Haberin Kürtçesi için tıklayın
Anadolu Kültür ve Diyarbakır Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği işbirliğinde yürütülen proje kapsamında kurulan diyarbakirhafizasi.org, kentin kurulduğu günden bu yana ev sahipliği yaptığı medeniyetlerin izlerini takip ediyor. Elde edilen veriler sitede yayınlanıyor.
Çokkültürlü, çokdilli ve çokdinli 6 bin yıllık tarih
Altı bin yıllık bir tarihe sahip olan kadim şehir, kent tarihi açısından zengin bir gelişim sürecine sahip.
Çokkültürlü, çokdilli ve çokdinli yapısıyla ayrı bir öneme sahip olan şehrin katmanlı dokusunu ve tarihsel gelişimini kaydetmek, canlı tutmak ve yaygınlaştırmak amacıyla kurulan sitede, oldukça zengin bir şehir hafızası sunuluyor.
Diyarbakır Hafızası’nda; şehrin tarihi, kültürel değerleri, kültürlerarası bağlamda ev sahipliği somut ve soyut bütün unsurlarla yeniden değerlendiriliyor.
Web sitesindeki ilk çalışmalar, “Tarihin Kavşağındaki Şehir”, “Amida’dan Girip Caramit’ten Çıkan Haritalar”, “Seyyahların Kayda Düştüğü Tarih”, “Sikkelerin Anlattığı Diyarbakır” ve “Tarihte Bir Parantez: Mervanîler” adlı beş sergiden oluşuyor.
Tarih, Kültür, Mimari...
Kentin tarihi, kültürü ve mimarisine dair toplanan belgeler ışığında hazırlanan içerikler, bağlamına uygun başlıklarla yayınlanıyor.
Yayın hayatına henüz başlayan site, sözlü tarihe dair her türlü bilginin yanısıra; fotoğraf, elyazması metinler, fotoğraflar, filmler ve haritalar ve daha birçok materyal talebinde bulunuyor.
Kentin tarihi, kültürü ve mimarisine dair özel koleksiyonlarda bulunan belgeleri Diyarbakır Hafızası’yla paylaşmak için [email protected] adresinden site ile iletişime geçebilirsiniz.
Diyarbakır Hafızası projesi, Gerda Henkel Vakfı ve Chrest Vakfı’nın desteğiyle gerçekleştirilmektedir.
(AB/MB)
*Haberi Aynur Baytekin hazırladı.