Henüz açılmayan "Allah Korkusu" isimli sergileri için Vakit Gazetesi'nde çıkan “Küstah Sergi” başlıklı habere ilişkin Hafriyat Karaköy "Serginin amacı sövgü veya maneviyat dünyasına sataşmak değil; Allah korkusu kavramından hareketle, her türlü iktidarın 'korku'yu kullanma şekillerini araştırmak" diyor.
Daha afişleri görmeden nereden bildiler?
Vakit Gazetesi'nin 5 Kasım 2007'de yaptığı haberde “sanat adı altında, sövgü kültürü inşa ediliyor”, “...sergi şimdiden halkın tepkisini çekti” diye yazıyor, ayrıca haberde “...sergide, Allah korkusunun olumlu değil olumsuz yönleri gösterilmeye çalışılacak” ifadesi yeralıyor.
Konuyla ilgili açıklama yayınlayan Hafriyat Karaköy ise "Daha afişleri görmeden nereden bildiler?" sorusunu soruyor.
Hafriyat Karaköy'e göre Vakit gazetesindeki yazının amacının sergiyi açılmadan baskı altına almak ve hedef göstermek.
"Korku ve tehdit politikası yaratarak tartışma kabul etmeyen bir ayrımcılığa kapı aralayan bu önyargılı, gerçekten uzak ve birilerine Hafriyat Karaköy’ü hedef gösterme amaçlı haberdeki yargılar asılsız ve yalandır. Bu kışkırtıcı haberle nasıl bir hava oluşturulmak istendiğinin örneklerini daha önce gördük."
10 Kasım'da Hafriyat Karaköy'de saat 18:00'de açılışı yapılacak serginin metniyse şöyle diyor:
“Artık ayırmamızı bekliyorlar: Müslümanı Hıristiyandan, ateisti sofudan, gizliyi açıktan. (…) Atatürkçü'yü İslamcı'dan, konu Cumhuriyetse birinciciyi ikinciciden, Batıcıyı Doğucudan ayır dur. Ayırmayıp arayana, şüphe duyana tahammül yok, ama şüphenin engellenmesinden beteri birinci elden bir tecrübenin önüne konulan kalıplar, isimler, sınıflandırmalar, kişinin kendini tanımasının önüne çıkan dur bakalım işaretleri.” (EZÖ/NZ)
Hafriyat
Hafriyat on yıldır beraber sergiler açan bir grup sanatçının oluşturduğu ortak bir zemin ve düşünce alanı. İstanbul’da yaşayan sanatçılardan oluşan grup, Türkiye’deki ve haliyle İstanbul’daki modernleşme projesinin trajik ve ironik tezahürleriyle ilgileniyor.
Bir yandan Batı merkezli evrensel kültürle kesişen, bir yandan da kendi kimlik sorunlarına odaklanan bir yerellik önerisinin olabilirliği üzerine. Hafriyat bugüne kadar biri yurtdışında olmak üzere toplam 15 grup sergisi gerçekleştirdi, bu sergilere eşlik eden metinler kaleme aldı, sergilerini ve genel anlamda bağımsız sanatçı girişimi olarak deneyimlerini konu alan söyleşi ve panellere katıldı, bir yıl boyunca Birgün Gazetesinde çizerlik yaptı ve iki kitap yayımladı.
Hafriyat sanatçıları
Antonio Cosentino, Banu Birecikligil, Ceren Oykut, Extramücadele, Fulya Çetin, Hakan Gürsoytrak, İnci Furni, Murat Akagündüz, Mustafa Pancar, Nalan Yırtmaç, Nazım Dikbaş, Neriman Polat, Tan Cemal Genç.
Adres:
Necatibey Caddesi, No:79, Karaköy-İstanbul
Telefon: 0212 2453168