Haberin Kürtçesi için tıklayın
İngiltere hükümetinde Brexit konusunda yaşanan kriz yeni bir boyuta ulaştı. Hükümetin Avrupa Birliği'nden (AB) çıkış süreciyle ilgili izlediği politikaları benimsemediğini söyleyen Brexit Bakanı David Davis dün akşam üstü saatlerinde kabineye istifasını sundu.
Davis, Başbakan Theresa May'e gönderdiği istifa mektubunda "Brexit politikalarındaki yeni taktiklerin Birleşik Krallık'ın AB ortak pazarını ve Gümrük Birliği'ni tek etme ihtimalini zayıflattığını" dile getirdi.
May'e eleştiriler
AB ile müzakerelerin gidişatının ülkelerini zayıf bir pozisyonda bırakacağını, büyük ihtimalle de kaçınılmaz bir duruma sokacağını savunan Davis, bu haliyle kabine de yer alamayacağını bildirdi.
Başbakan Theresa May ise cevap mektubunda, Davis'e istifasından duyduğu üzüntüyü belirtirken "Cuma günü kabinede kabul edilen plan hakkındaki görüşlerinize katılmıyorum" yazdı.
Toplantı 12 saat sürmüştü
İngiltere kabinesi Cuma günü Brexit müzakereleriyle ilgili toplanmış yaklaşık 12 saat süren toplantıların ardından belli bir noktada uzlaşıldığı belirtilmişti.
Ancak May'in Brexit planına karşı oldukça yumuk bir tavır takındığına yönelik eleştiriler bir süredir devam ediyordu.
Yerine Planlama Bakanı
Dominic Raab
İngiltere Başbakanlığı Davis'in yerine İskan ve Planlama Bakanı olarak görev yapan Dominic Raab'ın, atandığını duyurdu.
Raab, basında "sert Brexit savunucusu" olarak tanımlanıyor.
Oxford ve Cambridge üniversitelerinden mezun 2 çocuk babası Raab, 2010'da milletvekilliğine seçilmeden önce avukatlık yapıyordu. 44 yaşındaki bakan 2015 yılından bu yana Muhafazakar Parti iktidarlığındaki hükümetlerde çeşitli görevlerde bulundu.
Brexit süreciBirleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden ayrılması, kısaca Brexit, çeşitli kişiler, çıkar grupları ve siyasi partiler tarafından Birleşik Krallık'ın 1973'te Avrupa Birliği'nin önceli olan Avrupa Ekonomik Topluluğu'na katılmasından beri yürütülen bir siyasi hedef. Avrupa Birliği'nden ayrılma hakkı, Avrupa Birliği Antlaşması'nın 50. maddesi ile tüm üye ülkelere tanınmıştır. 2016'da bir kez daha referanduma gidildi ve seçmenlerin yüzde 52'si Avrupa Birliği'nden çıkılması yönünde oy verdi. Brexit referandumundan sonra Birleşik Krallık Başbakanı David Cameron istifa etti. Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden ayrılması, İngiliz Sterlini'ni, EURO'yu, Amerikan Doları, Avustralya Doları, Hindistan Rupee'si ve Danimarka Kronu'nunu olumsuz etkiledi. Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden ayrılmasını isteyenlerin kafasında çizdiği üç model var:
|
(PT)