Haberin İngilizcesi için tıklayın
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nda (RTÜK) boşalan üç üyelik için dün Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda seçim yapıldı.
Üst Kurul üyeliği için yapılan bu seçimde AKP’den Nurullah Öztürk, HDP’den Ali Ürküt RTÜK’ün yeni kurul üyeleri oldu.
Yapılan seçimde RTÜK’ün üst kurulana seçilen bir diğer isim ise CHP’nin aday gösterdiği medya ombudsmanı (okur temsilcisi) Faruk Bildirici oldu.
binaet'e konuşan Bildirici, RTÜK’ün şimdiye kadar düzenleyici kurum olmaktan ziyade, cezalandırıcı bir kurum olduğunu dile getirdi.
"Çabam cazalandırıcılıktan ziyade düzenleyicilik olacak"
Bildirici şöyle devam etti:
“Benim çabam RTÜK’ün cezalandırıcı işlevinden ziyade, düzenleyiciliği yönünde olacak. Bir ilk olarak bu yönde çaba harcayacağım.
“İkinci olarak ise televizyon ve radyo yayıncılığında uluslararası standartlar, evrensel standartlar belli. Bu konuda yetkin çalışmalar yapılmış durumda. Benim çabam da o evrensel standartları Türkiye’de hayata geçirmek doğrultusunda olacak. Çabam, bugüne kadar yapılan çalışmaların birkaç adım daha öteye gitmesini sağlamak yönünde olacak.
“Ben şu ana kadar yazılarımda hep basın özgürlüğünü, ifade özgürlüğünü, düşünce özgürlüğünü savundum. Şiddete karşı oldum, ayrımcılığa, nefret söylemine karşı oldum. Özellikle cinsiyetçiliğe karşı oldum. Burada da aynı çizgimi sürdüreceğim. Haliyle bu yönde çabamı sürdüreceğim.
"Önemli olan değişime katkıda bulunmak"
“Ben tek başıma her şeyi değiştirebilecek güçte olmadığımı biliyorum. Ama önemli olan değişime katkıda bulunmak. Az önce söylediğim değerler üzerinden bu dönüşümüne, değişimine katkıda bulursam bu benim için mutluluk verici olur, ki önemli olan da bu.
“Yoksa buradan alıp şuraya koyarım diye bir iddiam olamaz. Önemli olan değişim. Evrensel standartlar yönünde, düzenleyicilik yönünde, barış, demokrasi, şiddete karşılık konusunda, özgürlükler konusunda gelişimin değişimini sağlamak.
"Ombudsmanlık görevine ara vermem gerekebilir"
Bildirici, halen aktif olarak kendi internet sitesi üzerinden yürüttüğü medya ombudsmanlığı görevine devam edip etmeyeceği yönündeki sorumuzu ise “Henüz karar vermedim” diyerek yanıtladı. Fakat bu durumun etik açıdan doğru olmayacağını dile getiren Bildirici şöyle devam etti:
“Yasal açıdan bilmiyorum. Ama sonuçta bir ticari faaliyet değil. Çok büyük bir sorun da olacağını sanmıyorum ama etik açıdan doğru olmaz gibi geliyor bana. Bir değerlendirme yapmam lazım.
“Gerçekten severek ve medyaya katkıda bulunduğumu düşünerek sürdürdüğüm medya ombudsmanlığı görevine muhtemelen biraz ara vermem gerekebilir.” (HA/DB)