Orta Asya'nın hakimi Alaeddin Şah 'ın eteğinden öpmek için kendini yere attı. Sultan sormaya fırsat kalmadan ağzından sözcükler hızla döküldü:
"Şahım, Moğollar... Başkente doğru ilerliyorlar."
Büyük Sultan şaşkındı. Vezirlerinden biri sordu: "Ya Ordumuz?"
Ulak soluk soluğa yanıtladı: "Temuçin 'in askerleri onları atlatmayı başarmış..."
Orta Asya'da, çok geniş bir alanda neredeyse 250 yıl boyunca hüküm süren Harzem Devleti için son perde, büyük olasılıkla bu sahneyle açıldı.
Sayıları 115 bini ya bulan ya bulmayan Moğol Ordusu, 500 bin kişilik Harzem Ordusu'nu hallaç pamuğu gibi attı.
Moğolların Hakanı olduktan sonra Cengiz Han, adını alan Temuçin, o dönemde dünyanın en büyük orduları olarak kabul edilen askeri güçleri çok kısa zamanda dize getirmeyi başardı: Ne Çinliler ne Türkler ne de Hıristiyanlar Cengiz Han'ın karşısında durabildi...
Moğolların sırrı: Düşmanı körleştir
Sırları basitti: Muharebe, Temuçin'in savaşçıları için bir satranç tahtasıydı; onlar rakibin taşlarını görebiliyor, kendi taşlarını göstermiyorlardı. Her türlü istihbarattan yoksun bırakılan düşman adeta körleştiriliyordu.
"Moğollar, aslında tarihin ilk enformasyon savaşçılarıydı..."
Bu yargı, ABD askeri okullarında ders veren ve "enformasyon savaşı" kavramını 1980'li yıllarda ilk ortaya atan John Arquilla 'ya ait.
California'daki Naval Postgraduate School'da ders veren Arquilla'nın tezleri, ABD askeri çevrelerinde geniş kabul görmüş durumda.
Georg W.Bush 'un yönetimi de enformasyon savaşı tezini hararetle savunanlara destek veriyor.
"Düşmanın enformasyon kaynaklarının tahribi"
Kavram, Türkçede tam anlamıyla karşılığını bulamıyor. İngilizcede enformasyon savaşı, information warfare ya da information war sözcükleriyle ifade ediliyor. Gazeteci Yurtsan Atakan, bu kavramların birebir bilgi savaşı olarak neden Türkçede kullanılamayacağına şöyle açıklık getiriyor:
"Information, bilginin kendisinden çok, bilginin paylaşımını, iletişimini, dolaşımını anlatan bir sözcük. Knowledge'i bilgi karşılayabilir, ancak information'un birebir karşılığı yok."
Enformasyon savaşı kavramı kısaca şöyle tanımlanıyor: "Siber saldırıları, psikolojik savaş uygulamalarını ve iletişim tesislerine gerçekleştirilecek konvansiyonel saldırıları da kapsayan muhtelif araçlar kullanılarak düşmanın enformasyon kaynaklarının tamamen tahrip edilmesi."
Enformasyon savaşının aşamaları
ABD Hava Kuvvetleri Akademisi bünyesindeki Ulusal Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (Institute for National Strategic Studies), enformasyon savaşını şu aşamalarda ele alıyor:
1. Komuta-kontrol savaşı
2. İstihbarat odaklı savaş
3. Elektronik savaş
4. Psikolojik savaş
5. Hacker ve siber savaş
6. Ekonomik enformasyon savaşı
Bush, geçtiğimiz yıl temmuz ayında Brüksel'de gerçekleştirilen NATO Zirvesi 'nde, ABD'yi hedef alan siber saldırıların kitle imha silahları kullanılarak yapılan saldırılarla aynı anlamı taşıdığını söylemişti.
