Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Sakarya’da ayakları ve kuyruğu kesilmiş halde bulunan yavru köpeğin ölümüyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Hayvanlar aleyhine işlenen öldürme ve eziyet eylemlerine hapis cezası getiren çalışmalarını bir süre önce kamuoyuyla paylaştıklarını söyleyen Gül, düzenlemenin kanunlaştırılmasının seçim sonrası ilk işlerinden olduğunu söyledi.
Sakarya’daki cinayeti kınayan Gül, şunları söyledi:
"Yaşam hakkı sadece insanlar için değil, hayatı paylaştığımız dostlarımız, hayvanlar için de kutsaldır. Hayvanlar aleyhine işlenen öldürme ve eziyet eylemlerine hapis cezası getiren çalışmamızı bir süre önce kamuoyuyla paylaşmıştık. Kanunlaştırılması seçim sonrası ilk icraatlarımızdan olacak."
Bozdağ da “seçim sonrası” dedi
Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ da hayvanları koruma kanunda yapılacak değişiklikler için seçim sonrasını işaret etti:
“Sahipli ve sahipsiz hayvanların öldürülmesi, işkence ve eziyete tabi tutulması şu anda idari para cezası ile bir yaptırıma tabi tutuluyordu. Yeni düzeleme ile bunlar hapis cezasına tabi tutulacak. Bunların tamamı suç olarak düzenlenecektir. Daha ağır yaptırımlar getirilecek bu tasarı ile beraber.
“Seçimin araya girmesi ile tasarının yasalaşma imkanı olmadı. Seçimden sonra inşallah hükümet bu konuda ciddi bir adım atacaktır. Sahipli ve sahipsiz hayvanların öldürülmesi işkence ve eziyete muhatap olması suç olarak kabul edilecek ve ağır cezai yaptırımlar getirilecektir.
“Hükümetimizin ana gündemlerinden bir tanesidir. Seçimden sonra yapacağımız öncelikli işlerimiz arasında hayvanları koruma kanunda yapılacak değişiklikler yer alacaktır.”
Adalet Bakanı 7 ay önce “hapis cezası” demişti
Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Erzincan Orduevi’nde zorunlu askerlik yaparken bir kediye işkence yapan T.H.’nin görüntülerinin kamuoyuna yansıması sonrası yaptığı değerlendirmede, "Kurumlarımızla birkaç aydır yaptığımız çalışmayı nihayete erdirmek üzereyiz. Kurumlarımızın da son görüşünü aldıktan sonra bunu kamuoyuyla paylaşıp, Meclis'e sevk edeceğiz” demiş ve şöyle devam etmişti:
“Ak Parti hükümeti bu konuda çok önemli adımlar attı ama uygulamada kötüye kullanılan ya da boşluk olan hususları da tekrar göz önüne alıp, para cezalarını artırıp, hapis cezasını getiren çalışmaları tamamlamış olacağız."
2011'den beri Meclis'te hayvan hakları mücadelesi
Tüm partilerin üzerinde uzlaştığı "Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" 2011'de dönemin başbakanı Erdoğan tarafından imzalanarak Meclis Başkanlığı'na sunulmuştu.
Tasarı 2012'de ve 2014'de kamuoyunda çokça tartışılmıştı. Tasarı 2014'ten bu yana askıdaydı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) vekili Umut Oran da Şubat ayında 5199 nolu Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına dair bir kanun teklifi sunmuş, ancak hayvan hakları savunucularından gelen tepkiler üzerine kanun teklifini güncelleyerek İstanbul milletvekili Melda Onur'la birlikte yeni bir kanun teklifi hazırlayarak 26 Haziran 2017’de meclise sunmuştu.
TIKLAYIN - Hayvanları Koruma Tasarısı Ne Getiriyor? Hak Savunucuları Nasıl Yorumluyor?
TIKLAYIN - "Hayvan Koruma Kanunu Tasarısı Cezai Yaptırımdan Uzak"
(EKN)