Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Avrupa Yatırım Bankası, Avrupa Birliği (AB) yaptırımları çerçevesinde Türkiye'ye yönelik stratejisini gözden geçirmesi nedeniyle, yılsonuna kadar hükümetle ilişkili projelere kredi vermeyeceğini duyurdu. Banka, Türkiye'ye en çok kredi veren yabancı kurumdu.
TIKLAYIN - AB'den Türkiye'ye Yaptırım Kararı
TIKLAYIN - Dışişleri: AB Yaptırımları Faaliyetlerimizi Etkilemeyecek
AB, Kıbrıs açıklarında "yasa dışı" olarak nitelendirdiği doğalgaz arama faaliyetleri nedeniyle Türkiye'ye yönelik bazı yaptırımlar açıklamıştı.
2019’da şu ana kredi verilmedi
Reuters'a konuşan bir banka sözcüsü, şöyle dedi:
"AB bankası olarak Avrupa Yatırım Bankası, Konsey'in (Avrupa Konseyi'nin) önerilerini yerine getirecektir, yılın geri kalanında yeni kredi verme işlemlerini sınırlandırılması yaklaşımı benimsenecektir.”
Türkiye'nin en büyük tekil kredi sağlayıcısı konumunda olan Avrupa Yatırım Bankası, Ankara'ya son 3 yılda her yıl 400 milyon euro ile 2,2 milyar euro arasında değişen miktarda kredi sağlamıştı. 2019'da şimdiye kadar kredi verilmedi.
Yeni değerlendirme yılsonunda yapılacak
Kredilerin dondurulmasının özel sektör projelerini etkilemesinin beklenmediğini yazan Reuters, yönetim kurulundaki AB finans bakanlarından onay alması halinde bankanın yılsonuna kadar 390 milyon dolarlık kredi verebileceğini belirtti.
Banka sözcüsü, bankanın Türkiye'ye kredi vermesine yönelik stratejik değerlendirmesinin yılsonunda yapılacağını kaydetti.
Ne olmuştu? AB, 16 Temmuz 2019 Çarşamba günü Türkiye'nin AB, Türkiye'nin Kıbrıs açıklarında doğalgaz aramasını uluslararası hukuka aykırı buldu ve dört başlıkta yaptırım uygulamaya karar verdi. Karar, Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanlarının katılımıyla Brüksel'de düzenlenen Dış İlişkiler Konseyi toplantısında alındı. Ardından konuya dair yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada Türkiye'ye dört başlıkta "cezai müeyyide" olarak tanımlanan yaptırım uygulanmasını öngörüldüğü belirtildi. Yaptırımlar şunları kapsıyor: * Türkiye'nin AB'den 2020'de alması öngörülen katılım öncesi mali yardımlarda kesintiye gidilmesi. (Euronews'un aktardığına göre 146 milyon euro kesinti yapılacak) * Ortaklık konseyi gibi ekonomi ve ticari ilişkilere ilişkin kurumsal ve yine üst düzey siyasi diyalogun askıya alınması. * Havacılık Anlaşması müzakerelerinin de askıya alınması. * Avrupa Yatırım Bankası'ndan Türkiye'ye verilecek kredi desteğinin gözden geçirmesinin talep edilmesi. Türkiye ise AB yaptırımları çerçevesinde Ankara'ya sağlanan fonlarda kesintiye gidilmesinin Doğu Akdeniz'deki doğalgaz arama çalışmalarını etkilemeyeceğini açıklamıştı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, AB'nin yaptırım kararının 'Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon faaliyetlerini sürdürme kararlılığını etkilemeyeceği' belirtilmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Çarşamba günü Lozan Barış Antlaşması'nın imzalanmasının 96. yıl dönümü vesilesiyle yayımladığı mesajında, "Örtülü veya açık hiçbir yaptırım tehdidi Türkiye'yi haklı davasından vazgeçiremeyecektir" dedi. Yaptırımlar kapsamında AB, Türkiye ile üst düzey temasları ve Kapsamlı Hava Taşımacılık Anlaşması müzakereleri askıya alacak, Türkiye'nin AB'den 2020'ye kadar alması öngörülen 145.8 milyon euroluk üyelik öncesi mali fonlarda kesintiye gidecek. |
(EMK)
Kaynak: bbc.com