"Adli Tıp Kurumundan istifa eden Ayten Erdoğan'ın dile getirdiği bütün eleştiriler aslında yeni değil. Adli Tıp Kurumu'nun yapılaşmasına dair Bilim Uzmanlık Derneği'nin, Türk Tabipleri Birliği (TTB), Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun da tespit ettiği eksiklikler. Bu eksikliklerde ortaklaşılmasının nedeniyse halihazırdaki yapının ihtiyaca cevap vermemesi."
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı'ndan Doç Dr. Coşkun Yorulmaz'ın görüşü böyle.
Henüz kurula çocuk psikiyatrı atanmadan önce de görüşüne başvurduğumuz Adli Tıp Uzmanları Derneği Eğitim Sorumlusu Yorulmaz kurumun akademiyle çalışmasının ihtiyaç olduğunu savunmuştu, yaşanan son gelişmelerle Adli Tıp Kurumu'nun modernleşmesinin artık bir "zorunluluk" olduğunu söyledi.
Üzmez'in ardından kaotik bir atmosfer oluştu
Hüseyin Üzmez'in yargılandığı davada kurul raporu dayanak gösterilerek tahliyesinin ardından Adli Tıp Kurumu Başkanı Cemal Yalçın Ergezer'in görevden alınmasıyla bir boşluk oluştuğunu söyleyen Yorulmaz, Erdoğan'ın o dönem oluşan kaotik ortam eleştirisini "bir boşluk oluştuğu açık" diye değerlendirdi.
Erdoğan'a mobbing
Kurumun mevcut statükocu yapısıyla Erdoğan'a yapılanların mobbing olduğuna dair görüşe de katılan Yorulmaz "Ama yeni bir başkan atandı. Gerçekten bu kurum için fırsat olabilir. Zaten Bayram Mert Savrun kendi mezun olduğu okulla işbirliği yaparak ilk çalışmalarına başladı bile" dedi.
"Dünyanın en iyi değil tek Adli Tıp Kurumu"
Eski başkanın Adli Tıp Kurumu için "Dünyanın en iyi kurumuna sahibiz" dediğini hatırlatan Yorulmaz ekledi:
"Ancak dünyada başka Adli Tıp Kurumu yok. Sadece bizde var. Dolayısıyla bu öğünç espri konusuydu zaten. Sonuç olarak bu bakış açısıyla kurumu dışarıya kapatarak süreci yavaşlattılar. Dolayısıyla bu dönemde raporlarla mağduriyetler sürmüş olabilir."
Doç Dr. Yorulmaz'ın önerisi şöyleydi:
"Dünyanın her yerinde adli tıp hizmetleri üniversitelerin içerisinde veriliyor. Adli Tıp Anabilim Dallarının avantajları var. Sağlık koşulları sağlanıyor. Çocuk ve yetişkin psikiyatri hizmetleri var. Konsültasyon, tetkik vs. hemen yapılabilir. Çocuklar için bulundukları illerdeki üniversitelere gidilebilir. Doğal koşullarda uzun süreli gözlem yapılabilir."
Yorulmaz "Türkiye'de çok sayıda olgu var ama Türkiye'deki çocuk psikiyatristi sayısı sadece 103. Diğer yandan cinsel istismar çok yönlü bir alan. Dolayısıyla kurumun akademik destek alması şart" dedi.
Adli Tıp'ta yeni bir sayfa açılıyor
Önümüzdeki süreçte Adli Tıp Kurumu'nun yenilenme dönemine girdiğinin işaretlerini verdiğini aktaran Yorulmaz "Ekim'de yapılacak bir kongrede sadece Adli Tıp Kurumu'nun bu bahsettiğimiz sorunlarına ilişkin bir sempozyum yapılacak. Sonuçta akşamdan sabaha hallolacak sorunlar olmasa da iyimserim" dedi.
Erdoğan istifa etmeden önce şikayet dilekçesi de vermiş
Erdoğan istifasında "yüzlerce yanlış rapor veriliyor, suçlular serbest kalıyor" demiş, Üzmez'in davasında da B.Ç. için yine ruh sağlığının bozulmadığı yönünde rapor verileceğini söylemişti.
Erdoğan'ın istifa etmeden 10 gün önce de bir dilekçeyle kurula yönelik şikayetlerini dile getirmiş.
Öncelikli olarak kuruma gelen vaka sayısındaki artışa çeken Erdoğan dilekçesinde "Bir günde 12 çocuk ve 5 erişkin hastaya bakabilmekteyiz. Kurula gönderilen çocuk sayısı çok fazla. Artık 2010 yılına randevu vermeye başladık" diyor.
Erdoğan randevulu hastalar dışında hiçbir kriter bulunmadan randevusu olmayan hastaların muayene edildiğini söylüyor. (EZÖ)