Sanal saldırıya gerçek mermi
Şubat 2002'de ABD Senatosu 'nda bir alt komitede konuşan Bush'un en üst düzey sanal güvenlik danışmanı Richard Clarke, birçok kişinin kanını donduran şu sözleri dile getirecekti:
"Şer ekseninde yer alan İran, Irak ve Kuzey Kore'nin yanı sıra Çin ve Rusya da ABD'ye karşı siber askerler yetiştirmektedir. Altyapımızı hedef alabilecek bu saldırılara bundan sonra aralarında askeri operasyonların da bulunduğu tüm olanaklarla karşılık vereceğimizi duyururuz."
Bush'un ve güvenlik danışmanının sözleri, İmparatorluğun enformasyon savaşını ne kadar önemsediklerini ortaya koyuyor. Bütçede "sanal güvenlik" harcamalarına ayrılan kaynak da bunu doğruluyor. ABD hükümeti, 2002 yılı içinde2,7 milyar dolar , 2003'de ise 4,2 milyar dolar harcayacağını açıkladı.
Milyar dolarlar nereye harcanıyor?
Peki ama bu devasa bütçe gerçekten de "güvenlik"e mi harcanacak? O konudaki kuşkuların tamamen haklı olduğunu ABD'nin bizzat kendisi haklı çıkarıyor: Genel Denetim Kurumu'nun (U.S. General Accounting Office) 2000 Eylül'ünde yayınladığı bir rapora göre 24 kamu kuruluşundan16'sı denetim sonucunda "F" puanını, yani "çok zayıf" aldı.
Bunun anlamı, ABD'nin "sanal güvenlik" adı altında ayırdığı milyarlarca doların gerçekten de sanal kamu güvenliğine ayrılmadığı... Peki paralar nereye gidiyor? Saldırı ve taarruz amaçlı projelere!..
Sanal dünyayla bütünleşen saldırganlık
Merkezi Berlin 'de bulunan Enformasyon Toplumu ve Güvenlik Politikaları Araştırma Grubu'nun (Fog:IS) verileri somut olarak ortaya koyuyor ki:
ABD, 1990'lu yıllardan itibaren yoğunlaşarak enformasyon savaşı alanında saldırı ve taarruz amaçlı faaliyet göstermek üzere, düzinelerce askeri birim ve eğitim kuruluşunu hayata geçirdi.
Bu birimlerin listesi, ABD'nin saldırgan tavrının, sanal ortamla bütünleşerek daha da geliştirileceğinin somut bir kanıtı.
Geçtiğimiz ayın sonunda ABD Hükümeti'nin terörle mücadele amacıyla bir dezenformasyon bürosu kurduğunu ve ardından, gelen tepkiler üzerine bu büroyu dağıttığını duyurması dahi bir bakıma bu enformasyon savaşı mekanizmasının bir hamlesiydi.
Müttefiklerin de canı yanacak
ABD, "şer ekseni" ve terörü gerekçe göstererek enformasyon savaşı alanında "ağır silahlanma" hareketi içindedir. ABD'nin söz konusu stratejik yönelimi, yalnızca "düşmanları"nın değil, zaten ECHELON'dan canı yanan "müttefiklerinin" de benzer faaliyetler yürütmesini kaçınılmaz kılacak.
Fog:IS'in verilerine göre, ABD ordusuna bağlı ve enformasyon savaşı alanında taarruz ve saldırı amaçlı olarak faaliyet gösteren kuruluşlar ise şöyle sıralanıyor:
I. Merkezi kuruluşlar
1. Savunma Bakanlığı-Department of Defense (DoD) Merkezi Washington D.C., Pentagon'da. Bakanlığa bağlı enformasyon savaşı birimleri:
* Office of the Assistant Secretary of Defense (C3I): Komuta-kontrol, iletişim ve istihbarat sistemleri (command, control, communications and intelligence) alanında görev yapan müsteşar. Savunma Bakanı'nın enformasyon savaşı konularında danışmanı, ayrıca politik-stratejik planlama ve örgütlenmeden sorumlu. Pentagon'un Enformasyon Savaşı yöneticisi.
