CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu iki yıl önce gerçekleşen 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili "Darbecilere meydan okuyan halkımızın ve parlamenterlerimizin direnişi" başlığıyla Hürriyet gazetesine yazdı.
Kılıçdaroğlu yazısında zayıflayan ülke demokrasisinden bahsederek, "diktatörlük rejiminin 15 Temmuz üzerindeki sır perdesinin aralamasını engellediğini" söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Hürriyet'e dün ve Sabah gazetesine bugün 15 Temmuz darbe girişimini yazdı.
"Tarih diktatörlere karşı mücadele edenleri yazar"
Kılıçdaroğlu "15 Temmuz ile birlikte zayıflayan ülke demokrasisinden" sözettiği yazısında Erdoğan'ı kastederek "Tarih, diktatörlere karşı girdikleri mücadelelerden zaferle çıkmış demokrasi kahramanlarını yazar" dedi.
Kılıçdaroğlu imzalı yazıda şu ifadelere yer verildi:
"Diktatörlük rejimi aynı zamanda 15 Temmuz'a dair kararlılıkla sorulan pek çok sorunun yanıt bulmasını, 15 Temmuz'un üzerindeki sis perdesinin aralanmasını şimdilik engelliyor.
"Şimdilik diyorum, çünkü doğru sorular er ya da geç doğru yanıtlarla buluşacaktır. Eğer Türkiye'nin geleceğinden darbeleri çıkarmak, demokrasimizi kökleştirmek, tek adam rejiminden kurtulmak, herkes için eksiksiz bir adalete ulaşmak istiyorsak, yapmamız gereken, doğru soruları sorma ve doğru yanıtları bulma kararlılığından vazgeçmemektir.
"Biz, 'öngörülen, önlenmeyen ve sonuçları kullanılan darbe'ye, 'kontrollü darbe' diyoruz. Bu bağlamda, 15 Temmuz darbe girişiminin hemen ardından ilan edilen OHAL sürecinin ülkemizi getirdiği noktayı, bir ara dönem olarak görüyoruz. Dolayısıyla, 16 Nisan 2017 Referandumu ve 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimleri, tek adam rejiminin tesisi açısından Erdoğan ve arkadaşlarına başarı getirmiş gibi görünebilir. Ancak demokrasi için kararlılıkla mücadele verenler bilmektedir ki diktatörlükler baki değildir. Tarih, diktatörlere karşı girdikleri mücadelelerden zaferle çıkmış demokrasi kahramanlarını yazar."
Kılıçdaroğlu'nun yazısının tamamı için tıklayın.
CHP'li Tanrıkulu'ndan 15 Temmuz önergesi
CHP İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 15 Temmuz darbe girişiminin yeniden araştırılması için önerge verdi. Tanrıkulu, 15 Temmuz sonrası Meclis'te kurulan "15 Temmuz FETÖ Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu"nda görev almıştı.
Tanrıkulu araştırma önergesinin gerekçesinde şu ifadelere yer verdi:
"Komisyon raporu, Meclis'in seçim kararı alması nedeniyle kadük kalmıştır. Ne yazık ki, bugüne kadar darbelerle samimi bir şekilde hesaplaşılmamış, dönemsel siyasi çıkarlar bu amacın önüne konulmuştur.
"15 Temmuz 2016 tarihinde parlamenter demokrasimize karşı gerçekleştirilen kalkışmaya uzanan sürece sürükleyen olaylar ile bu darbe girişimi sonrasında demokrasimizin nasıl onarılması gerektiğinin araştırılarak, demokrasimize yönelik tehditlerin belirlenmesi ve alınması gereken önlemlerin tespiti amacıyla, 26'ncı dönemde TBMM'de araştırma komisyonu kurulmuş, kurulan komisyon çalışmalarını tamamlayarak, komisyon raporunu hazırlamış ve komisyon raporu Meclisin seçim kararı alması nedeniyle kadük kalmıştır.
"Ne yazık ki, bugüne kadar darbelerle samimi bir şekilde hesaplaşılmamış, dönemsel siyasi çıkarlar bu amacın önüne konulmuştur. Türkiye'de hala 12 Eylül hukukun hakim olması darbelerle gerçek bir hesaplaşmaya gidilmediğinin en önemli göstergesidir. 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştiren kalkışma da darbelere zemin oluşturan iklimin ortadan kaldırılamadığı gerçeğini gözler önüne sermiştir." (HK)