* Haberin foto-galerisini görmek için tıklayınız.
"Şu an itfaiye ekipleri eksik çalışıyor. Olası bir yangında teknik ve insani yeterlilik yok. Bu mücadele sadece itfaiyecileri ve ailelerini değil, sizleri de ilgilendiriyor. Bu nedenle bize destek olun."
İstanbul'da belediyenin itfaiye hizmetlerini özelleştirmesi üzerine eyleme giden işçiler belediye bünyesinde ve sendikalı olarak çalışmak istiyor. Özelleştirmenin sadece özlük haklarını kısıtlamayacağını, kar için kaynakların kısılması ve tecrübesiz işçilerin işe alınmasıyla tüm İstanbulluların tehlikeye atılacağını savunuyor. İşçiler özel şirketin sendikal haklara dair herhangi bir vaatte bulunmamasına da itiraz ediyor.
Saraçhane Parkı'nda çadır kurarak soğuk havaya rağmen direnişlerini sürdüren işçileri ziyaret ettik.
Beş yılın sonunda özelleştirme
Geçtiğimiz günlerde Boğaz köprüsünü trafiğe kapatan işçiler yılbaşını da çadırda karşıladı.
İşçileri eyleme götüren süreç belediyenin 7 Aralık'ta düzenlediği ihaleyi Lapis-Makro şirketinin kazanmasıyla başladı. Aslında 2005'ten bu yana belediye itfaiye hizmetini ihaleye çıkarıyor fakat ihaleyi belediye şirketi olan BİMTAŞ kazanıyordu.
İhalenin ardından 898 itfaiye işçisinin iş akitleri 31 Aralık'ta sonlandı. Belediye, sorumluluk alanının büyümesi nedeniyle hizmet satın almak zorunda olduğunu, kanunun bu yetkiyi verdiğini, işçilerin Lapis-Makro'da çalışmaya devam etmesinin önünde engel olmadığını ayrıca tüm yasal hakların ödeneceğini savunuyor.
Konuştuğumuz işçilerse iş güvencesi peşinde. "750 TL maaşla başladık. Sendikaya üye olduk ve 14 Kasım'da toplu sözleşme hakkını elde ettik. Çalışmalarımız sonucunda yol parasıyla birlikte maaşımız 1350 TL'ye yükseldi."
BİMTAŞ yetkililerinin bu sene ihaleye "isteksiz" girdiklerini anlatıyorlar.
İşçilere baskı
İşçiler Tüm Türkiye Belediyeler ve Genel Hizmetler Sendikası'nda (Belediye-İş) örgütlü. Lapis-Makro'nun ihaleyi kazanmasının ardından kendilerine baskı yaptığını öne sürüyorlar.
"Şirket İnternet sitesinde bir tebligat yayınlayarak BİMTAŞ'tan istifa etmemiz ve sözleşme imzalamamız çağrısında bulundu. Bize ulaşan bir belge yoktu. Biz de bunu reddettik. Bunun üzerine mevcut çalışanların imza atmamaları halinde itfaiye ile ilişkilerinin kesileceği ve hiçbir hak talep edemeyeceklerine dair bir yazı yayınlandı. İsimlerimizi itfaiye listelerinden sildiler."
Şirketin kaza halinde doğacak masrafı işçiye yüklemeyi içeren bir sözleşmeyi dayattığını belirtiyorlar. "Geçen günlerde bir araç kaza yaptı ve 55 milyara tamir edildi. Bir itfaiye işçisinin bunu ödemesi beklenebilir mi?"
İşçilerin bir diğer iddiası da ikna odaları. "Hepimizi teker teker görüşmelere aldılar ve imza atmaya zorladılar. Yarımızdan fazlası buna direndi. Bu kez de ailemizi, arkadaşlarımızı, itfaiyedeki amirlerimizi araya sokarak bizi ikna etmeye çalıştılar. "
Lapis-Makro ortaklığı
Deniz Feneri Derneği e.V. soruşturmasına adı karışan Beyaz Holding'e bağlı şirketlerden Lapis Eğitim'in Makro şirketiyle kurduğu ortaklık, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) itfaiye hizmet alımı ihalesini aldı. Kanal 7'nin Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman'ın da organik bağının bulunduğu Beyaz Holding A.Ş., İBB bünyesinde aldığı İSMEK ihaleleriyle tanınıyor. Zahit Akman da Beyaz Holding'in eski yöneticilerinden.
BİMTAŞ
Belediye şirketi olmasına rağmen ihale usulüyle işçi çalıştıran BİMTAŞ'ta işçilerin sözleşmesi her yıl yenileniyor. İşçiler her yıl aynı şirkette işbaşı yapmasına rağmen yeni işe alınmış gibi sözleşme yapılıyor ve kıdem tazminatları yakılıyor. Şirket tek olmasına rağmen dört ayrı çalışma biçimi var: Kadrolu, sözleşmeli, yıllık sözleşmeli ve memur.
Ayın 10 günü 24 saat çalışan itfaiyecilerin çalışma süresi toplam 240 saat. Çalışma saatleri belli değil, ücretler farklı farklı. En az maaşı direnişteki taşeron işçiler alıyor.
İşçiler itfaiyecilik mesleğinin tehlikeli bir meslek olduğunu, tecrübesiz işçileri çalıştırmanın kamu güvenliği ve işçi güvenliği açısından riskler taşıdığını belirtiyorlar. "Bu olası bir yangında daha fazla can ve mal kaybı demek" diye ekliyor bir başka işçi.
"İtfaiyeci olmak için imza attığında ölüme imza atmış oluyor gibisin. Çünkü çok tehlikeli bir iş. Biz yalnızca kendimiz için değil, daha az maaşla bu işi yapacak arkadaşların yaşamları ve ailelerimiz için de mücadele ediyoruz" diyorlar.
Sendika ihaleye fesat karıştığı gerekçesiyle mahkemeye başvurmaya hazırlanıyor. Hoparlörlerden Ferhat Tunç, Moğollar, Grup Yorum çalıyor, işçiler çiseleyen kara aldırmadan halay çekmeye ve slogan atmaya devam ediyor.(BÇ/EÜ)