* Directorate for Information Warfare : C3I'den sorumlu müsteşarı enformasyon savaşı planlama ve icrası sırasında destekler.
* Information Warfare Executive Board (IWEB): Savunma Bakan yardımcısı tarafından yönetilir. Planlama ile enformasyon savaşının siyasi gelişmelere yansıması ve hukuksal açıdan değerlendirilmesinden sorumludur.
* Information Warfare Council (IWC): IWEB'e düzenlediği seminerler ve sanayi ile doğrudan kurduğu bağlantılarla destek verir.
* Deputy Assistant Secretary of Defense (Security & Information Operations): ABD'nin enformasyon sistemlerinin korunmasına yönelik birimdir.
2. Genelkurmay Başkanlığı-Joint Staff
Merkezi Washington D.C., Pentagon'da. Enformasyon savaşı alanında kuvvet komutanlıkları kendi bünyelerinde "silahlandıklarından", genelkurmay başkanlığının pek etkin olmadığını söylemek mümkün. Yine de ABD Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı iki birim bulunuyor:
* J-33-Special Technical Operations Division : Operasyonlardan sorumlu J-3 Karargahının bir parçası. Genelkurmay'a destek vermekle yükümlü, ancak Ulusal Güvenlik Kurulu, CIA ve NSA'ya da enformasyon operasyonlarının icrası sırasında yardımcı oluyor. Bu tür harekatlarla ilgilenen en üst askeri birim. Pentagon'un "çok gizli" departmanlarından Özel Teknik Operasyonlar Merkezi'ni (Special Technical Operations Center) yürütür, yine aralarında hacker savaş yönetimi, enerji silahları ve stratejik savaş yönlendirmesinin de bulunduğu pek çok görevi icra eder.
* J6K-Information Warfare Division -Enformasyon sistemlerinden sorumlu ("Information Systems CHECK") J-6 Karargahının bir parçası. Savunma amaçlı siber savaş yönetiminde genelkurmaya destek verir. Gerekli güvenlik önlemlerinin geliştirilmesi ve icrasından sorumludur.
3. Savaş Analiz Genel Karargahı-Joint Warfare Analysis Center (JWAC): Merkezi Virgina, Dahlgren'de yer alır. Altyapı ağlarına saldırı için hedef ve silah seçimi konusunda teknik analizler hazırlar, daha sonra bu analizlerin değerlendirilmesinde de görev alır. Dünyanın birçok ülkesinin altyapıları hakkında verinin toplandığı bu birimde JWAC, genelkurmaya olası hedeflerin belirlenmesi için çalışır.
4. Hava Komuta Karargahı-US Space Command : Merkezi Colorado, Peterson hava üssündedir. Ekim 99'dan itibaren ABD silahlı kuvvetleri bilgisayar sistemlerinin güvenliğinden, ekim 2000'den sonra da bilgisayar saldırılarından sorumlu oldu. Bünyesindeki birim:
* Bağımsız Stratejik Öneri Grubu (Independent Strategic Advisory Group-Computer Network Defense/ Computer Network Attack): Başkanlığını Hava Kuvvetleri Akademisinde siyaset bilimleri profesörlüğü yapan General James P. McCarthy'nin yaptığı, savunma ve saldırı amaçlı bilgisayar saldırıları alanında danışmanlık yapan bir kurul.
5. Joint Task Force-Computer Network Operations (JTF-CNO): Merkezi Virginia, Arlington'dadır. US Space Command'ın bir parçası. Savunma ve saldırı amaçlı gerçekleştirilen askeri bilgisayar ağı operasyonlarının koordinasyonundan sorumlu. ABD silahlı kuvvetlerine bilgisayar hizmetleri sunan Defence Information Systems Agency (DISA) bünyesinde yer almaktadır.
