Haberin İngilizcesi için tıklayın
Seçim dönemini ilişkin yasaklar ve esaslar, dokuz sayfalık bir kararla kamuoyuna duyuruldu.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 31 Mart 2019 Pazar günü yapılacak mahalli idareler seçimine ilişkin yasakları belirledi. YSK Başkanı Sadi Güven ve diğer üyelerin imzasıyla alınan kararlar, YSK’nın internet sitesinden paylaşıldı.
Göze çarpan yasaklar arasında SMS, e-posta propagandası, propaganda amaçlı malzemeler dışında herhangi bir hediye veya eşya dağıtılması bulunuyor.
Seçime 10 gün kala kamuoyu araştırmaları, anketler ve tahminlerin yayınlanması, vatandaşın oyunu etkileyecek biçimde yayın yapılması da yasak olacak.
YSK kararında her dilde propaganda serbest olduğunu da duyurdu.
Karara göre, propaganda serbestliği 21 Mart Perşembe sabahı başlayacak, seçimden önceki gün (30 Mart Cumartesi) saat 18.00'de sona erecek.
Açık yerlerde propaganda şartları
1 Ocak 2019 ile 31 Mart 2019 arasında geçerli olan kararlar şöyle:
*Genel yollar üzerinde, mabetlerde, kamu hizmeti görülen bina ve tesislerde propaganda yapmak yasak.
*İlçe seçim kurullarınca gösterileceklerden başka meydanlarda toplu olarak sözlü propaganda yapılmasının yasak.
*Yetkili ilçe seçim kurulu, o seçim çevresi içindeki miting alanlarını 9 Mart 2019 Cumartesi gününe kadar belirlemek ve seçime katılacak siyasi partilere bildirmek zorunda. Siyasi partiler de duyurudan itibaren iki gün içinde (en geç 11 Mart 2019 Pazartesi) yararlanmak istedikleri miting alanlarını ve tarihini yazılı olarak ilçe seçim kuruluna iletmek zorunda.
*Birden fazla siyasi parti aynı yerde miting yapmak isterse, ilçe seçim kurulu sırayı kura çekerek belirleyecek. Bu durumda mitingler en az 2 saat olacak ve mitingler arasında en az 2 saatlik fark olması gerekecek.
*21 Mart 2019 Perşembe günü sabahından, 30 Mart 2019 Cumartesi günü saat 18.00’e kadar olan propaganda serbestliği süresinde denetim ve gözetim yetkisinin ilçe seçim kurullarında iken, 21 Mart 2019 tarihinden önceki zamanlarda ise yetkinin mülki idare amirlerinde olacak.
*Açık yerlerde, güneşin batmasını müteakip ikinci saatin sonundan, güneşin doğmasına kadar toplu olarak sözlü propaganda yapılması yasak.
*Fakültelerin, öğrenci yurtlarının, etrafı kapalı ve giriş çıkışların kontrollü yapıldığı üniversitelerin kampüslerindeki seçim propagandası ve seçim toplantısı yapılması yasak.
Kapalı yerlerde propaganda şartları
1 Ocak 2019 ile 31 Mart 2019 arasında geçerli olan kararlar şöyle:
*Seçime katılan siyasi partiler veya bağımsız adaylar adına kapalı yer toplantısı yapabilecek. Kapalı yer toplantısı yapmak isteyenler, üç kişilik bir heyet kurarak en yakın zabıta amir veya memuruna haber vermeleri gerekiyor. Köylerde, muhtara veya vekiline haber verilmesi yeterli.
*Bu toplantılarda yapılacak konuşmalar, hoparlörle propaganda esaslarını düzenleyen maddeye göre, güneşin batmasını müteakip ikinci saatin sonuna kadar hoparlörle binanın dışındaki alanlara da verilebilecek.
*Kapalı yer toplantılarına, toplantıyı idare eden heyetin isteği veya yetkili seçim kurullarının kararı olmadıkça zabıta amir ve memurları, muhtar ve ihtiyar meclislerinin/heyetlerinin, hiçbir surette müdahale edemeyecek.
*Mabetlerde, okullarda, kışla, karargâh, ordugâh gibi, askeri bina ve tesislerle askeri mahfillerde ve kamu hizmeti görülen diğer yerlerde kapalı yer toplantısı yapılamayacak.
Basın iletişim araçları ve internette propaganda
1 Ocak 2019 ile 30 Mart 2019 Cumartesi günü saat 18.00’e arasında geçerli olan kararlar şöyle:
*Vatandaşların elektronik posta adreslerine, taşınabilir ya da sabit telefonlarına görüntülü, sesli veya yazılı mesaj göndermek suretiyle propaganda yapılması yasak.
*Ancak siyasi partiler kendi üyelerine sesli, görüntülü veya yazılı mesajları her zaman gönderebilecekler.
*21 Mart 2019 - 30 Mart 2019 Cumartesi günü saat 18.00'e kadar yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla mini referandumların yayını ve dağıtımının yapılmasının yasak.
*Kamuoyu araştırmaları ve anketlerin yayınlanması sırasında, araştırmanın hangi kuruluş tarafından yapıldığı, denek sayısı, araştırmanın kim tarafından finanse edildiği açıklanmak zorunda. (OI/HK)