Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Yargıtay’dan 20 üye, Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı'nda yapılacak yeni adli yıl açılış törenine katılmama kararı aldı.
43 baro da törene katılmayacağını açıklamıştı.
Yargıtay’ın kurumsal açıklamasında ise baroların bu tavrı şöyle eleştirilmişti: “Adli yıl açılış davetiyeleri dolayısıyla Yargıtaya yönelik haksız ve ölçüsüz eleştirileri yapan bazı baroların, yakın geçmişte tüm dünyanın kabul ettiği insan hakları metinlerine dahi karşı çıkması, feraset düzeylerinin açık bir göstergesi olup, bu tür ithamların toplumun vicdanında karşılık bulmayacağı şüphesizdir.”
TIKLAYIN – Yargıtay'dan Adli Yıl Açılışına Katılmayacak Barolara Yanıt
“Siyasilerin etkisinden uzak bir tören”
380 üyeli Yargıtay’da da 20 kadar üye “bireysel tercihlerle” Saray’daki törene katılmayacak.
Bir Yargıtay üyesi Cumhuriyetten Alican Uludağ’a yaptığı açıklamada “Bir siyasi partinin genel başkanının gözetimi altında bu törenin yapılmasına karşıyız” dedi.
Adının açıklanmasını istemeyen Yargıtay üyesi, baroların açıklamasına katıldığını belirtti:
“Yaklaşık 20 kadar yüksek yargıç törene katılmayacak. Bu örgütlü bir karar değil. Tamamen bireysel olarak, herkesin kendi başına aldığı bir karar. Ben gitmek istemiyorum. Kişisel tercihlerim ve edindiğim hukuk kültürü bunu gerektiriyor. Yürütmenin merkezi olan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde adli yıl açılışı yapmak yargı bağımsızlığını zedeler. Yargı bağımsızlığı ilkesi gereği katılmayacağım. Aslında yer de önemli değil. Külliye de devletin bir yeri. Ama bir siyasi partinin genel başkanının gözetimi altında bu törenin yapılmasına karşıyız. Lüks otellere gitmeye de gerek yok. Yargıtay’ın kendi salonu var. Siyasilerin etkisinden uzak bir yerde tören yapılmalı.”
Ne olmuştu?
Yargıtay Başkanlığı, 15 Temmuz 2016’da gerçekleşen darbe girişiminden bu yana, adli yıl açılış törenlerini Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda bulunan Beştepe Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenliyor.
2 Eylül Pazartesi günü yapılacak olan 2019-2020 Adli Yıl Açılış Töreni de aynı yerde olacak.
Yargıtay, tören kapsamında Türkiye Barolar Birliği (TTB) ve 79 baro başkanlığına davetiye gönderdi.
İlk olarak İzmir Barosu Yargıtay'ın davetini reddedip verdiği yazılı yanıtta “Sizlerin de 'kendinizi özgürleştirmenizi' temenni ederiz” dedi.
Ardından İstanbul ve Ankara baroları da daveti reddettiklerini açıkladı. Bugüne kadarki son açıklamayı da Diyarbakır ve Şırnak baroları yaptı.
Daveti reddeden 43 baro hangileri?
Yargıtay'ın davetini reddeden barolar şöyle: Adana, Adıyaman, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Iğdır, Isparta, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Kocaeli, Kütahya, Malatya, Manisa, Mersin, Muş, Muğla, Ordu, Sinop, Şanlıurfa, Şırnak, Tekirdağ, Tunceli, Trabzon, Van, Yalova, Zonguldak.
TTB açılışa katılacak
Türkiye Barolar Birliği (TBB) ise açılışa katılacağını açıkladı. Törende konuşma da yapacak olan TBB Başkanı Feyzioğlu katılmayacak baroları “tuzu kuru” diye niteledi.
Feyzioğlu, Habertürk’te önceki akşam katıldığı programda ise katılma ve katılmama kararı alan tüm barolara saygı duyduğunu söyledi, “Biz katılma kararı aldık ve bu kararımıza saygı duyulmasını bekliyoruz. Barolarımızın eleştirilerini bekliyorduk, Yargıtay’a yönelik serzenişlerini bekliyorduk. Barolardan gelen tüm eleştiriler ağır olsun, olmasın başımın üstüne. Biz aynı yolda, aynı mücadeleyi yapıyoruz” dedi. (AS)