6. Joint Information Operations Center (JIOC ):
Merkezi Texas'daki Kelly hava üssünde yer almaktadır. Bu birimde kuvvet komutanlıklarından yaklaşık 150 kişinin yanı sıra üç müttefik ülkenin (bu ülkelerin Kanada, İngiltere ve Avustralya'nın olduğu tahmin edilmektedir) askeri temsilcileri yer almaktadır. Ekim 1998'de kuruluşu gerçekleşti. Tüm kuvvet komutanlıklarının merkezi destek ve araştırma birimi. NSA ve Hava Kuvvetleri İstihbarat Ajansı ile çok yakın çalışmaktadır. Bilgisayar savaşlarının icrasının yanı sıra psikolojik savaş, keşif, elektronik savaş ve benzeri operasyonların icra edilmesi de görev alanlarına girer. JIOC, askeri operasyonların gerçekleştirildiği bölgelere 10'ar kişilik timler gönderir.
NSA:300 bini aşkın personel!
7. Ulusal Güvenlik Ajansı/Merkezi Güvenlik Hizmetleri- National Security Agency (NSA)/Central Security Service (CSS):
Merkezi Maryland, Fort Meade'dedir. ABD silahlı kuvvetlerinin istihbarat ve karşı istihbarat örgütüdür. Yeryüzünün hemen her yerine dağılmış üsleri bulunur. Matematikçiler için dünyadaki en büyük işveren olarak kabil ediliyor ve aynı zamanda bilgisayar teknolojileri alanındaki "özel gelişmelerin" kaynağı... Örgüt hakkında tam bir gizlilik söz konusudur; personel sayısının 300 bini aştığı tahmin edilmekte, bütçesi ise kamuoyuna yansıtılmamaktadır. NSA bünyesinde yer alan enformasyon savaşı birimleri:
* P42 Enformasyon Savaşı Destek Birimi(Information Warfare Support Cell): NSA'nın gizli programlarında "Özel Teknik Ofisi" olarak da hizmet veren birim bünyesinde siber saldırı amaçlı hedef tesbiti ve keşif uzmanları yer almaktadır.
* National Security Incident Response Center (NSIRC): Bilgisayar güvenlik sorunları hakkında bir merkezi veritabanını yürütmektedir. Hacker teknikleri hakkında ayrıntılı bilgiyi derleyerek sunmakla görevlidir.
8. Teknik Enformasyon Operasyonları Merkezi-Information Operations Technical Center (IOTC):
Merkezi Maryland, Fort Meade'dedir. NSA, CIA ve ABD Genelkurmay'ının ilgili birimlerinin işbirliğiyle 1997 yılında kuruldu. NSA ile yakın şekilde çalışarak enformasyon savaşında kullanılmak üzere özel teknolojiler geliştiriyor.
9. Enformasyon Sistemleri Savunma Ajansı-Defense Information Systems Agency (DISA):
Merkezi Virgina, Arlington'dadır. Pentagon'un altyapısını yürütür. Muhtelif enformasyon sistemlerini planlar, geliştirir, diğer sistemlere entegre eder ve birçoğunun da işletilmesini sağlar. ABD silahlı kuvvetleri savunma amaçlı enformasyon savaş etkinliklerinin teknik koordinasyon merkezidir.
II. Kuvvet komutanlıklarına bağlı kuruluşlar:
1. Hava Kuvvetleri Komutanlığı-Department of the Airforce
Merkezi Washington D.C., Pentagon'da. ABD silahlı kuvvetleri bünyesinde enformasyon savaşını teknik ve operasyonel kullanmaya dönük en hızlı ilerleme kaydeden hava kuvvetleri komutanlığıdır. Bünyesinde konuyla ilgili oluşturduğu birimler:
* Enformasyon Savaşı Bölümü-Information Warfare Divison (XOFE): Operasyon ve strateji planlamasından sorumlu.
* Özel Programlar Bölümü-Special Programs Division (INXI): "Düşmanlar ve olası düşmanların" sistemleri ve teknikleri hakkında keşif icra eder.
