Haberin İngilizcesi için tıklayın
Türkiye'ye 24 Haziran'da yapılacak cumhurbaşkanlığı ve genel seçim için 7 seçim öncesi, 30 seçim sırasında olmak üzere toplam 37 temsilci gönderecek olan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Heyeti, erken seçimle ilgili hazırladığı raporu yayınladı.
Heyet iki günlük ön Türkiye ziyareti sırasında Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), gazeteciler, farklı siyasi temsilciler ve sivil toplum örgütlerinden temsilciler ile buluştu ve seçim raporunu hazırladı.
Raporda öne çıkan başlıklar şunlar oldu:
- Medya özgürlüğünün sağlanamadı ortamda, medyada farklı siyasi partilerin ve cumhurbaşkanı adaylarının iktidar partisi ve görevdeki Cumhurbaşkanının avantajına eşit olmayan bir görünürlük var.
- Görüşülen pek çok muhatap, OHAL kapsamında ve ifade özgürlüğü ve toplanma özgürlüğüne getirilen kısıtlamaların, Güneydoğu'da devam etmekte olan operasyonların, çok sayıda politikacının ve gazetecinin tutuklu bulunmasının seçim atmosferini kötü etkilediğini vurguladı.
- Farklı siyasi güçlere eşit medya erişimi güvence altında olması gerektiği kaydedildi.
- TBMM'deki çoğunluk için partiler listelerinde yetersiz sayıda kadın aday dahil ettiler. Görüştüğümüz temsilciler arasında bu konuda pişmanlıklarını dile getirenler oldu.
- Heyet, seçim yasasının yürürlüğe girmesinden sadece bir ay önce seçim yasası üzerinde önemli değişiklikler yapıldığını ve 'uyum yasalarının' ardından kabul edildiğini kaydetti.
- Seçim yasasının değiştirilmesi ile seçimlerin yapılış tarihi arasındaki sürenin kısa olması Venedik Komisyonu'nun tavsiyeleriyle uyumlu değil.
- Bir seçim kampanyası sırasında daha da gerekli olan demokratik tartışma ortamını sınırlandırılmasına değinildi.
AKPM'nin sayfasında yayınlanan raporun orijinal metni için tıklayın. (PT)