Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Sanatçı - gazeteci Zehra Doğan’ın da katılımıyla Armanç Kerboranî İyi Dilekler Grubu üyeleri tarihi kent Hasankeyf ve Dicle Vadisi’nin sular altında bırakılmasını protesto etmek için Vatikan’da eylem düzenlediler.
Grup daha önce de Paris’in Louvre Müzesi’nde bulunan Piramit’in altında ve Berlin’deki Bergama Müzesi’nin İştar Kapısı’nın önünde de performanslar sergileyip eylem yapmışlardı.
Grup dün Hristiyanlığın kalbi olarak görülen Vatikan’da benzeri bir performansı ortaya koydu.
"Kutsal mekanlar barındırıyor"
Armanç Kerboranî İyi Dilekler Grubu’nun eylemi konusundaki açıklaması şöyle:
“Dicle Nehri’nin kıyısında kurulan Hasankeyf, 12 bin yıl geçmişi ile dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biridir. Tarihi kent Hasankeyf ve Dicle Vadisi’nde yüzlerce kutsal mekân bulunmaktadır. Bu kutsal mekânlar; Ezidilerin, Yahudilerin, Zerdüştlerin, Hristiyanların ve Müslümanların ibadet alanlarından oluşmaktadır.
“Bu kadar çeşitli inanca sahip kutsal mekanın bu alanda bulunması sular altında bırakılmak istenilen alanların insanlığın ortak kültürel mirası bakımından nasıl bir zenginliğe sahip olduğunu göstermektedir.
“Kenti saran yamaç ve kayalar barındırdığı birçok kilisede ilk Hristiyanlar toplanıp ibadet ederlerdi, İsa’nin dili olan Aramice şarkılar söylerlerdi. Bu tarihin şahidi olan duvarlarda Hristiyanlığın ilk haçlarından bazılarıyla oyuldular. Bu mağaraların yankılarında o ilahilerin bugün de duyulması tasavvur edebilir.
"Hasankeyf tehlike altında"
“Bugünlerde Hasankeyf tehlike altında. UNESCO tarafından tanınmamış olsa da bu yerleşim yeri çevresiyle tartışmasız bir dünya mirasıdır. Eğer biz karşı çıkmasak bu kent ve verimli topraklar 50 yıl ekonomik ömrü olan Ilısu Barajı’nın yaratacağı yapay gölettin altında kalacak. “Böylesi binlerce yıllık tarihin sular tarafından yutulması absürd değil mi?
“Vatikan’a gelerek UNESCO’ya, uluslararası kurumlara ve kamuoyuna meydan okuyarak kültürel soykırıma karşı durmalarını talep ediyoruz. Hasankeyf çok eski bir evrensel mirastır. Bize kapılarını açtı, beşiklik edip inançları ve ortak insanlığımızı besledi. Hangi mezhebe sahip olursak olalım, bugün Hasankeyf hepimizin mirasıdır. Sessiz kalmamalıyız ve sular altında boğulma riskine karşı hareketsiz kalamayız. Bu yıkıma, yok etmeye sessiz kalma sansımız yoktur.
“Bunun bilinciyle biz bu adımı atıyor ve dünyaya haykırıyoruz. 12 bin yıllık Hasankeyf’i Yaşatalım! Ilısu Barajı’nı durduralım." (HA)