* Enformasyon Savaşı Bölümü-Information Warfare Division (SCTW): Hava kuvvetlerinin savunma amaçlı enformasyon savaşını gerçekleştirir.
* Hava Kuvvetleri Özel Soruşturmalar Bürosu-Air Force Office of Special Investigations : ABD hava kuvvetlerindeki bilgisayar ağı sızma ve kırma olaylarını araştırır. Bu amaçla kullanmak üzere Bolling hava üssünde bir laboratuar da kurdu.
* Enformasyon Koruma Bölümü-Information Protection Division : Bilgi teknolojileri güvenliğinden sorumlu.
* Elektronik Sistemler Merkezi-Electronic Systems Center : Elektronik programlar yürüten bu birim, kendi bünyesinde bir enformasyon savaşı bölümü de kurmuş durumda.
* Rome Laboratuvarı : ABD Hava Kuvvetlerinin araştırma laboratuarı, kendi organizasyonu kapsamında çalışan ve enformasyon savaş teknolojileri üzerinde faaliyet gösteren bir birime sahip.
* IWTPIPT : Görev alanı, enformasyon savaşı teknolojilerinin ABD hava kuvvetlerinde uygulanmasıdır.
2. Hava İstihbarat Ajansı-Air Intelligence Agency (AIA)
Merkezi Texas'daki Kelly hava üssündedir. 1993 Ekim ayında kuruldu. Şubat 2001'den beri Hava Harp Karargahı'nın (Air Combat Command) bir parçası. Operasyonel enformasyon savaşı konusunda en büyük organizasyon. Bilgisayar saldırılarının yanı sıra elektronik savaş uygulamaları, kitle iletişim araçları, keşif ve diğer operasyonlardan sorumlu. AIA'nın Yaklaşık 16 bin personeli var. NSA ve DIA ile yakın işbirliği içinde çalışıyor. 1,1 milyar doları bulan yıllık bütçesi hava kuvvetleri, NSA ve DIA tarafından ortaklaşa paylaşılıyor.
Enformasyon savaşı ekipleri
3. Hava Kuvvetleri Enformasyon Savaşı Merkezi-Air Force Information Warfare Center (AFIWC)
Merkezi Texas'daki Kelly hava üssündedir. Hava kuvvetleri enformasyon savaşı etkinliklerinin ana birimi. 1993 Eylül ayında kuruldu. Taktik operasyonlar, simülasyon, eğitim-geliştirme, araştırma ve destek, görev alanlarından. İstek durumunda, komuta düzeyine destek vermek üzere askeri operasyonların gerçekleştirildiği yerlere 25'er kişilik "enformasyon savaşı ekipleri" gönderiyor. AFIWC'ye bağlı birlikler, ABD dışında Güney Kore'deki Osan hava üssü, Almanya'nın Ramstein kentinde bulunan ABD hava kuvvetleri ana karargahı ve 2000 yılından beri de Hawaii'deki ABD hava kuvvetleri karargahında yer almaktalar.
4. Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı-Air Force Research Laboratory (AFRL)
Merkezi New York, Rome'dadır. Enformasyon savaşı teknolojileri alanında çalışan bir birime sahiptir.
5. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı-Department of the Navy Merkezi Washington D.C., Pentagon'da. Konuyla ilgili oluşturduğu iki birim var:
* Enformasyon Savaşı/Savaş Komuta Kontrol Bölümü-Information Warfare/Command and Control Warfare Division (N64): ABD deniz kuvvetleri komutanlığı karargahının bir parçası. Deniz kuvvetlerine bağlı birliklerin enformasyon savaşı etkinliklerinin planlaması ve uygulamasından sorumlu.
* Enformasyon Savaşı ve Enformasyon Yönetimi Bürosu : Information Superiority & Sensor Security (N812D) bölümünün bir parçası. Tedarik ve enformasyon savaşı alanında "silahlanmadan" sorumlu.
