* Fotoğraf. Dursun Aydemir – Brüksel / AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Kuzey Atlantik Paktı’nın (NATO) Türkiye’nin talep etmesiyle düzenlenen toplantısı sona erdi, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg toplantıya dair açıklama yaptı.
Türkiye’nin “tarafların danışmasını” içeren 4. Maddeyi işleterek yaptığı çağrı sonrasında düzenlenen 1 saat 10 dakikalık toplantıdan çıkan sonuç, kınama ve ateşkes çağrısı oldu.
NATO’nun 4. Maddesi şöyle: “Taraflardan herhangi biri, taraflardan birinin toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliğinin tehdit edildiğini düşündüğü zaman, tüm taraflar birlikte danışmalarda bulunacaklardır.”
TIKLAYIN - NATO Antlaşma Metni
NATO üzüntülerini iletti
NATO Genel Başkanı Jens Stoltenberg toplantı sonrası yaptığı basın açıklamasında, “Saldırıyı kınıyoruz. NATO Türkiye'nin yanındadır. Hava savunması dahil Türkiye'ye destek veriyoruz” dedi.
“Müttefikler, Türkiye’nin geçtiğimiz gece İdlib’de bombalı saldırıda askerlerinin kaybetmesi üzerine yaşadığı trajediden dolayı üzüntülerini iletmektedir. Biz bu saldırıyı kınıyoruz.
“Beşar Esad yönetimindeki askerler bu saldırıyı gerçekleştirmiştir. Bu saldırının durdurulmasını, uluslararası hukuka uyulmasını ve BM destekli barış süreçlerinin devam etmesi gerektiğini dile getiriyorum.”
“Diplomatik çözüm talebimizi ilettik”
Stoltenberg ateşkese geri dönülmesi çağrısı yaptı:
“2018 tarihli ateşkese devam edilmelidir. Yapılmazsa insani kriz kötüleşecektir. Şu anda İdlib’de kalanlar için insani durum oldukça kötü durumdadır. NATO Türkiye’nin yanındadır, Türkiye’yi çok kıymetli bir müttefik olarak görmektedir.
“Türkiye, milyonlarca mülteciye ev sahipliği yapmaktadır. NATO Türkiye’ye desteğini birkaç farklı yöntemle gösterecektir. Biri hava koruma yolları ile olacaktır. Bu da Suriye’den gelen hava saldırıların durdurulmasını sağlayacaktır. NATO’nun güneydoğu sınırını korumaya devam edeceğiz.
“NATO müttefiki üyeler; yaşanan can kayıpları nedeniyle taziyelerini şehit ailelerine ve Türk halkına iletmiştir.
“Aynı zamanda NATO, Beşar Esad’ı arayarak bu hava saldırılarını durdurması, ateşkese uyması gerektiği konusunda ayrıca Suriye’deki krizi insani şekilde diplomatik şekilde çözme konusunda taleplerini iletmiştir. Ayrıca uluslararası hukukun tamamen uygulanması gerektiğini söylemiştir.
“Yüzbinlerce kişi kendi evlerini terk etmek zorunda kalmıştır. NATO müttefikleri bugün Türkiye’ye desteğini sunuyor. Hava savunma sistemlerini değiştirmeyi öneriyoruz. Erken uyarı ve gözlem uçakları var. Ancak NATO müttefikleri her zaman daha fazla neler yapabileceğini araştırmaktadır Türkiye’ye desteğini artırmak için…”
“BM öncülüğünde barışçıl çözümü destekliyoruz”
Jens Stoltenberg, gazetecilerin “NATO’dan daha somut adım bekleyebilir miyiz? Türkiye’de üç milyon mülteci var” şeklindeki sorusunu da şöyle yanıtladı:
“NATO çok güçlü siyasi destek ve uygulamaya dönük destekler sunmaktadır. Bunu farklı teminatlarımızla gerçekleştirmeliyiz. Müttefikler daha fazla ne yapabileceğini araştırmaktadır. Bunu toplantıda dile getirdik.
“Biz bölgedeki durumu yakından izliyoruz. Ve Türkiye diğer NATO müttefiklerini yeni bilgilerle güncellemektedir. NATO müttefikleri bu konuda BM öncülüğünde barışçıl çözümü desteklemektedir. Ve bu noktada Suriye, Türkiye ve Rusya’yı BM öncülüğündeki barış çözümüne uymaya çağırıyoruz.” (AS)