşmede tüm işçilerin geri alınacağı ve taleplerinin ortak komisyonda görüşüleceği sözü almışlardı.
bianet'e konuşan ve işten çıkarılan Alper Ekici, ortak komisyon toplantısına gittiklerini ancak kendilerine sadece beş kişinin o da yönetimin istediği herhangi bir işte çalışmak üzere işe geri alındığını söylediklerini aktardı.
Ekinci, kendilerine işe geri alınacakları sözü verilmesine rağmen yönetimin aslında direnişi kırmak için kendileriyle görüşmeyi kabul ettiğini söyledi. Bu nedenle dokuz işçi tekrardan kaldıkları yerden direnişe devam etme kararı aldı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "21. Yüzyılda taşeronluk kölelik rejimidir, bedel ödenmeden hak alınmaz, ağlamayana kimse meme vermez" sözlerinin yazılı olduğu pankart açan işçiler, dün direnişlerini basın açıklamasıyla başlattı.
Ne olmuştu?
Maltepe Belediyesi'ne bağlı, park- bahçe, yapı, ulaşım, temizlik gibi farklı iş kollarında çalışan yaklaşık 1000 taşeron işçi var. Altı ay önce 20 işçi bir araya gelerek, güvencesiz, esnek çalışma koşulları için ne yapılabileceğini tartıştı.
Altına 400 işçinin imza attığı yedi maddelik bir talep listesi oluşturuldu. Talepler Belediye yönetimine sunuldu. Sonuç örgütlenmenin komitesindeki işçiler işten çıkarıldı.
Talepler şöyle:
* Belediyede aynı işi yapan kadrolu işçilerle eşit maaş verilsin.
* Tüm işçilerin alımına ve çıkarılmasına karar veren, üst işveren Maltepe Belediyesi'dir. Taşeron işçiler iş sözleşmesiyle çalıştırılsın, kıdem ve ihbar tazminatlarının ödenmesi Maltepe Belediyesinin güvencesine alınsın.
* Aynı işi yapan kadrolu işçilere uygulandığı gibi çalışma saatleri 40'a indirilsin.
* Cumartesi günü çalışmasına son verilsin ya da bu çalışmalar 4857 Sayılı Kanun gereğince fazla mesai ücreti olarak ödensin.
* Kadrolu işçilerin almış oldukları ikramiye, aile, çocuk, yakacak ve giyim yardımı gibi sosyal yardımlar, taşeron işçilerine de verilsin.
* Tüm taşeron işçilere sendikal örgütlenme hakkı verilsin.
* Güvencesiz çalışmaya ve taşeron uygulamasına son verilmesi için Meclis'teki partiler önerge versin. (NV)