6. Hava ve Deniz Savaş Sistemleri Karargahı-Space and Naval Warfare Systems Command
Merkezi California, San Dieogo'da. Bünyesindeki PD-16 birimi, deniz kuvvetlerine enformasyon savaşı sistemleri geliştirmekte ve destek sunmaktadır. ABD deniz kuvvetleri tedarik faaliyetlerinin merkezi koordinasyon kuruluşu ve NSA ile iletişim noktası olarak görev yapmaktadır.
7. Deniz Enformasyon Savaşı Harekatı-Naval Information Warfare Activity (NIWA)
Merkezi Maryland, Fort Meade'dedir. 1994 Ağustos'unda kurulmuştur. NSA bünyesindedir ve ABD deniz kuvvetleri enformasyon savaşı faaliyetlerinin teknik koordinasyon merkezidir. Enformasyon savaşında kullanılacak teknolojiler için Ar-ge faaliyetleri yürütmekte, ayrıca teknoloji de tedarik etmektedir. NIWA'ya "enformasyon savaşı için silahlanma" projelerini geliştirme ve tedarik etme konusunda özel yetki verilmiştir.
8. Filo Enformasyon Savaşı Merkezi-Fleet Information Warfare Center (FIWC)
Merkezi Virginia, Little Creek Amphibious üssünde yer almaktadır. 1995 Ekim ayında kurulmuştur. NIWA ile ABD Atlantik ve Pasifik donanmaları arasında bağlantı işlevi görmektedir. ABD deniz kuvvetlerine bağlı tüm uçak gemilerinde personeli bulunmaktadır. NIWA uzun vadeli çalışmalar yürütürken FIWC, enformasyon savaşında somut ve operasyonel uygulamalara imza atar.
9. Kara Kuvvetleri Komutanlığı-Department of the Army
Merkezi Washington D.C., Pentagon'da. Konuyla ilgili birimleri:
* Enformasyon Operasyonları bölümü
* IW General Officer Steering Group: ABD kara kuvvetlerinde enformasyon savaşı yöntemlerinin icrasından sorumlu birçok çalışma grubundan biri. Bu birim planlama ve operasyon yönetimini koordine etmenin yanı sıra Enformasyon Operasyonları bölümüne de danışmanlık hizmeti vermektedir.
Kızıl ekipler
10. Kara Enformasyon Savaşı Harekatı-Land Information Warfare Activity (LIWA)
Merkezi Virgina, Fort Belvoir'dadır. 1995 Mart'ında kurulan birim, İstihbarat ve Güvenlik Karargahı'nın (U.S. Army Intelligence and Security Command) bir parçasını oluşturmaktadır. Operasyon halindeki komutanlara destek sağlamaktadır. Bu destek kapsamında çatışma bölgelerine ekipler de yollar. Kuvvet komutanlığının "zayıf ve saldırılabilir noktalar"ı ortaya çıkarma analizi çalışmalarında, kendisine bağlı "Kızıl Ekipler" (Red Team) ve Bilgiişlem Acil Karşılık Ekipleri (Computer Emergency Response Teams) ile yer alır.
11. İstihbarat ve Enformasyon Savaşı Karargahı- Intelligence and Information Warfare Directorate
Merkezi New Jersey, Fort Monmouth'dadır. Bu bölüm kapsamında enformasyon savaşı için iki birim kurulmuştur:
* Ar-ge ve Mühendislik Merkezi-Research Development and Engineering Center : Elektronik savaş uygulamaları, dinleme, bilgisayar operasyonları vb alanlarda Ar-ge çalışmaları yürütmektedir.
Yazılım Mühendisliği Merkezi-Software Engineering Center : Enformasyon savaşı uygulamaları için yazılımlar geliştirmektedir.
