Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
* Fotoğraf: Mustafa Aktaş - İstanbul/AA
AKP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı ve mevcut Meclis Başkanı Binali Yıldırım, Meclis Başkanlığı görevinden istifa edeceğini açıkladı.
18 Şubat’ta aday müracaatını yapmasıyla birlikte Meclis Başkanlığı'nı bırakacağını söyleyen Yıldırım, "Ben resmen daha aday bile değilim. Partim aday göstereceğini açıklamış. Yapılmayan bir işlem üzerinden tartışmanın gidiyor olması çok rahatsız edici bir şey” dedi.
TIKLAYIN - Binali Yıldırım: Seçim Siyasi Faaliyet Değil
CNN Türk’te Buket Aydın’ın sunduğu “40” programında soruları yanıtlayan Yıldırım özetle şunları söyledi:
HDP’nin aday göstermeyecek olması
* Bizim açımızdan fark etmez. İster aday çıkarsınlar, ister çıkarmasınlar. İstanbul Türkiye'nin özeti. İstanbul'da Türkiye'nin her tarafından vatandaşlarımız var. Dolayısıyla biz tüm İstanbulluların desteğine talibiz.
* HDP'nin verdiği mesaj bellidir, 'Millet ittifakı'nı destekleyeceğiz' demektir bu. Kimse Kürtler'in oyunu çantada keklik görmesin.
Trafik sorunu
* Trafik sorununu çözerim. Hiç mütevazi olmaya gerek yok. Ben bu işi Türkiye'de yaptım, yaparım. 22 bin kilometre bölünmüş yol yaptık. 26 havaalanını 55'e çıkardık.
* Dürüst olalım. Hiç kimse ‘İstanbul'un trafik sorunu olmayacak’ demesin. Ben akışkanlığı vaat ediyorum. Yani trafikte dur kalk yapmakla ömür tüketmeyecek insanlar. Gününün bir saatini trafikte bekleyerek geçirmeyecek. Az da olsa, 20 - 30 km ile trafik akacak.
* İstanbul'un en büyük problemi, 20 kilometrelik bir alanda. Dolayısıyla bunun çözümü toplu taşımanın, raylı sistemin artırılmasından geçiyor.
* Şuan yüzde 20'nin altında bir pay alıyor. 30 milyon yolculuğun yüzde 20'si raylı sistemle yapılıyor. Projeler tamamlandığında yüzde 50'si seyahat etmiş olacak. Böylece trafikte ciddi bir rahatlamayı göreceğiz. Birkaç sene içerisinde değiştirilebilecek bir durum.
Deniz ulaşımı
* İstanbul'da deniz kullanılır ama trafiği deniz ile çözeceğim demek, konuyu ya bilmemekten ya da büyük bir hayalden ibarettir. Deniz ile taşıyacağınız sayı bellidir. Trafiğin bir kısmı Avrupa yakası içinde bir kısmı da Anadolu tarafında dönüyor.
* Deniz taşımasının payı yüzde 4-5 civarında. Hayalci olmamak lazım. 39 ilçeden 21 ilçemizin deniz ile kıyısı var. 18 ilçemizin denizle irtibatı yok. Burada yaşayan İstanbulluları denizle buluşturmak belediyelerin en büyük görevi olmalı.
Meclis Başkanlığı’ndan ayrılmadan önce…
* MS, ALS gibi hastalıkların sebeplerinin araştırılması, tedavi ve hastaların hayatlarını kolaylaştırmak için komisyon kurdu. İmzaya geldi. Birinci sözüm bu.
* İkinci sözüm de adada fayton taşıyan atlarla ilgili. Orada bir facia oldu. Atlarla ilgili insanlık dışı muamelelere şahit oluyoruz. Hayvanlara şiddetin önlenmesiyle ilgili bir kanun teklifi de bu görevden ayrılmadan önce Meclis'e havale edilmesini istiyorum.
Bisiklet
* İstanbul bir Hollanda değil. Hollanda'nın en yüksek dağı 105 metre. Orada bisiklet sayısı halktan fazla.
* Arazi şartlarının uygun olduğu yerlerde bisiklet yolları yapılabilir.
* Kadir Topbaş bisiklet paylaşım sistemi diye bir şey kurmuş. 300 istasyona ulaşmış. 3000 bisiklete çıkacak, 2023'te 5 bin istasyon 10 bin bisiklete çıkacak. Bisiklet yolları 1000 kilometreye çıkabilir diye düşünüyoruz.
Uber
* Uber sadece İstanbul'un sorunu değil, bütün dünyanın sorunu. İnternet, teknoloji ve yazılım bu sorunu peydahladı.
* Mesela İtalya'da 2017'de mahkeme kararıyla UBER yasaklandı. Şu anda üst mahkeme yasağı durdurmuş, UBER çalışmaya yeniden başlamış. Danimarka'da UBER'in pazara girişi nedeniyle çok sıkı standartlar getirilmiş, istedikleri gibi çalışamıyorlar.
* Taksicilerin hakkını hiçbir bedel ödemeden kullanmaya çalışanlara asla müsamaha göstermeyeceğiz. Ama taksicilerin de standartlarına özen göstermesine de tedbir alacağız. UBER'e yönelmenin arkasındaki sebepleri de görüp taksiciliği geliştirmemiz lazım.
* Bu ülkede faaliyet gerçekleştireceksiniz vergi dairesinin yolunu bilmeyeceksiniz. Bu söz konusu olamaz. Ama vatandaşlarımız bunu istiyor, neden? Konforunu beğeniyor. Buna itirazımız yok. Ama bu hizmeti kim verecekse meşru olarak vermesi lazım. Haksız rekabete sebep olan bir uygulamaya göz yumamayız.
Fayton
* Fayton meselesini biliyoruz. O nostaljiyi yok etmeden, sembolik halde tutmak suretiyle yeni bir çalışmayı arkadaşlar yapıyorlar.
Çocuklar
* Çocuklar bir kere bizim neşe kaynağımız. Çocuksuz dünya olmaz. Çocuklara ekmek, su kadar ihtiyacımız var. İBB kreş açmış, Sayıştay niye açtın diye zimmet açıyor. Böyle bir kepazelik olur mu?
* Benim eşim 81 ilde 81 kreş projesi yapıyor. 15 tanesi açıldı, 20 tanesi açılışa hazır. Bu bir gösterge ama yetmez. Bu kadar çocuğu bu yaşlarda alıp hayata hazırlamamız bizim görevimiz.
Gençler
* 1 milyon üniversite öğrencisi var, 51 üniversitemiz var. Nüfusun 25 yaş altı nüfusu 6 milyon 400 bin. Bu çok büyük bir sayı. Bu bir zenginlik.
* Avrupa bunun için büyüyemiyor, kalkınamıyor. Dışarıdan işçi almak mecburiyetinde kalıyor, çünkü nüfusu yaşlı.
* Gençler geleceğimiz, gençlerimize ne yapsak yeridir. Önemli olan gençlerin dünyasına girmek. Gençleri anlamak.
* Gençler için ortak üretim merkezi kuracağız. Her birine birer masa tashis edeceğiz, projelerini anlatacaklar. Gençliğin elinde dijital dünyaya yönelik fırsatlar var. Bu iki fırsatı birbiriyle buluşturmak bizim görevimiz olacak.
* Gençler anlaşılamadığını düşünüyorlar. Bu algıyı ortadan kaldıracağız. Buna hakları var, biz bunu 15 Temmuz'da gördük. Gençler o gece sokaklardaydı, bayrağa sahip çıktılar. Ülkeye sahip çıktılar. (EKN)