Mimar, şehir plancıları ve sivil toplum örgütlerinden oluşan Taksim Platformu, Taksim Yayalaştırma projesinin adlandırıldığı gibi Taksim'i yayalaştırmayacağını aksine yayalara kapatacağını söyledi.
Cezayir Toplantı Salonu'nda bir araya gelen Taksim Platformu bileşenleri, sunulan projede, Gümüşsuyu, Sıraselviler, Mete, Tarlabaşı ve Cumhuriyet Caddeleri'nde derinliği on, uzunluğu yetmiş metreyi bulan devasa yarıklar açılıp danış tünelleri ile meydanlara inileceğini belirtti. Platform, kentin en önemli kamusal mekanının dalış tünelleri ile bir otoban kavşağına dönüştürülmesinin Taksim'i insansızlaştıracağını söyledi.
Platform, kaldırımların servis yoluna dönüşüp, ağaçların kesileceği ve yürüyerek Taksim'e çıkmanın imkansız hale geleceği bu projeyle ulaşım sorununun çözülmeyeceğini belirtti.
Tünellerin çok eski bir sistem olduğunu söyleyen platform üyeleri, dünyadaki şehirlerin bunlardan kurtulmaya çalıştığını belirtti. Bu tünel sistemine göre, Taksim'e ulaşmak için ya metro ya da araç kullanmak zorunda kalınacak.
12 Haziran genel seçimlerinden önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Taksim Projesini açıkladı; ardından Büyükşehir Belediye Meclisi oybirliği ile onayladı.
Prof. Dr. Betül Tanbay, projenin kamuoyundan saklanarak ancak altı ayda karar verebilecek Koruma Kurulu'ndan bir haftada geçtiğini hatırlattı. Proje şu anda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın onayını bekliyor. Platform, Koruma Kurulu kararına itiraz etti ancak meselenin sadece hukuki yöntemlerle çözülemeyeceğini söyledi.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güzin Kaya, Taksim'e çıkan yedi yolun dalış tünelleri ile kapatılarak Taksim'de yayaların erişemeyeceği çevreden kopmuş meydanlar yaratılacağını söyledi. Kaya, insanların tünellerin çevresindeki daracık alanlarda ancak tek sıra halinde yürümek zorunda kalacağını ekledi.
İnsan Yerleşimleri Derneği Başkanı mimar Korhan Gümüş, hükümetin önce karar alıp ihale yaptıktan sonra fikir ürettiğini ve bu sürecin konunun muhatapları uzmanlar ve kentlilere danışılmadan müzakereye kapalı anti demokratik bir şekilde yapıldığını belirtti.
Gümüş, 1940'ta yıkılarak stada dönüştürülen bugün Taksim Gezi Parkı'nın bulunduğu alanda yer alan Topçu Kışlası'nın yeniden inşası için ise "Kurul topoğrafyayı yok sayıyor. Kışlayı yıkmak kadar tuhaf bir karar da yeniden yapmaktır" dedi.
Platform, Taksim'in yeni bir düzenlemeye ihtiyacı olduğunu ancak bunun Taksim'in esnafı, ziyaretçisi ve yaşayanı ile birlikte düşünülmesi gerektiğini söyleyerek, dalış tünellerinin yapımının kesinlikle iptal edilmesini onun yerine ne yapılacağına da birlikte karar verilmesi gerektiğini söyledi.
Dinleyicilerden biri de şu soruyu yöneltti: "Bu projeyle Taksim'de 1 Mayıs kutlanamaycak mı?" Uzmanlar bunun mümkün görünmediğini söyledi. (NV)
* Birinci fotoğraf: Proje haritası
* İkinci fotoğraf: Gümüşsuyunun şimdiki hali
* Üçüncü fotoğraf: Gümüşsuyu'nun sonraki hali
* Dördüncü fotoğraf: Sıraselviler'in sonraki hali
* Beşinci fotoğraf: İnönü caddesi dalış tüneli çıkışı