12. Marine Corps (MC)
Merkezi Virginia, Quantico'da yer alan Marine Corps Karargahı'ndadır. Aslında pek enformasyon savaşı uygulamalarıyla içli dışlı olduğu söylenemez. Gerekli durumlarda diğer kuvvet komutanlıklarının olanaklarından yararlanır. Bu, sözkonusu birimlerde bulunan irtibat subayları aracılığıyla gerçekleşir. Yine de MC bünyesinde konuyla ilgili iki birim bulunmaktadır:
* Enformasyon Savaşı Çalışma Grubu-Information Warfare Working Group : Enformasyon savaşı uygulamalarının eşgüdümünden sorumludur.
* Assistan Chief of Staff for C4I/Director of Intelligence : Savunmaya dönük enformasyon savaşı uygulamaları icra eder.
III. Eğitim ve geliştirme amaçlı kuruluşlar:
1. Enformasyon Savaşı ve Strateji Okulu-School of Information Warfare and Strategy
Merkezi Washington D.C., Fort McNair'dedir. 1994 yılında, Ulusal Savunma Üniversitesi (National Defence University) bünyesinde kurulmuştur. Askeri strateji ve operasyonlar alanında ar-ge etkinlikleri icra eder, enformasyon savaşı alanında subayları eğitir.
2. Müşterek Komuta, Kontrol ve Enformasyon Savaşı Okulu-Joint Command, Control & Information Warfare School (JCIWS)
Merkezi Virginia, Norfolk'dadır. Enformasyon savaşı operasyonları için eğitim verir.
3. Hava Kuvvetleri Akademisi-Air Force Academy
Merkezi Colorado, Colorado Springs'dedir.
* Ulusal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü-Institute for National Security Studies: Çok uzun süredir enformasyon savaşı uygulamalarını stratejik, tarihi ve hukuki yönden işleyen bir araştırma programı.
* General James P.McCarthy: Siyaset bilimleri profesörü. Saldırı ve savunma amaçlı enformasyon savaşı uygulamalarında danışman.
4. Hava Öğretileri Araştırma ve Eğitim Yüksek Okulu-College of Aerospace Doctrine Research, and Education (CADRE)
Merkezi Alabama, Maxwell hava üssünde yer almaktadır. Operasyonlar alanında eğitim ve geliştirme hizmeti vermektedir. CADRE bünyesinde bir Enformasyon Savaşı bölümü yer almaktadır.
5. Deniz Lisansüstü Okulu-Naval Postgraduate School
Merkezi California, Monterey'dedir. Okul bünyesinde bulunan Enformasyon Savaşı Akademi Grubu, enformasyon savaşı uygulamalarında ar-ge çalışmaları gerçekleştirmektedir. Oldukça etkin bir isim olan, Pentagon danışmanı John Arquilla tarafından yönetilir. Arquilla, "enformasyon savaşı" kavramını ilk ortaya atan kişi olarak bilinmektedir.
6. Deniz Savaş Yüksek Okulu-Naval War College
Merkezi Massachusetts, Newport'da bulunmaktadır. Okulun komutanlığı 1998 temmuz ayından beri Amiral Arthur K.Cebrowski tarafından yürütülmektedir. Cebrowski, daha önce ABD deniz kuvvetleri komutanlığı bünyesindeki enformasyon savaşı uygulamaları da görev alanına giren N6 departmanının sorumluluğunu üstlenmiş, ayrıca komutanlık bünyesinde "2000 yılı krizi"ni yönetmişti.
7. Kara Kuvvetleri Savaş Yüksek Okulu-Army War College
Merkezi Pennsylvania, Carlisle'dedir. Okul bünyesinde yer alan Stratejik Araştırmalar Enstitüsü, enformasyon savaşı ve ilgili alanlarda da stratejik-askeri araştırmalar gerçekleştirmektedir.
8. Dış Askeri Araştırmalar Ofisi-Foreign Military Studies Office
Merkezi Kansas, Fort Leavenworth'dadır. ABD dışındaki ülkelerin askeri yapılanmaları, teknik donanımları ve stratejik yansımaları hakkında araştırmalar icra eder. Uzun süredir enformasyon savaşı alanında çalışan bir isim olarak bilinen Timothy L. Thomas da bu birimde görev yapmaktadır.