Haberin İngilizcesi için tıklayın
Silivri Cezaevinde tutuklu bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun Anayasa Mahkemesi başvurusu reddedildi.
TIKLAYIN - Anayasa Ne İşe Yarar?
AYM kararında, Berberoğlu'nun iddiaları, “dayanaktan yoksun olması gerekçesiyle” kabul edilemez bulundu.
Berberoğlu, “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile seçilme hakkının ihlal edildiği” gerekçesiyle AYM’ye başvurmuştu.
AYM’nin 18 Temmuz tarihli kararı bugünkü Resmi Gazete’de açıklandı.
TIKLAYIN - CHP’li Berberoğlu’na Yargıtay’dan Ret
Yargıtay 16. Ceza Dairesi, yeniden milletvekili seçilen ve halen tutuklu bulunan Enis Berberoğlu hakkındaki davanın, dokunulmazlığı nedeniyle durması istemini reddetmişti. Tahliye talebinin de dosyanın esas incelemesi sırasında değerlendirmesine hükmetti.
Berberoğlu bu kararı protesto edeceğini açıkladı, “Mahkemelerde savunma hakkımı kullanmama ve dışarıyla haberleşmeyi kesme kararı aldım” dedi.
“Açıkça dayanaktan yoksun”
Berberoğlu, AYM’ye 23 Haziran 2017’de başvurmuştu.
Başvurusunda, “Tutuklanması hakkındaki kararın hukuki olmaması gerekçesiyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlali” ve “Milletvekilliği görevini yerine getiremediği gerekçesiyle seçilme hakkının ihlal edildiği” iddialarını öne sürmüştü.
AYM ilk iddia hakkında, “Başvurucunun mahkumiyet ile birlikte verilen tutuklama kararı üzerine tutulması yönünden bir ihlalin olmadığı açık olduğundan, başvurunun bu kısmının açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verilmesi gerekir” değerlendirmesinde bulundu.
Berberoğlu’nun milletvekilliği görevini yerine getirememesi nedeniyle bulunduğu seçilme hakkının ihlal edildiği yönündeki iddiası da “açıkça dayanaktan yoksun olması” nedeniyle kabul edilemez bulundu.
Ne olmuştu?
14 Haziran 2017’de Cumhuriyet Gazetesi'nde yayınlanan “MİT TIR'ları” haberiyle ilgili İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davada Berberoğlu hakkında “Siyasi ve askeri casusluk maksadıyla devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri açıklama” suçlamasıyla 25 yıl hapis cezası verildi ve Berberoğlu 14 Haziran 2017’de tutuklandı.
Bu hüküm, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi tarafından 9 Ekim 2017’de bozuldu.
Bozma kararında, “Sırrın daha önce ifşa edildiğinin kabulü halinde gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama suçunun unsurlarının oluşmayacağı” belirtildi.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi ise İstinaf Mahkemesinin bozma kararını usul ve yasaya aykırı bularak, dosyayı iade etti.
Dosyayı yeniden ele alan İstinaf Mahkemesi, bu kez Enis Berberoğlu'na "casusluk" suçundan değil, "devletin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri açıklamak" suçundan 13 Şubat 2018’de 5 yıl 10 ay hapis cezası verdi ve tutukluluğunun devamına hükmetti.
Bu kararı İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Savcısı temyiz etti. Savcılık, Berberoğlu'nun "casusluk" suçundan cezalandırılması talepli temyiz dilekçesini Yargıtay’a gönderdi. Dilekçede, Berberoğlu'nun, "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla açıklama" suçundan cezalandırılması talep edildi.
Yargıtay 16. Ceza Dairesi, dosyanın temyiz incelemesini yapıyor. (AS)