Fotoğraf: Alexandru Panoiu / Flicker
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Galata Kulesi’ndeki restorasyon çalışmaları sırasında hilti kullanarak duvar yıkan şirketin sahibinin AKP İstanbul İl yönetiminin eski yöneticisi Sevilay Tuncer Uludağ olduğu ortaya çıktı.
Şubat 2015’teki AKP İstanbul 5. Olağan İl Kongresinde yönetime seçilen Tuncer-Uludağ bir süre parti içinde yöneticilik yaptı. Daha sonra ise bu görevinden ayrıldı.
TIKLAYIN - Galata Kulesi'nde restorasyon adı altında yıkım
Tuncer-Uludağ’ın sahibi olduğu E-S Yapı Şehircilik Mimarlık Restorasyon San. Tic. Ltd. Şti. adlı firma sadece 2017’de Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan 2 ihale karşılığı 11 milyon 846 bin lira aldı.
Şirketin aldığı ihalelerle yaptığı restorasyon çalışmalarının bazıları şöyle: Emirgan At Ahırları, Hüseyin Ağa Camii, Küçük Efendi (Fevziye) Camii, Unesco Dünya Mirası Zeyrek, Selimiye Dar'ul Kurra Medresesi, Süleymaniye Yenileme Alanı, Yere Batan Sarnıcı, Şerefiye Sarnıcı, Konak Yalı Camii, Barbaros Türbesi, Edirne Büyük Sinagog, Siyavuş Paşa Medresesi, Alsancak Havagazı Fabrikası, Clifton Yalısı, Kumbaba Oteli, Hadımköy İstasyon Binaları
VGM: Aslına uygun hale getirme çalışması
Görüntülerin sosyal medyada yayınlanmasının ardından Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden de bir 'Galata Kulesi' açıklaması geldi.
Kulenin zemin katındaki çalışmanın, kuleye sonradan eklenen yapılardan ve deformasyona uğramış malzemelerden arındırılması için yapıldığını belirtilerek, bu işlemin literatürde "çürütme-tümleme" olarak tanımlandığı, bunun "tarihi esere sonradan eklenmiş ya da dönem içerisinde onarım yapılamayacak kadar bozulmuş alanlarda, deformasyona uğramış parçaların çıkarılması ve tekrar aslına uygun hale getirilmesi" olduğu aktarıldı.
“Yapılan çalışmalar, bilimsel yöntemler esas alınarak, büyük bir titizlikle sürdürülmektedir” denilen açıklamada “Hassasiyetimizle uyuşmayan yöntemler kullanan yüklenici firmaya ise gerekli yaptırımlar uygulanacaktır" denildi.
Kaftancıoğlu: IŞİD'ten farksız
Öte yandan dün akşam saatlerinde CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu bölgeye gelerek çalışmaları yerinde izlemek istedi. Kaftancıoğlu burada yaptığı açıklamada "IŞİD'in tarihi eserlere yaptığından farksız" dedi
“Galata Kulesi'ne yapılanları izleyince, IŞİD'in tarihi eserlere yaptığından daha farklı bir şey yapılmadığını gördüm" ifadesini kullanan Kaftancıoğlu içeriye girmek istediklerini ancak izin verilmediğini söyledi.
Galata Kulesi'nin tüm Türkiye hatta dünya tarafından takip edilen kültüren bir miras olduğunu vurgulayan Kaftancıoğlu, "Kentin dokusuna sahip çıkmak için elimizden geleni yapacağız" dedi. CHP İstanbul İl Başkanı, İBB'nin hukuki süreci başlattığını da sözlerine ekledi.
Ne olmuştu?
İptal edilen 31 Mart 2019 İstanbul yerel seçiminin ardından İBB kayyumla yönetilirken Galata Kulesi, Vakıflar Genel Müdürlüğü'de devredilerek 13 Mayıs 2019'da Kule-i Zemin Vakfı adına tescil edilmişti.
İBB'nin Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne karşı tapu tescilinin iptali istemi ile açtığı davada tarihi kulenin 3.kişilere devredilmemesi için ihtiyati tedbir koydurtmuştu.
Tedbir kararına rağmen Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün talebi üzerine Beyoğlu Kaymakamlığı, 6 Nisan 2020'de tahliye işlemi başlatmış ve kule, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilmişti. Devir işleminin ardından ise kulede restorasyon çalışması başlatılmıştı.
Polat daha önce yaptığı açıklamada İBB'nin tarihi kule için önceki dönemde başlayan bir müze projesi bulunduğunu söylemiş ve Anıtlar Kurulu'ndan onay adlıklarını aktarmıştı. Polat "Kuleyi müzeye dönüştürmeye dair başlamış bir plan ve projeleri yok. İBB'yi kuleden çıkarmaya odaklı bir süreç yaşandı" demişti.
Haziran ayında Galata Kulesi'ndeki restorasyon çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Nuri Ersoy da Galata Kulesi'nin ihalesinin tamamlandığını ve restorasyon çalışmalarının başladığını belirterek, "15 Eylül'de Galata Kulesi'ni hizmete açacağız" demişti.
528'de inşa edilen Galata Kulesi UNESCO tarafından 2013'te Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınmıştı. (HA)