Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski genel başkanı Selahattin Demirtaş, yaklaşık iki buçuk yıldır tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Cezaevi'nde avukatları aracılığıyla BBC Türkçe'den Mahmut Hamsici'nin sorularını yanıtladı.
TIKLAYIN - Demirtaş: Oyunuzu Kullanın Güzel Sonuçları Keyifle İzleyelim
Demirtaş, Hamsici'nin "Sosyal medyada yer yer HDP seçmenlerinden; HDP tabanının Batı'da CHP'ye desteğine rağmen CHP'nin teşekkür açıklamalarında buna yeteri kadar değinilmediği, yeterli oranda teşekkür edilmediği eleştirileri geliyor. Bu eleştirilere katılıyor musunuz?" sorusu üzerine şu yanıtı verdi:
"Seçmenimiz teşekkür almak için sandığa gitmedi"
"Seçmenlerimiz CHP'den teşekkür almak için değil; demokrasi ve barışa şans yaratmak için sandığa gitmiştir. CHP'li belediyelerin bize diyet borcu değil; halkın tamamına eşit, adil, şeffaf, demokratik hizmet borcu vardır.
"Ama CHP Genel Merkezi sosyal demokrat kimliğine uygun olarak demokrasi ve barış adına cesur politikalar, çözüm önerileri geliştirmek durumundadır.
Sadece HDP'lilerin değil tüm toplumun en acil beklentisi ve ihtiyacı budur. Bunu geliştirmekte tereddütlü davranırlarsa elbette seçmen bunu göz önünde bulunduracaktır."
Kılıçdaroğlu'na saldırı: Açık bir tehdit operasyonu
Demirtaş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na Ankara'nın Çubuk ilçesinde asker cenazesinde yapılan saldırıyla ilgili ise şunları söyledi:
"Bir burun sürtme, ölümü gösterip sıtmaya razı etme, bedel ödetme operasyonu olduğu aşikar. Bu türden linç eylemleri devlet içinden göz yumma, destek olma gibi yaklaşımlar olmadan gerçekleştirilemez.
"Kimse kimseyi kandırmasın açık bir tehdit operasyonudur. Ancak toplumdaki fay hatlarını tetikleme potansiyeli de taşıyan tehlikeli adımlardır bunlar. Kimsenin bu türden provokasyonlara alet olmaması, galeyana gelerek kirli amaçlara hizmet etmemesi gerekir.
İmamoğlu'na: Sözde değil pratikte de gerçekleştirmeli
Demirtaş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun politik durusuyla ilgili ise şu yorumu yaptı:
"Kucaklayıcı dil siyasette önemli ve anlamlıdır. Farklılıklara saygı duyarak siyaset yapmak tüm ülkeye kazandırır, toplumun tamamı bundan fayda görür.
"Ancak bunu sözde yapmak yetmez, pratikte de gerçekleştirmek gerekir. Sayın İmamoğlu'nun kutuplaştıran, ötekileştiren baskılara, şantajlara boyun eğmeden demokrasi içerisinde birlik siyasetinde ısrarcı olmasını diliyorum. Bu çerçevede başarılı olmasını temenni ederim." (PT)