Ruanda, 1994 yılında 800 bin kadar Tutsi'nin ölümüne yol açan soykırımdan dönemin Fransız yetkililerini sorumlu tutan 331 sayfalık bir rapor yayımladı.
Rapor, François Mitterand'ın Cumhurbaşkanı olduğu, Edouard Balladur'ün de Başbakan olarak görev yaptığı dönemde, Fransız yetkililerini sadece Ruanda'daki soykırım hazırlıklarından haberdar olmakla eleştirmiyor; failleri silahlandırmak ve soykırımın icrasına katkı yapmakla da suçluyor.
Gazete: Kuşku yaratan raporda ağır suçlamalar var
Le Monde gazetesinden Philippe Bernard'ın haberine göre, eski Adalet Bakanı Jean de Dieu Mucyo'nun başkanlık ettiği ve Ruanda iktidarınca seçilen yedi hukukçu ve tarihçinin oluşturduğu kurulun kaleme aldığı rapor, dönemin Fransız siyasi ve askeri yetkililerine ağır suçlamalar yöneltiyor.
Gazete haberinde, Fransız askerlerinin nüfusun etnik olarak ayıklanması, faillere verilen destek ve ihlallerin gerçekleştirilmesi noktasında raporda, çok rahatsız edici tespit ve 166 sayfalık da tanıklık bölümünün de yer aldığı belirtiliyor.
Suçlanan 33 Fransız yetkili içinde Villepin de var
Gazete, soykırımın itirafçılarının teyit edilemeyecek tanıklıklarının bunalım içinde ve otoriter bir ülkede galip gelenlerce kayıt altına alınmasının raporu manipülasyona açık hale getirebileceğini, Komisyonun "Soykırımda Fransız Devleti'nin Dahlini Gösteren Kanıtları Toplatmakla Görevli Komisyon" olarak adlandırılmasının ortaya konan amacı ve karmaşık gerçeklere ne denli az yer bırakıldığını gösterdiğini savundu.
Ruanda Adalet Bakanı Tharcisse Karugarama'nın bir basın toplantısıyla tanıttığı raporda, yargı yolu gösterilerek, 13'ü politikacı, 20'si askeri yetkili olmak üzere toplam 33 Fransız yetkiliyi suçladı.
Suçlananlar arasında dönemin Başbakanı Balladur'ün dışında, dönemin Dışişleri Bakanı Alain Juppé, kabine başkanı Dominique de Villepin, Savunma Bakanı François Léotard, Elysées Sarayı Genel Sekreteri Hubert Védrine ve Elysées Danışmanı Jean-Christophe Mitterrand da bulunuyor.
Dışişleri Bakanlığı: Suçlamalar kabul edilemez
Fransa Dışişleri Bakanlığı, raporla yöneltilen suçlamaları "kabul edilemez" bulduğunu açıkladı. Sözcü Romain Nadal, raporun kendilerine resmi yollardan ulaştırılmadığını ifade ederek, "Ruandalı yetkililerce görevlendirilen bağımsız komisyonun görevin objektifliği konusunda kuşkular duyuyoruz" dedi.
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Ruandalı meslektaşı Paul Kagame ile başlattığı yeni girişimleri örnek veren Sözcü, "Bu sancılı dönemin ötesinde, Ruanda ile yepyeni bir ilişki kurma kararlılığımız sürüyor" diye konuştu. (EÖ/EZÖ)
(*) Haberi Erol Önderoğlu, kısaltarak Türkçeleştirdi.