Sulukule Roman Derneği ve mahallelinin 2007'de Sulukule Yenileme Projesi'nin iptali için açtığı davada bilirkişi raporu, projeyi 5366 sayılı kanunun* amaçlarına ve kamu yararına uygun bulmadı.
Sulukule Platformu'nun yazılı yaptığı açıklamaya göre, Sulukule'de yenilemenin bitmek üzere olduğu şu günlerde üç imzalı ikinci bilirkişi raporunda özetle şöyle dendi:
* UNESCO'nun belirlediği Sur Koruma Bandı'nın Avan Proje'de yarıya inmiş olduğu,
* Özgün ada morfolojisi ve sokak dokusunun korunmamış olduğu,
* Mevcut durumda kamuya ayrılmış alanların projede yapılaşmaya açılmış, sokak kesitlerinin büyütülmüş olduğu,
* Yeşil alan ve parklara yer verilmemiş olduğu,
* Mevcut sokak dokusu ve tescilli yapılara uygun olmayan yapı tipolojisi oluşturulmamış olduğu saptamaları ile Sulukule'de uygulanan Avan Proje'nin 5366 sayılı yasanın amacının gerçekleşmesine ve kamu yararına uygun olmadığı belirtiliyor.
Açıklamada, bilirkişi heyetinin daha önce verdiği birinci raporda da Sulukule'nin 1/5000 ölçekli koruma planı olmadığı gerekçesiyle projeyi uygun bulmadığı hatırlatılarak iki rapor ışığında yakında sonuçlanması beklenen davadan mahalleli lehine sonuç çıkacağı belirtildi.
"Hangi mahalleli bu fiyata Sulukule'de barınabilir"
Ancak, açıklamada inşaatların bitmek üzere olduğu ve villaların satışa çıkarıldığı Sulukule için artık çok geç olduğu belirtildi.
* Mahallenin yüzlerce yıllık sakinleri için yapıldığı iddia edilen proje, aralarında 100-150 yıllık tapuları olan mülk sahiplerini, "ya kamulaştırma, ya anlaşma" diye korkutarak, mallarını satmaya zorlanarak gerçekleştirildi.
* "O zaman satanlar şimdi pişman" demek yalanları örtme çabası, çünkü Sulukuleliler evlerini güle oynaya değil tehdit, şantaj ve korkuyla satmak zorunda kaldı, mülkler 2006'dan sonra el değiştirdi.
* Satmayıp sonuna kadar direnenlerin akibeti zaten her şeyi açıklıyor: Gülsüm Bitirmiş, Asım amcanın dededen kalan 150 -200 yıllık tapulu mülkleri yok pahasına kamulaştırıldı, tarihi evleri yıkıldı.
* Belediyenin o tarihlerde takdir ettiği fiyat metrekareye 500 TL'ydi. Şimdi emlak sitelerinde 150 metrekarelik villalar, metrekare fiyatları 5 bin TL'den 600 bin TL'yi aşan fiyatlarla satışa çıkıyor.
* Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir hala projenin sosyal olduğunda, burada yine eski hak sahiplerinin oturacağında ısrar ediyor. Bu fiyatlar ve bu metrekarelerle hangi eski mahalle sakini Sulukule'de barınabilir.
Açıklamada, İstanbul'un Sulukule'yi kaybettiği ancak dozerlerin kapıda olduğu Ayvansaray Tokludede Mahallesi'ni de geç olmadan kaybetmemesi gerektiği belirtildi. (NV)
* 5366 Sayılı "Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun" 15 Haziran 2005'te kabul edildi.