Kocası ölen kadınların düzenli gelir gereksinimini karşılamak amacıyla nakit bir sosyal yardım programı oluşturuldu.
Araştırma projesi Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Sosyal Politika Forumu tarafından geliştirilen "Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Sosyal Yardım Programı" geçtiğimiz hafta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından açıklandı.
Programa göre, geliri yoksulluk eşiği altında olan ve her hangi bir sosyal güvencesi olmayan eşi vefat etmiş 150 bin kadına;
* Aylık yaklaşık 300 TL nakit yardımı yapılacak. Kadınlar kendilerine sağlanan banka hesaplarından paralarını çekebilecek.
* 18 yaşından büyük her birey için haneye ek yardım yapılacak.
* Sağlık Bakanlığı kadınlara psikolojik destek sağlayacak.
* Türkiye Barolar Birliği ücretsiz hukuk danışmanlığı hizmeti verecek.
* Yalnız kadınların çocuklarının Şartlı Eğitim Yardımı'ndan yararlandırılmasına öncelik verilecek. Ayrıca çocukların eğitim bursları ve yurt hizmetlerinden yararlandırılması için pozitif ayrımcılık uygulanacak.
* TOKİ kocası ölen kadınlara öncelik verecek.
* Kadınların istihdam ve meslek edindirme kurslarından faydalanması sağlanacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde çalışmak üzere alınacak işçilerde, dul kadınlara öncelik verilmesi ve İŞKUR'un da işe yerleştirmede aynı önceliği tanıması üzerine çalışma yapılacak.
"Program tüm güvencesiz kadınları kapsamalı"
Programın sadece kocası ölen kadınları kapsayacağı açıklanırken, projenin yürütücülüğünü yapan BÜ Sosyal Politika Forumu'ndan Prof. Dr. Şemsa Özar, hem sosyal güvenceli olup da eşik altında kalan, hem de boşanmış kadınların programa dahil edilmesi gerektiğini söylüyor:
"Her hangi bir istatistik olmadığı için sayısını bilemediğimiz eşi tarafından terk edilmiş, eşini terk etmiş, eşi kayıp, eşi cezaevinde olan, evlilik dışı çocuklarıyla beraber yalnız yaşayan vb., kadınların da program içine alınması gerekir.
"Daha da önemlisi, bizim görüşümüz bu kadınların durumunun sadece hak temelli de olsa nakit transferi yaparak iyileştirilemeyeceği yönünde. Ülkedeki sosyal güvencesiz çalışmanın yaygınlığı, bakım hizmetlerinin yokluğu, kadın istihdamının düşüklüğü en başta gelen sorunlar. Bu yapısal sorunların çözümü yönünde kararlı politikalar üretilmesi ve uygulanması gerekir."
Özar, Bakanlık hedef grup olarak sadece eşi vefat etmiş kadınları kapsayacaklarını söylese de henüz kesin bir karar olmadığını, programı oluşturmak için çalışmaları devam ettiğini de belirtiyor.
"O nedenle, uygulamayı planladıkları hak temelli nakit transferinin daha geniş bir kadın grubuna verilmesi ve kadınların yaşamlarını kolaylaştırıcı kamu bakım hizmetleri sunumu, barınma desteği, kadın istihdamının artırılması gibi politikalarla desteklenmesi son derece önemli."(ÇT)