Fotoğraflar: Anadolu Ajansı
İstanbul Kemerburgaz Kent Ormanı açılışı, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, eski başkanlar Nurettin Sözen, Ali Müfit Gürtuna, milletvekilleri ve yurttaşların katılımıyla gerçekleşti.
İmamoğlu: Yeşil alanlarımızı büyütmek zorundayız
Açılışta konuşan İmamoğlu, Orman Bakanlığı tarafından tahsis edildikten sonra iki yıl boyunca Kemerburgaz Ormanı'nın halka neden açılmadığını sordu. "İmara değil, halka açıyoruz" sloganlarının bir felsefeyi yansıttığını belirten İmamoğlu, "Yazık değil mi insanlarımıza? İnsanlara bu tür alanları hızlıca açmak lazım. Hayat geçiyor. Ömür geçiyor" dedi.
İstanbul'un çözülmesi gereken deprem gibi çok önemli bir sorunları olduğunu ifade eden İmamoğlu şöyle devam etti: "Ulaşım gibi güncel hayatta yaşadığımız konularımız var bunları biliyoruz ama insanın yaşama tutkuyla bağlanabilmesi, sosyal alanlarıyla kültürle sanatla var olabiliyor. O bakımdan bu güzel kentin yeşil alanları bizim için önemli. Son dönemde kentte yoğun bir yerleşim var. Kırsaldan kente göç etmişiz. Neredeyse bugün ülkemizin yüzde 85'i şehirlerde yaşıyor. Şehirlerde sağlıklı yaşamı sağlamak için elimizden geleni yapmak zorundayız. Ne yazık ki kentlerimiz betonla anılan kentler ve bugün dünyada iklim değişikliği global ısınma gibi belki de en fazla konuşulan ve dünyanın en büyük tehdidi olan kentlerimizde yeşil alanlarımızı büyütmek zorundayız."
"15 yeni yaşam vadisini kazandıracağız"
"Vizyonumuzu belirlerken adil bir şehir olması ve aynı zamanda bu şehrin akıllı bir şehir olması, yaratıcı insanlarına fırsat tanıyan bir kent olmasını ifade ettiğimiz gibi bunun yanına bir yeşil kent var etme çabamızı da en önemli vizyonu olarak İstanbul'umuzun geleceğine not ettik. Özellikle seçim döneminde İstanbul'umuza milyonlarca liralık yeşil alanı var edeceğimizi anlatmıştık. 15 yeni yaşam vadisini bu kente kazandıracağımızı ifade etmiştik. Bu yöndeki arayışlarımız devam ediyor.
"İmara değil, halka açıyoruz"
"Sloganımıza takılmışlar. 'İmara değil, halka açıyoruz' dedik. Bu bir felsefe. Orman Bakanlığı'na teşekkür ederiz, burayı buraya tahsis etti. Hemen açıklama yapmışlar burası ormandır, imara açılmaz diye. Biliyoruz biz onu. Biz bir felsefe anlatmaya çalıştık. Böyle bir açıklamaya gerek yoktu. Yahu yaptık demedik ki açıyoruz dedik. Bak yapanlara da teşekkür ettik ama niye açmadınız iki yıldır diye de sorguluyoruz. Yazık değil mi insanlarımıza? İnsanlara bu tür alanları hızlıca açmak lazım. Hayat geçiyor. Ömür geçiyor."
"Mimar Sinan'ın eseri için talimat verdim"
İmamoğlu, park ile birlikte Mimar Sinan'ın başyapıtlarından Mağlova Su Kemeri'nin ortaya çıkmasının çok önemli olduğunu belirtti ve ekledi: “Uzmanlar şunu söylüyor; ‘Mimar Sinan, o dünyaca ünlü çok büyük camileri yapmasaydı da sadece bu kemerle yine dünya çapında bilinirdi.’ İSKİ’ye bu çok önemli eseri daha çok ortaya çıkartmak için talimat verdim. 36 metre yüksekliğe, 258 metre uzunluğa sahip Mağlova Su Kemeri, sahip olduğu tarihi, mimari, estetik ve hidrolik özellikleriyle dünya turizmi açısından, Eyfel Kulesi ve Mostar Köprüsü ile kıyaslanabilecek çok kıymetli bir eser olarak biliniyor."
Kılıçdaroğlu: Güzellikleri İstanbul'dan Türkiye'ye yayacağız
Kılıçdaroğlu ise, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun İstanbul'u, İstanbul'un sorunlarını, İstanbulluların beklentilerini bildiğini ve beklentilere uygun olarak İstanbul'un dokusunu bozmadan, tarihini ve kültürünü öne çıkararak hizmet etmek istediğini belirtti.
İnsanların ağaçlar çiçek açarken kendi ruhundaki huzuru yaşayabileceği alanlar oluşturulması gerektiğine işaret eden Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bütün hizmet, rant için değil halk için olmalı; rant için değil çocuklar için olmalı; rant için değil ağaçlar için olmalı; rant için değil bizimle beraber bu kentte yaşayan diğer canlılar için de olmalı. Biz, hep beraber güzel bir kentte yaşamak isteriz. Bunu da birlikte sağlayacağız. Kararlılıkla, güzellikle, gülümseyerek; kin duymadan, öfke duymadan yapacağız. Güzellikleri İstanbul'dan bütün Türkiye sathına yayacağız.
"Ağaç yok ama her tarafta yüksek binalar var"
"Son yıllarda gelişen bir kavram vardı: Beton ormanı. Çünkü ağaç yok ama her tarafta yüksek binalar var ve yüksek binaların içinde kaybolan insanlar var. Bu doğru mu? Asla doğru değil. İstanbul'da bazı semtlerde kişi başına düşen yeşil alan 1,9 metrekare. Burada insanlar, çocuklar, yaşlılar yaşamıyor mu? Burada yaşayanların da ağaç görmeye, yeşil alan görmeye hakları yok mu? Çocukların oynayabileceği bir alan elde etmeye hakları yok mu? Bu tanımlamaları yaparken hiçbir siyasi ayrım yapmıyorum. Benim çocuğum da oynayabilmeli, siyasal düşünce olarak benim karşımda olan kişinin de çocuğu oynayabilmeli. Onlara da bu imkanı sağlayabilmeliyiz. O nedenle belediye başkanlarımız 'Bütün kenti kucaklayacağız. Hiçbir ayrım yapmadan herkese eşit hizmet götüreceğiz.' diyorlar." (RT)