Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Kürdistan Komünist Partisi (KKP) ve Kürdistan Özgürlük Partisi (Partîya Azadîya Kurdistanê / PAK) hakkında kapatma davası açtı.
Başsavcılık, Kürdistan Komünist Partisi tüzük ve programının, Anayasa’nın 3, 68/4 ve Siyasi Partiler Kanunu’nun 78, 79/a, 80, 81, 82, 83 ve 96. maddelerine aykırı bölümler içerdiğine, söz konusu aykırılıkların, yapılan uyarılara rağmen giderilmediğini gerekçe olarak gösterdi.
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, 13 Şubat Çarşamba günü ilk incelemesini yapacak. Genel Kurul ilk incelemede dosyada herhangi bir eksiklik görmezse, daha sonra yapacağı esas incelemede Kürdistan Komünist Partisi’nin kapatılıp kapatılmayacağına karar verecek.
KKP, HDP ittifakında yer alıyor
Yerel seçimlerde HDP ile ittifak yapacağını duyuran Kürdistan Komünist Partisi, Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP) olan adını 11 Kasım 2018’de yapılan üçüncü Genel Kongre’de değiştirmişti.
Kürdistan Özgürlük Partisi
Kürdistan Özgürlük Partisi 11 Aralık 2014'te kuruldu. Genel Başkanlığı'nı Mustafa Özçelik yapıyor. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı partiye ismindeki Kürdistan ibaresini kaldırması için Mart 2015'te uyarı yazısı göndermişti.
TKDP hakkında dava açılmıştı
Kürdistan adını alan ilk parti Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi'ydi (TKDP). Kuruluşuna Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 28 Nisan 2014'te izin verilmişti. Ancak daha sonra Savcılık, TKDP'ye adındaki "Kürdistan" ibaresini kaldırması için uyarı yazısı göndermişti. TKDP'nin kapatılması davası Ekim 2017 yılında başlamıştı.
İlgili maddeler
Anayasa
Madde 3 – Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Milli marşı "İstiklal Marşı"dır. Başkenti Ankara'dır
Siyasi Partiler Kanunu
Madde 78, Anayasa’nın 3. Maddesi’ne atıf yapıyor.
Madde 79/a: Türkiye Cumhuriyetinin, milletlerarası hukuk alanında bağımsızlık ve eşitlik ilkesine dayanan hukuki ve siyasi varlığını ortadan kaldırmak yahut milletlerarası hukuk gereğince münhasıran Türkiye Cumhuriyetinin yetkili olduğu hususlara diğer devletlerin, milletlerarası kuruluşların ve yabancı gerçek ve tüzelkişilerin karışmasını sağlamak amacını güdemezler ve bu amaçlara yönelik faaliyette bulunamazlar.
Madde 80: Siyasi partiler, Türkiye Cumhuriyetinin dayandığı Devletin tekliği ilkesini değiştirmek amacını güdemezler ve bu amaca yönelik faaliyette bulunamazlar.
Madde 81’de siyasi partiler “milli veya dini kültür veya mezhep veya ırk veya dil farklılığına dayanan azınlıklar bulunduğunu ileri süremezler” deniyor.
Madde 82: 82 - Siyasi partiler, bölünmez bir bütün olan ülkede, bölgecilik veya ırkçılık amacını güdemezler ve bu amaca yönelik faaliyette bulunamazlar.
Madde 83: Siyasi partiler, herkesin dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşit olduğu prensibine aykırı amaç güdemez ve faaliyette bulunamazlar.
Madde 96: Komünist, anarşist, faşist, teokratik, nasyonal sosyalist, din, dil, ırk, mezhep ve bölge adlarıyla veya aynı anlama gelen adlarla da siyasi partiler kurulamaz veya parti adında bu kelimeler kullanılamaz. (HK)