Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Maltepe Belediyesi'ne bağlı taşeron firması, güvencesiz, esnek çalışmaya karşı mücadeleyi örgütleyen bir taşeron işçisini, işten çıkardı. Belediye temsilcileri, işçilerin taleplerini karşılanacağını, kimsenin işten çıkarılmayacağını söylemişti.
21 Aralık'ta işten çıkarılan Alper Ekinci, üç yıldır Belediye'nin ulaştırma bölümünde çalışıyordu.
Ekinci, örgütlenme sürecini ve sonrasını bianet'e anlattı.
Maltepe Belediyesi'ne bağlı, Park- Bahçe, yapı, ulaşım, temizlik gibi farklı iş kollarında çalışan yaklaşık 1000 taşeron işçi var.
Altı ay önce 20 işçi bir araya gelerek, güvencesiz, esnek çalışma koşulları için ne yapılabileceğini tartıştı.
Sonuçta, altına 400 işçinin imza attığı yedi maddelik bir talep listesi oluşturuldu. Ekici, diğer taşeron işçilerinin anlaşılır bir nedenle, "taleplerin arkasındayız ama çoluk çocuğumuz var, işi kaybetmek istemiyoruz" diyerek imza atmadığını söylüyor.
"Talepler makul dendi ama..."
Taşeron işçilerinin talepleri şöyle:
* Belediyede aynı işi yapan kadrolu işçilerle eşit maaş verilsin.
* Tüm işçilerin alımına ve çıkarılmasına karar veren, üst işveren Maltepe Belediyesi'dir. Taşeron işçiler iş sözleşmesiyle çalıştırılsın, kıdem ve ihbar tazminatlarının ödenmesi Maltepe Belediyesinin güvencesine alınsın.
* Aynı işi yapan kadrolu işçilere uygulandığı gibi çalışma saatleri 40'a indirilsin.
* Cumartesi günü çalışmasına son verilsin ya da bu çalışmalar 4857 Sayılı Kanun gereğince fazla mesai ücreti olarak ödensin.
* Kadrolu işçilerin almış oldukları ikramiye, aile, çocuk, yakacak ve giyim yardımı gibi sosyal yardımlar, taşeron işçilerine de verilsin.
* Tüm taşeron işçilere sendikal örgütlenme hakkı verilsin.
* Güvencesiz çalışmaya ve taşeron uygulamasına son verilmesi için Meclis'teki partiler önerge versin.
İşçilerin, Maltepe Belediye Başkanı'ndan randevu talepleri her seferinde reddedildi; en sonunda Belediye Başkanları'ndan oluşan bir heyetle işçi temsilcileri toplantı yaptı.
Belediye Başkanları, taleplerin, "makul, gerçekleşebilecek" nitelikte olduğunu söyleyip, hiçbir işçinin işten çıkarılmayacağını söyledi.
Ertesi gün örgütlenmenin başını çekenlerden Alper Ekici işten çıkarıldı. 100 işçi ise, taşeron sisteminin getirdiği, 11 ayda bir yenilenen ihaleler nedeniyle bir ay "zorunlu izinde".
İşçiler, Belediye binası önünde direnen Ekici ile birlikte; ihale imzalandığında ise işe alınmama ihtimalleri, her zaman olduğu gibi bu yıl da var. (NV)