Van Eğitim-Sen Şube Sekreteri Mucip Vergili Van'da öğrencilerin hâlâ okula gelmediğini; kamuoyuna işler yolunda gidiyor gibi gösterildiğini ama bunun gerçeği yansıtmadığını söyledi.
Van Valisi Münir Karaloğlu, deprem yüzünden eğitime ara verilmesinden doğan açığın telafisi için 6 Şubat'tan itibaren yıl sonuna kadar bütün ilçelerde cumartesi günleri de eğitim verileceğini bildirdi. Valinin açıklamasına göre ayrıca 1 Mart'tan itibaren de merkez ve Erciş'teki okullarda dersler her gün birer saat uzatılacak.
Veliler korkuyor, öğrenciler gelmiyor
Van'daki eğitimde hâlâ ciddi sıkıntılar olduğunu belirten Van Eğitim-Sen Şube Sekreteri Mucip Vergili, öğretmenlerin barınma sorunu devam ederken, öğrenciler okullara girmeye korkarken ve okula gelme sayısı bu kadar düşmüşken Milli Eğitim'in hiçbir şey olamamış gibi hareket etmesinin fayda sağlamayacağını söyledi.
Kendi görev yaptığı okulu örnek gösteren Vergili okulda hiç öğrenci olmadığını belirtti. "Benim okulum Mustafa Cengiz ilköğretim okulu. Hasarlı olduğu için bizi Dumlupınar ilköğretim okuluna verdiler. Dört katlı koca bir bina...
"Şu an oradayız ama Mustafa Cengiz'in bir tane öğrencisi bu okulda yok. Veliler okulun sağlamlığına güvenmiyorlar. İki gündür büyük bir kararlılıkla çocuklarını bu okula göndermeyeceklerini söylüyor ve göndermiyorlar. Kendi okullarının bahçesinde prefabrik sınıflar oluşturmasını istiyorlar. Asında biz de korkuyoruz, dün bir artçı oldu ama mecburiyetten geliyoruz."
Vergili, çevreden de benzer haberler geldiğini, dün okul müdürünün Milli Eğitim'e uğradığında benzer sıkıntıları öğrendiğini söyledi.
Kağıt üzerinde okulda eğitimin sürdüğü gözükse de gerçeğin bu olmadığını anlatan Vergili'ye göre kamuoyuna her şeyin halledildiği imajı verilmek isteniyor, ancak bu gerçeği yansıtmıyor. "Milli Eğitim ve valilik öğrenci gelmiş mi, kaliteli ortamda ders yapılıyor mu kaygısında değil. Türkiye kamuoyuna işler halloldu, orada eğitim öğretim devam ediyor diye göstermek istiyor."
Öğrenci kavgaları
Vergili'nin anlattıklarına göre, bölgede deprem korkusunun kaynaklık ettiği sıkıntıların dışında başka sorunlar da yaşanıyor. Başka okullarda eğitim almak zorunda kalan öğrenciler arasında ciddi kavgalar çıkması bunlardan biri.
"Mahalleler arasında bazen husumet olabiliyor. Van'ın sosyolojik yapısı da buna elverişli. Milli Eğitim bu planlamayı yaparken bunları düşünmedi. Geçen gün buradaki iki okulun öğrencileri arasında yaralanmalı kavgalar oldu. Sonuçta bir mahalleyi başka mahalleye taşıyorsunuz, bu tarz sıkıntılar olabiliyor."
Vergili'nin verdiği bilgilere göre, etrafta dolaşan servis ihalelerinin "yandaşlara" verildiği gibi sözler doğru değil. "İhale alan firmaların listesini gördük. En azından bizim ilk incelememize göre ihalelerin tamamen Van esnafına verildiğini söyleyebiliriz."
Vergili iki servisin alması gereken öğrenci sayısını bir servisle hallederek, devlete bunu iki servis olarak gösterenlerin olduğu yönündeki duyumları da araştırdıklarını söyledi.
Robot öğrenciler yetişecek
Ders saatlerinin birer saat uzatılmasını ve cumartesileri de ders yapılmasının verimli olmayacağı görüşünü dile getiren Vergili, bu durumun yorgunluk yaratacağını ifade etti. "Zaten çok yoğun bir ders programı var müfredatta. Pazar dershane ya da derse hazırlıkla geçiyor.
Cumartesileri de ders olunca hem öğretmenler hem öğrenciler için aşırı yorucu olabilir. Bu kadar yoğunlaştırılmış programın verim sağlayacağını düşünmüyorum. Tamamen robot gibi öğrenciler yetiştirmiş olacağız." (YY)