Halkevleri İletişim Hakkı Atölyesi'nin hazırladığı "Hak Mücadeleleri İçin Medya Kılavuzu" İnternet üzerinden yayınlandı.
Çeşitli toplumsal kesimlerin yürüttüğü mücadelelerin medyada nasıl daha fazla görünür hale geleceğine dair bilgilerin bulunduğu kılavuzda ayrıca, hareketlerin kendi medyalarını yaratmaları için teknik bilgiler veriliyor.
Kılavuz iki yıllık çalışmanın ürünü
Haberciliği toplumsal mücadelenin önemli bir parçası olarak ele alan kılavuzu hazırlama fikri 2007'de Ankara'da düzenlenen "Halkın Hakları Forumu"ndaki İletişim Hakkı Atölyesi'ne dayanıyor.
Hak mücadelelerinin kamuoyunda daha fazla görünür olması için tüm ezilenlere yaygın medyadan bağımsız iletişim kanalları yaratmayı öneren kılavuz, herkese "kendi haberini yap" çağrısı yapıyor. Bunu yaşama geçirirken uygulanacak bilgileri de paylaşıyor.
Haber yazımından fotoğraf çekimine birçok pratik bilgininin bulunduğu kılavuzda basınla etkin ilişkiler yürütmek için gerekli bilgilere de yer verilmiş.
Kılavuzun kaynakçasında IPS İletişim Vakfı tarafından yayımlanan Sevilay Çelenk'in hazırladığı "İstanbul Bağımsız Medya Forumu: Başka Bir İletişim Mümkün Bildiriler", Sevda Alankuş'un hazırladığı "Gazetecilik ve Habercilik", "Hak Örgütleri, Medyada Görünür Olmak", "Medya ve Toplum" ve "Gazeteciliğe Başlarken" kitaplarının yanı sıra Anadolu Ajansı'nın "Muhabirin El Kitabı", Enrico Morresi'nin "Haber Etiği", John Berger'ın "Görme Biçimleri" ve Özcan Yurdalan'ın "Belgesel Fotoğraf ve Fotoröportaj" isimli kitaplarından yararlanılmış.
52 sayfalık kılavuz altı ana bölümden oluşuyor:
- Medya ve Toplumsal Mücadele
- Haber
- Haberin Diğer Unsurları (Fotoğraf-Görüntü)
- Sayfa Düzeni (Mizanpaj)
- Basınla İlişkiler
- Türkçe ve Yazım Bilgisi
Hak Mücadeleleri İçin Medya Kılavuzu'na erişmek için tıklayınız.(BÇ)