"Uygulamaya dönük tedbirler alınmalı"
"Hukuk düzeni dışına çıkmış yurttaşların toplumla bütünleşmeleri ve demokratik siyasal yaşama dönmeleri" için öncelikle Türk Ceza Yasası'nın 125-171. maddeleri arasında düzenlenen suçlar bakımından "Genel Af" çıkarılmasını öneren baro başkanlarının, "mevzuattan kaynaklanan nedenlerle bu düzenlemenin yapılamaması halinde", önerileri şöyle:
* Yeni düzenleme, toplumsal huzur ve barış ortamının kalıcı hale gelmesi ve beklenen yararı sağlaması açısından, yasa dışı örgütlerin her kademedeki mensubunu kapsamalı, bireysel-toplumsal psikolojiyi dikkate alarak, tepkilere neden olabilecek kavramları içermemelidir.
* Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 yıl içinde, yetkili makamlara başvuran tutuklu, hükümlü veya aranır durumdaki kişiler hakkında cezai takibat 5 yıl süreyle ertelenmeli, 5 yıl içinde aynı türden bir suç işlenmemesi halinde, cezalar ve sonuçları tümüyle ortadan kaldırılmalı; aynı süreyle kişisel, siyasal ve sosyal hakları da kısıtlanmamalıdır.
* Yetkili makamlar, düzenlemenin beklenen amaca ulaşması ve toplumsal barışa katkı sunması bakımından uygulamaya dönük gerekli her tedbiri almalıdırlar.
Cesur adımlar atmanın zamanı...
Ağrı Barosu Başkanı Eyyüp Duman, Batman Barosu Başkanı Zekeriya Aydın, Bingöl Barosu Başkanı Sabri Erik, Diyarbakır Barosu Başkanı Sezgin Tanrıkulu, Mardin Bölge Barosu Başkanı Sabri Erik, Siirt Barosu Başkanı Faruk Özer, Şanlıurfa Bölge Barosu Başkanı Ferda Güllüoğlu, Tunceli Barosu Başkanı Hüseyin Aygün ve Van Bölge Barosu Başkanı Hüsnü Ayhan'ın açıkladıkları kanun tasarısı taslağı ise şöyle:
Madde: 1
Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce;
Siyasi ve ideolojik amaçla suç işlemek için Türk Ceza Kanununun 313. maddesine göre kurulmuş teşekkül, 171. maddesinde yazılı gizli ittifak veya Türk Ceza kanununun 125, 131 ile 146. maddelerinde yazılı suçları işlemek üzere kurulmuş silahlı örgüt veya cemiyet mensubu olup da;
a) Haklarında her hangi bir tahkikat yapılmamış olanlardan, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 yıl içinde yetkili mercilere başvurup da yasadan yararlanmak isteyenler hakkında her hangi bir işlem yapılmayarak,
b) Haklarında hazırlık tahkikatı ve son tahkikat yapılmakta olanların tahkikatları durdurularak,
c) Haklarında son tahkikat yapılmış olup, verilen mahkumiyet hükümleri kesinleşenlerin kalan cezaları,
5 yıl süre ile ertelenir.
5 yıl içinde aynı türden bir fiil işlemeyenlerin, haklarında ilk ve son soruşturma yürütülenler ile haklarında her hangi bir tahkikat yapılmamış olanların dosyaları, haklarında tahkikat yapılmış olup da verilen hükmü kesinleşenlerin cezaları kendiliğinden ortadan kaldırılır. Bu kanunun 3. maddesindeki hakların kısıtlanmasına ilişkin ertelemelerde ortadan kalkar.
Madde 2
Bu madde hükümleri Türk Ceza Kanununun 169 ve 314. maddelerinde gösterilen şekilde teşekkül, silahlı örgüt veya cemiyet mensuplarına, bunların hal ve sıfatlarını bilerek barınacak yer gösteren veya yardım eden, erzak veya silah veya cephane tedarik eden veya başka yollardan yardım edenler hakkında da uygulanır.
Madde 3
Bu kanundan yararlananların sosyal, siyasal ve medeni haklarına ilişkin tüm kısıtlamalar da 5 yıl süre ile ertelenir.
Madde 4
Hükmü veren mahkemenin herhangi bir nedenle kalkmış olması halinde bu husustaki kararlar, kaldırılan mahkemenin işlerine devam eden mahkemece, böyle bir mahkemenin bulunmaması halinde, suçun işlendiği yer itibariyle davaya bakmaya yetkili Devlet Güvenlik Mahkemesi'nce verilir.
Madde 5
Bu Kanunun yürürlüğe girmesinden sonra, başvuruları değerlendirmek üzere DGM ve C.Başsavcılıklarınca gerekli tedbirler alınır.
Madde 6
Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer ve 1 ve 2. maddesi hükmü yayımı tarihinden itibaren 1 yıl sonra yürürlükten kalkar.
Madde 8
Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.(BB/NK)