Engelli aktivist Hüseyin Eroğlu ve engelli ressam Aydın Erkuş'un, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteklediği "800 Km Engelli" projesi kapsamında motosikletle yaptıkları iki haftalık Türkiye gezisi belgesel olacak.
İstanbul'dan 13 Eylül'de yola çıkan ikili, Çanakkale, Ayvalık , Dikili, Bergama, İzmir ve en son Bodrum'a yaptıkları yolculukta, hem yollarda yaşadıkları engelleri hem de yol hikayelerini filme çektiler. Filmin TRT ve İz Tv'de yayınlanması planlanıyor.
Hayatında ilk defa motosikletle yolculuk yapan Eroğlu, "Yol boyu her yeri görebildim, kokusunu aldım. Çok güzel bir yolculuktu" sözleriyle tanımladığı gezisini bianet'e anlattı.
En engelsiz yer neresiydi?
Didim'de belediye ve bir engelli derneği ile engelli plajı yapmışlar; örnek teşkil etmesi için orayı da çektik. Onun dışında engellilere yönelik plaj yok. Tekerlekli sandalyeyle kumda gitmek çok zor, burası ona göre ayarlanmış; çok basit bir düzenleme ama bir insanın denizden faydalanmasını sağlıyor.
Keşan'da kocaman bir park yapmışlar ama sadece bir yerde engelli rampası var, onun önüne de bir araba park etmiş. Halbuki üç beş yerden engelli girişi yapsalar ne olacak. Sadece engelliler için değil yaşlılar ve pusetli kadınlar için de gerekli. Aslında çok kolay bir şey ama düşünemiyorlar.
En kötüsü neresiydi?
İzmir çok kötü. Bırakın kent mimarisini engelli aletleri satan bir sokağa girdik; kaldırımı o kadar yüksek ki insan nasıl oraya gidip tekerlekli sandalye alabilir. Dükkan sahipleri bize değil belediyeye söyleyin diyorlar ama her şeyi de belediyeden beklemek yanlış sen de uyarabilirsin.
Peki konaklama yerleri nasıldı?
Gelibolu çok güzeldi. Bir otel vardı ama bir duşakabin yapmışlar emar aleti gibi o kadar dar. Sadece engelli için değil kilolu insan için de duş almak mümkün değil. Halbuki tuvaletlerin kapılarını beş santim daha geniş yapsalar, bir iki tutamak yapılsa tamam İşletmeciyle konuştum, Türkiye'de 8,5 milyon engelli insan var. Ticari olarak baksanız dahi bu insanlar bir potansiyel teşkil ediyor dedim.
İnsanların tepkisi nasıldı?
Birkaç yerde bizi motorcular karşıladı; hayatımda ilk defa onlarla sohbet ettim. Yolda herkes el sallıyordu. Genellikle bir engelli yakınıyla gezer ama iki engellinin tek başına dolaşmasına herkes çok şaşırıyordu.
Film çekimleri nasıl gitti?
Amacımız sadece engelli durumumuzu sergilemek değil, iki kişinin yolculuğunu anlatmaktı. Önümüze engel çıkarsa bunu da çekelim dedik. Öyle de oldu; bu filmi izleyen kamu yöneticilerinin duyarlılığı artarsa bizim için önemli bir adım olacak.
2005'te yürürlüğe giren Özürlüler Yasası'nın* süresinin dolmasına bir yıl kaldı; siz nasıl değerlendiriyorsunuz?
Altı yılda kent yaşamı açısından hiçbir şey yapılmamış. Aslında önyargı yok ama bilgi eksikliği var. Önemli olan denetleme mekanizmasının olmaması.Yasa çıkıyor ama denetlenmiyor. Bir yıl sonra ne olacak? Bir sürü insan dava açacak.
Siz açmayı düşünüyor musunuz?
Büyükada'da postaneden emekli maaşı alacağım ama öyle bir rampası var ki engelli olmayanlar bile zor çıkıyor. Mesela buraya dava açabilirim.
Bundan sonra yolculuk nereye?
İlk elden İçanadolu'ya gideceğiz ama Moğolistan, Katmandu hayallerimiz de var. (NV/HK)
* 5378 sayılı "Özürlüler Kanunu", özürlülüğün önlenmesi, özürlülerin sağlık, eğitim, rehabilitasyon, istihdam, bakım ve sosyal güvenliğine ilişkin sorunlarının çözümü ile her bakımdan gelişmelerini ve önlerindeki engelleri kaldırmayı sağlayacak tedbirleri alarak topluma katılımlarını sağlamak ve bu hizmetlerin koordinasyonu için gerekli düzenlemeleri yapmayı amaçlıyor.