Kapağına Ergenekon tutuklularını taşıyan Başka Kültür-Sanat Dergisi darbelerin sanata etkisini ve darbenin gölgesine rağmen yürütülen sanatsal faaliyetleri tartışmaya açıyor.
“Ergenekon’un hayatımızın her alanında dikkat kesilecek bir biçimde devam ettiğini” söyleyen editör Sibel Uzun, “biz de bu meselelerin üzerine kültür sanatın her alanından farklı bir dil yaratarak itiraz etmek istedik” diyor.
“Nasıl ki barışın, özgürlüğün, eşitliğin, güzel olanın üzerinde sallanan kılıca rağmen yaşıyorsak, Başka dergisi de buz dağının görünen kısmında, görünmeyenleri görünür kılmak için yazıyor.”
Selim Selçuk’un “Darbeler ve Edebiyat: Gerçekçi Edebiyat”, Şanar Yurdatapan’ın “12 Eylül Kültür ve Sanat”, Suat Hayri Küçük’ün “Ütopyan Hakikatin Sanatsal İnşası”, Mehmet Kaçmaz’ın “Sürgün'den Kaos'a” yazılarıyla katkı sunduğu dergide yer alan diğer yazarlar da şöyle:
Canan Şenol, Erden Kosova, Semahat Arıman, Bayram Kaya, Hürriyet Yaşar, Özgür Uçkan, Tuncer Duman.
"Toplumsal meseleleri ele alırken kimsenin dikkate almadığı tekrarları yapmamaya özen göstermeliyiz. Hem toplumun gündemini yakalamalı hem de dilimizi dipdiri tutmalıyız.”
Editör Uzun, kapağa biraz müdahale ederek Orhan Pamuk’un “Masumiyet Müzesi” kitabının “Mahkumiyet Müzesi” olarak taşımalarını ise şöyle açıklıyor:
“Bizim gündemimiz toplumun gündeminden uzak olamaz. Ergenekon da, toplumun ve günümüzün en önemli meselelerinden biridir. Kapakla bunu çarpıcı bir biçimde göstermek istedik.”
4. sayısı yayımlanan Başka Kültür-Sanat Dergisini Mephisto Kitapevi’nden ya da Başka Kültür Evi’nden edinebilirsiniz.
* Başka Kültür Evi, Feridiye Cad. No: 41 Taksim (BÇ)